İran'dan şok gözaltılar!

Tartışma Alanı

İran'dan şok gözaltılar!

İletigönderen Ram » Cum Mar 23, 2007 21:26

:arrow: İngiliz Savunma Bakanlığı, Basra Körfezi'nde seyreden 15 deniz kuvvetleri askerinin İran tarafından alıkonulduğunu duyurdu.

:arrow: Bu gelişmenin ardından İngiltere, İran'ın Londra Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı ve askerlerin serbest bırakılmasını istedi.

:arrow: İran'dan henüz olaya ilişkin bir açıklama gelmedi. Bakanlık askerlerin rutin bir devriye görevinde bulunduğunu duyurdu.

:arrow: Kaçakçılık yaptığından şüphelenilen bir gemiyi aramayı tamamlayan askerler, ardından İran güçleri tarafından gözaltına alındı.

:arrow: Basra Körfezi'nde daha önce de benzer olaylar meydana geldi. 2004'te 3 İngiliz askeri kısa süreliğine gözaltına alındı.

:arrow: Geçen yıl da İran güçleri, 9 Irak askerini "karasuları ihlali" sebebiyle gözaltına almıştı.

:arrow: Olayla ilgili olarak İran elçisi, İngiltere Dışişleri Bakanlığı´na çağrıldı.

:arrow: ABD ise, körfezde İran tarafından gözaltına alınan Amerikan askerinin bulunmadığını açıkladı.

Basra Körfezi'nde gözaltı krizi!

İngiltere, deniz kuvvetlerinonanmaya bağlı 15 personelin Basra Körfezi'nde devriye gezerken İran askerleri tarafından gözaltına alındığını açıkladı.

Denizcilerin ana gemisi HMS Cornwall
İngiliz ordusunun açıklamasında, denizcileri taşıyan iki teknenin Irak karasuları içinde bir ticari gemiye yapılan olağan denetim sonrasında İran gemilerince sarıldığı ve daha sonra İran karasularına götürüldükleri bildirildi.

Gelişmeler üzerine Londra'daki İran büyükelçisi İngiliz Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı. Bu görüşmenin 'kısa ve nezaket sınırları içinde geçtiği' dışında bir açıklama gelmedi.

Nevruz dolayısıyla resmi tatilde olan İran, henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmış değil. İngiltere hükümeti donanma personeli ve teçhizatının derhal ve zarar görmemiş olarak iadesini talep ediyor. Olayın sabah yerel saatle 10.30 civarında yaşandığı belirtiliyor.

Komutan: Yanlış anlama olmasını umuyorum.

Askerlerin bağlı oldukları ana gemi olan HMS Cornwall'daki BBC muhabiri Ian Pannell, İranlı askerlerin İngiliz mürettebatı silah göstererek tehdit ettikleri yolunda haberler olduğunu aktarıyor. HMS Cornwall fırkateyninin komutanı Tuğamiral Nick Lambert, olayın karasuları ile ilgili 'basit bir yanlış anlama'dan ibaret olduğuna inanmak istediğini belirtti. Bölgede devriye gezen helikopterler iki teknenin İran'a ait üslere götürüldüğünü, bir sıcak çatışma olduğunu düşündürecek herhangi bir işaret olmadığını aktardı.

Lambert, haberleşmede yaşadıkları sıkıntıya rağmen 15 personelin durumunun iyi olduğunu ve 'son derece profesyonelce' davrandıklarını söylüyor. Askerlerin olay sırasında kaçak otomobil taşıdığından şüphelendikleri bir gemide denetimler yaptığı açıklandı.

İngiltere donanmasına ait gemiler, BM Güvenlik Konseyi'nin 1723 sayılı kararı doğrultusunda bölgede sahil güvenliği amacıyla devriye geziyor. 2004 yılında da benzer bir olay yaşanmış, sekiz İngiliz askeri yine Şattülarap'ta, İran karasularına girdikleri gerekçesiyle gözaltına alınıp alıkonmuştu. Askerler ancak üç gün sonra serbest bırakıldı. İngiltere o zaman da askerlerin karasularını ihlal etmediğini, İran gemilerinin eskortunda karasularına sokulduğunu söylemişti. Askerlerin gözleri bağlı haldeki görüntülerinin İran televizyonunda yayımlanması tepki çekmişti.

Dicle ve Fırat nehirlerinin birleşmesiyle oluşan Şattülarap su yolu, Irak'ın İran ile güney sınırını oluşturuyor. Son gelişmeler iki ülke arasındaki ilişkilerin zaten gergin olduğu bir döneme rastlıyor. İngiltere, ABD ile birlikte İran'a nükleer programı konusunda daha sert yaptırımlar uygulanmasını isteyen ülkelerin başını çekiyor. Uranyum zenginleştirme faaliyetinden vazgeçmeyen İran'a yönelik yaptırımları genişletmeyi öngören bir karar tasarısının yarın BM Güvenlik Konseyi'nde oylanması bekleniyor.

İngiliz yetkililer ayrıca son dönemde İran'ı Irak'ın güneyindeki isyancılara destek vermekle suçluyor. Hatta bugün de kara kuvvetlerinden Albay Justin Masherevski, Basra'daki İngiltere kuvvetlerini hedef alan saldırıların büyük bölümünün arkasında İranlı unsurların bulunduğu öne sürmüştü. Masherevski, İran'ın isyancılara gelişmiş silahlar sağladığını, İranlı ajanların saldırılar düzenlemeleri için mahalli unsurlara para verdiğini iddia etti.

