Kerkük ve Kürdistan!
Molla Mustafa Barzani Baas döneminde Kürdistan özerk bölgesinin sınırları belirlenirken Kerkükten asla vazgeçmeyeceklerini söylemişti.
Baba Barzaninin Kerkük-Kürdistan ilişkisine dair sarf ettiği şu söz, Iraklı Kürtlerin amentüsü niteliğindedir: Kerkük dile Kürdistane! Türkçesi: Kerkük, Kürdistanın kalbidir. Iraklı Kürtler için Kerküksüz bir Kürdistan, kalbi olmayan bir beden gibidir.
KÜRT VE KÜRDİSTAN AYRIMI!
Kerkük ile Kürdistan arasında kurulan bu denklem doğru okunmalıdır. Kerkükün Kürdistanın kalbi olduğuna inanan Kürtler, Kerkükün bir Kürt şehri olduğunu söylemiş olmuyorlar aslında. Kerkük, Kürdistanın kalbidir yaklaşımı, Kerkük, bir Kürt şehridir anlamı taşımıyor. Kuzey Irakta üst düzey Kürt yöneticilerle yaptığım görüşmelerde bu ayrımın altının çok net bir biçimde çizildiğini gördüm.
Sadece Kerkük için değil Kürdistan diye adlandırılan bölgenin de yalnızca Kürtlere ait olmadığını, Kürdistanda yaşayan herkesin en az Kürtler kadar hak sahibi olduğuna vurgu yaptıklarını gördüm.
Yani Kürdistan Kürtlerindir! anlayışı içinde değiller. Kürtler tabii ki çoğunluk oldukları için yönetimde etkili ve belirleyici bir konumdalar, ama diğer unsurların da yerel parlamentoda ve hükümet katında güçleri oranında temsil edildiği bilinen bir gerçekliktir. Etnik veya dinsel adiyetler/kimlikler üzerinden ayrımcı ve dışlayıcı bir siyasanın izlenmediğini söylemek, bir tarafgirliğin değil yalnızca bir gerçeğin ifadesi olur.
KERKÜK, KÜRDİSTANA BAĞLANIRSA...
Kerkükün statüsünün referandumla belirlenmesi, Irak Anayasasının amir bir hükmüdür. Kerkükün özel ve hassas dengeleri dolayısıyla çoktan yapılmış olması gereken referandum hep ertelendi. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabaninin haklı olarak veto ettiği Yerel Seçim Yasası, Kerkük referandumu yapılmadan uygulanması istenen bir yasadır.
Mecliste çoğunluğu bulunan Şii partilerin desteğiyle çıkan bu yasayı Iraklı Kürtler hem siyasal temsil güçlerini, hem de ekonomik anlamda kendilerini zayıflatmaya dönük buldukları için reddediyorlar. Kürtlerin talebi şu: Önce Kerkük referandumu yapılsın, akabinde yerel seçimler!
Kerkük, referandum sonucunda Kürdistana bağlanırsa, haliyle Kürtlerin Bağdat rejimi içindeki siyasal gücü artacak ve genel bütçeden da bölgelerine daha fazla pay alacaklardır. İktidardaki Şii partilerin ve geçmişte Baas bağlantılı kimi Sünni unsurların bundan duydukları rahatsızlık siyasi ayak oyunu diye adlandırılabilecek böylesine tehlikeli bir sürece kapı aralamış oldu.
BOMBANIN AMACI
Kerkükte miting yapan Kürtler işte bu olaya duydukları tepkiyi dile getirmek istediler. Mitingin içine sokulan canlı bomba, Kürtleri huzursuzluğun kaynağı ve Kerkük üzerinde istilacı emelleri bulunan etnik grup olarak sunmak isteyen güç odaklarının bir piyonuydu. Iraklı Kürtlerin son zamanlarda Türkiye ile geliştirdikleri resmi dostane ilişkilerden rahatsızlık duyanlar, akla hemen Türkmen unsurunun gelebileceğini hesaba katarak, bir Kürt-Türk çatışmasına kapı aralamak istediler.
Amaç, Kürtlere saldıranların Türkmenler olduğu imajını yaratarak bir çatışmaya kapı aralamak ve dolayısıyla da Türkiye ile başlayan ilişkilerin köküne kibrit suyu dökmekti. Miting alanına yakın Türkmen Cephesi binasına can havliyle sığınmak isteyen Kürt göstericilerin üzerine bina güvenliğinden sorumlu Türkmenlerin ateş açtığı ve bu yüzden binaya yönelik saldırıların olduğuna dair iddialar da titizlikle araştırılmalıdır. Kürt liderliği bu oyunu görüp bozdu. Türkmen Cephesi ise nedense Kürtleri suçlamaya devam ediyor.
KERKÜK VE TÜRKMENLER
Türkmen Cephesi, elbette Türkmenlerin tümünü temsil etmiyor. Kerkükteki Türkmenlerin önemli bir kısmı, Kürt kardeşleriyle beraber hareket ediyorlar. Bu Türkmenler, Kerkükün Kürdistana bağlanması gerektiğine inanıyorlar. Erbildeki Türkmenler de öyle. Çünkü Kerkükün Kürdistan bölgesine bağlanması halinde Türkmen unsurun Kürtlerden sonra ikinci büyük unsur olarak ağırlıklı bir role sahip olacaklarına inanıyorlar. Bir tek Türkmen Cephesi buna inatla ve hiddetle direniyor.
ERGENEKONUN İZİNİ SÜRMEK...
Türkmen Cephesinin söylemi Ergenekoncuların söylemini çağrıştırıyor. Ergenekon-Türkmen Cephesi bağlantısı tam da bu süreçte araştırılmaya değer. MİT eski daire başkanı Mehmet Eymürün şu sözleri çarpıcıdır: Veli Paşanın Azerbaycan ve Irakta bazı yapılanmalara gittiğini, Dışişleri Bakanlığı ve MİTin bundan rahatsız olarak dış ilişkilerimizi bozduğu gerekçesiyle kendisini ikaz ettiğini Veli Paşadan duydum.
Sadece soruyorum: Tıpkı Ergenekon cephesi gibi Türkmen Cephesinin de Ak Parti Hükümetine karşı derin bir muhalefete kalkışmış olması sizce tesadüf olabilir mi? Türkmen Cephesinin siyaseti, pek çok Türkmen tarafından da Türkmenlere zarar verici bulunarak eleştirilmektedir. Kanımca Türkmen Cephesinin Ergenekoncu siyaseti yalnız Türkmenlere değil Türk Hükümetine de zarar vermektedir.
TÜRKİYE ÖNCÜLÜK YAPSIN!
Bence Kerkük, bölgesel olarak Kürdistana bağlı, ama özel statülü bir kent olmalı! Yani kendi içinde özerk bir Kürdistan şehri olmalı! Kerkük, Kerkükte yaşayan tüm unsurların güçleri oranında bir araya gelerek oluşturacakları bir şehir konseyi tarafından yönetilmeli!
Kerkükün özel statülü bir şehir olması gerektiğini savunan Türk Dışişleri tezi, Kürdistan bölgesine bağlanma şartını sorun kabul etmeyen bir yeni yaklaşıma dönüştürülürse, bundan Kürtler de Türkmenler de, Türkiye de kazançlı çıkar. Kanaatim o ki, Kürt liderler bu formüle itiraz etmezler. Türkiye böyle bir çözümün öncülüğünü niçin yapmasın?
Kaynak