Irak Meclis Başkanı Mahmud Meşhedani, 'İçişlerimize karışanların elini keseriz'
''Türkiye Kerkük'e karışırsa biz de Diyarbakır'a karışırız'' diyen Kuzey Irak'taki yerel yönetimin lideri Mesud Barzani'ye sahip çıktıklarını açıkladı.
Irak Parlamentosu, dünkü saldırının ardından olağanüstü toplandı.
Toplantıda bir konuşma yapan Meclis Başkanı Muhammed Meşhedani, "Komşu ya da başka bir ülkeden her kim Irak'ın içişleri karışmaya kalkarsa, hiçbir müdahaleye izin vermeyeceğiz. Daha önce de olduğu gibi dışarıdan uzanan eli keseriz. Bugün olmasa yarın kesilecektir. Buna komşu ülkeler de dahildir" dedi.
Meşhedani, Kuzey Irak'taki özerk Kürt Parlamentosu ve Mesud Barzani'ye destek verdi.
Mahmud Meşhedani, "Barzani'yi kucaklıyorum. Sizin tutumunuz bizim tutumumuzdur" diye konuştu.
Türkmenlerin Kerkük rahatsızlığı
Mesud Barzani'nin açıklamalarını değerlendiren Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Sadettin Ergeç ise Barzani'nin Türkiye'ye yönelik açıklamalarının, ''en çok Kürtlere zarar verdiğini'' söyledi.
Ergeç, "Bu tür açıklamalar kimsenin yararına olmaz. Aksine zarar verir. 1991'den 2003 yılına kadar Türkiye'nin bölgeye çok geniş yardımları olmuştur ve onları koruyup kollamıştır. Bunun unutulmaması lazım. O yüzden bu tür demeçler yanlıştır'' ifadesini kullandı.
Sorumluluk sahibi birinin yapacağı açıklamalara çok dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Ergeç, ''Geçmişte, bugünde ve gelecekte beraber olacakları Türkiye'yi böyle hiç kimseye fayda getirmeyen demeçler vererek, tırmandırmamak lazım'' dedi.
Şu aşamada Kerkük'de yapılacak bir referandumun sağlıklı olmayacağını ve bunun kabul edemeyeceklerini belirten Ergeç, ''Kerkük'ün durumunun ele alındığı Anayasanın 140'ıncı maddesi 3 aşamadan oluşmaktadır. Bunlardan birincisi Kerkük'ün normalleştirilmesi, ikincisi nüfus sayımı üçüncüsü ise referandumdur. Birinci aşama tamamlanmadan ikinci ve üçüncü aşamaya geçilmesi yanlış olur. Birinci aşamada Türkmenlerin durumu, göçmenlerin Kerkük'e geri dönüşü yer almaktadır. Kerkük şua nda anormal bir durumdadır'' dedi.
Kerkük'ün normalleştirilmesi bahane edilerek kente çevredeki yerleşim yerlerinden insanların getirildiğini kaydeden Ergeç, ''Devrik lider Saddam döneminde Kerkük'te istila edilen araziler büyük sorun haline geldi. Bu arazilerin gerçek sahiplerine dağıtılması lazım. Şu ana kadar 140'ıncı maddenin birinci aşamasında yer alan 'Kerkük'ün normalleştirilmesi' bahane edilerek Kerkük'e 600 bin Kürt yerleştirildi. Bizim tahminlerimize göre Saddam döneminde Kerkük'ten göç ettirilen aile sayısı yaklaşık 11 bin 800 civarındadır'' şeklinde konuştu.
BARZANİ'NİN TARTIŞMAYI BAŞLATAN DEMECİ
Mesud Barzani, 7 Nisan'da Türkiye'ye yönelik sert açıklamalarda bulunmuş, ''Eğer Türkiye Kerkük'e müdahale ederse, biz de Diyarbakır ve Türkiye'deki diğer kentlerle ilgili işlere müdahale ederiz'' demişti.
El Arabiya televizyonuna konuşan Barzani, "Türklerin Kerkük'e müdahale etmesine izin vermeyeceğiz. Kerkük tarihsel ve coğrafi olarak Kürt kimliğine sahip bir Irak kentidir. Tüm gerçekler Kerkük'ün Irak Kürdistanı'na ait olduğunu ispatlamaktadır" diye konuşmuştu.
"Türkiye'yi tehdit mi ediyorsunuz?" sorusuna ise Barzani, "Türkiye müdahale ederse neler olacağını söylüyorum" diye yanıt vermişti.
Türkiye açıklamalarla ilgili olarak 9 Nisan'da Irak'a nota vermişti.
Türkiye Irak'a verdiği notayla terör örgütü PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki her türlü faaliyetine son verilmesini ve terörle mücadele konusunda acil ve kararlı tedbirler alınmasını istedi.