Resim
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!

İletiler: 8167

İletigönderen HunTürK » Cum Mar 23, 2007 22:32

ben açıkçası Ahmedinejadıda ABDnin adamı olarak görüyorum kasıtlı veya kasıtsız kasıtlı düşünürsek Saddamda bir zamanlar kafa tutuyordu kafa tutarak ABDnin aradığı bahaneyi verdi ve 600 000 insanın ölümünden saddamda sorumludur yarın aynı şekilde Ahmedinejadda ABDnin irana girmesi için dik kafalı laflar diyor artık ABDnin irana girmesini kolaylaştırmak içinmi yoksa gerçektenmi kafa tutuyor tartışılır ama şu kesindirki olan müslümanlara oluyor
"Türküz,Türkçüyüz,Atatürkçüyüz"
Kullanıcı küçük betizi
HunTürK
Üye
Üye

İletiler: 134

İletigönderen Egeli » Cum Mar 23, 2007 22:39

Ram,merak ettiğim konu Manş Denizi'nde herhangi bir İran Askeri varlığı olup olmadığı :twisted: :D :wink:

Paylaşım için sağol...
Kullanıcı küçük betizi
Egeli
Üye
Üye

İletiler: 1724

İletigönderen Çetin Taş » Cmt Mar 24, 2007 17:49

RAM,haber için sağol.
Ahmedinejad'ta matah bir adam değil ama işin acı tarafı emperyalist batıda ve özellikle ABD'de o kadar namussuz politikacılar işbaşında ki dünya görüşü benden 180 derece farklı olan bir Ahmedinejat bile bu adamların hepsinden daha ayakları yere sağlam basan,daha istikrarlı bir görünüme sahip.
İran ordusunun yaptığını da her türlü sonucuna rağmen takdir ediyorum.Neticede bu işleri birazcık bilenler anlarlar.Bu tip olaylara yani kara,hava,deniz suları ihlaline anında en sert biçimde tepki vermezse bir devlet;o devletin kara,hava,deniz suları yalama olur.Onurunu kaybeder,girenin-çıkanın haddi hesabı kalmaz.
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye

İletiler: 2354

İletigönderen Ram » Cmt Mar 24, 2007 18:25

HunTürK, ilginç bir yorum. :)

Stratejist, olur mu Egeli... Sende... Ne işi var elin İran'ının, okyanus ötesi bölgelerde. Hem İngilizler yüzyıllardır uğraşıyor kardeşlik için. Her işi Türkiye ve İran bozuyor bu bölgede. Kürtlerin bağımsızlık kazanması gerek. Hem İran'dan, hem Türkiye'den toprak alması gerek. Ne işi var o tarafta Türkler'in... Yoldaş Stalin'i özledim Egeli, Heil Hitler yani. :) :twisted:

Çetin Taş, Katılıyorum Çetin. Chavez + Ahmedinejad + Mavi Işıklar Grubu :) Şarkının ismi de şu: Altın mikrofonu aldık, BushT'a uzattık. :twisted: Bazen de Elizabeth'e...
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!

İletigönderen Çetin Taş » Cmt Mar 24, 2007 18:27

Chavez + Ahmedinejad + Mavi Işıklar Grubu

Ah be RAM kardeş,şu Chavez abi ile bir el sıkışabilsem çok mutlu ve mesut olacağım :twisted:
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye

İletiler: 2354

İletigönderen HunTürK » Cmt Mar 24, 2007 19:21

Ram, ağa biz bir zamanlar saddamıda seviyorduk diyoduk ooo ABDye kafa tutuyo helal olsun ama ne oldu ABD girdi onu astı insanları katletti BOP projesi için bir adım daha ilerledi yarın ABD iranada girecek orayıda yerli bir edecek yani Ahmedinejadıda asacaklar bu böyle olacak farklı olmayacak
Kullanıcı küçük betizi
HunTürK
Üye
Üye

İletigönderen Ram » Cmt Mar 24, 2007 19:35

Çetin Taş, :twisted: Yakışır. Bazılarının ümmüğünü sıkmada, ne olur ne olmaz. :twisted:

HunTürK, vallahi ben Sado'yu hiç sevmezdim, öldü gitti neyse. :) ABD İran'a mı girecek diyorsun¿? Hatta girmekle kalmayıp İran'ı yerle bir edip, Ahmedinejad'ı asacaklar diyorsun. Elli yıl sonrası için bile na-mümkün görünüyor, kusura bakma... İran'dan bahsediyoruz, 70 yıllık tarihi olan bir birlikten değil.

Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!

İletigönderen HunTürK » Cmt Mar 24, 2007 19:45

Ram, ağa savaş çıkacak iranı devirmeden BOP projesi için ikinci adımı atamazlar sonra Peşmergeler,israil eee bide Türkiye üslerini açarsa birazda afganistandan birlikler giderse hiçbiri olmassa natoyu sokarlar devreye bahane çok nede olsa
Kullanıcı küçük betizi
HunTürK
Üye
Üye

Şu dizine dön: Devlet ve Siyaset

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 27 konuk

x