Irak'tan Türkiye'ye 'bombalama' notası
Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki hedefleri bombaladığı iddialarıyla ilgili olarak Türkiye'ye nota verdi. Irak, ayrıca Türkiye üzerinden giden bazı ilaçlarda sorun çıktığı gerekçesi ile Ankara'ya ikinci bir nota verdi.
Bombalama iddialarıyla ilgili notada, sınırdaki gerginliğe "diplomatik yollardan çözüm aranması" istendi.
Irak Dışişleri Bakanlığı bombardıman sonucu orman yangınları çıktığını ve bölge halkının panik yaşadığını öne sürdü.
Iraklı Kürt kaynaklar da, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki hedefleri bombaladığını öne sürdü. Kürdsat televizyonu, Zaho yakınlarındaki köylerde halkın evlerini terk ettiğine dair görüntüler yayınladı.
Görüntülerde, Kuzey Irak'taki Zaho yakınlarında bir köyde çocukları kucaklarında, birkaç ufak tefek eşya ile evlerini terk eden insanlar görülüyor. Ancak halkın "çok telaşlı" olmadığı dikkat çekiyor.
"Irak Kürdistan Özerk Yönetimi" yetkililerinden Jaber Yaver, bu hareketliliğin nedeninin Türkiye tarafından düşen bombalar olduğunu ileri sürdü.
Kürt yetkililere göre, üç Türk askerinin hayatını kaybettiği saldırıdan sonra Türk ordusunun PKK'ya yönelik saldırıları kapsamında Kuzey Irak'taki hedefler de bombalandı.
Kürt televizyonunun yayınladığı görüntülerde, yola düşen bir bombanın açtığı çukur ve parçalar da görülüyor.
Iraklı Kürt yetkililer 100 kadar bombanın Kuzey Irak'a düştüğünü iddia etti.
İkinci nota sağlık alanında
Irak, Türkiye üzerinden giden bazı ilaçlarda sorun çıktığı gerekçesi ile Ankara'ya nota verdi. Sağlık Bakanlığı, "Irak hükümetine resmi yoldan herhangi bir ilaç ihracatı söz konusu değildir" açıklamasını yaptı.
Irak bazı ilaç ve gıda malzemelerinin bozuk çıktığı gerekçesi ile verdiği notada,bu durumu görüşmek amacıyla ziyaret talebinde bulundu.
Kaynak
Dışişleri Bakanlığı, notanın protesto niteliği taşımadığını ve ilaçlarla ilgili detaylı bilgi verilmediğini bildirdi.
İlaçların Türkiye'den değil, Türkiye üzerinden gönderildiği vurgulandı.
Konu ile ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanlığı ise Irak'a resmi yoldan ilaç ihracının söz konusu olmadığını belirtti.
Açıklamada, Irak Sağlık Bakanlığı yetkililerinin, komşu ülkelerin tecrübelerini öğrenmek, teftiş mekanizmalarını tanımak ve uygulamaları yerinden görmek amacıyla ziyaret talebinde bulunduğu ifade edildi.