Görevinin %90'ı ahlak zabıtalığı olan İran polisi, Türk polisine "psikototrop" dersi verecek!
Türk polisi İrandan eğitim alacak. Türkiye ile İran İçişleri Bakanlıkları arasından imzalanan işbirliği anlaşması TBMMye gönderildi. Anlaşmaya göre Türk Polis Akademisi öğrencilerine İran eğitim verecek.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejadın geçen Ağustosta Anıtkabire gitmemek için İstanbula yaptığı Türkiye ziyaretinde imzalanan anlaşmalara ilişkin kanun tasarılarından biri daha Meclise sevk edildi.
Türkiye ile İran arasında uyuşturucu kaçakçılığı, organize suçlar ve terörizmle mücadelede işbirliğini öngören anlaşmanın en dikkat çekici maddelerinden biri polisin eğitimi oldu.
MOLLALARIN EĞİTİMİ
Bu maddeye göre, Emniyete üst düzey yönetici yetiştiren Polis Akademisi öğrencileri ve uzmanları İçişleri Bakanlığının uygun görüşü ile suçların yeni bilimsel tespit teknikleri ve metotları konusunda eğitim görmek için İrana gidecek. Çeşitli güvenlik dallarındaki bilimsel yayınlar ve araştırma sonuçları paylaşılacak.
Yine anlaşma çerçevesinde; uyuşturucu madde ve psikototrop (insan beynine etki ederek insan davranışını değiştiren) ilaçlarla mücadele operasyonlarında teknik araçlardan ve hayvanlardan (örneğin köpek) yararlanma yöntemleri konusunda deneyim paylaşımı yapılacak.
İran tarafından da polis akademisi öğrencileri Türkiyeye gelebilecek. Öğretim üyeleri arasında da değişim gerçekleşebilecek, eğitim programları düzenlenecek. Terör, uyuşturucu kaçakçılığını içeren anlaşmada öne çıkan işbirliği çerçevesi şöyle:
İŞBİRLİĞİ KOMİTESİ: Sürekli uygulamayı izleyecek bir komite kurulacak. Komite başkanlığını İran İçişleri Bakan Yardımcısı ve İçişleri Bakan müsteşarları yapacak. Bütün uygulamaları sürekli izleyecekler ve bir araya gelecekler.
TERÖR İŞBİRLİĞİ: Terör konusunda her türlü bilgi alışverişi, istihbarat paylaşımı ve yardımlaşma yapılacak. Türkiye ve İran, tespit ettikleri terörist grupların teçhizat ve faaliyetleri ile sınır geçişleri kontrol altına alınması konusunda her türlü istihbarat paylaşımında bulunacak.
İNSAN TİCARETİ: İnsan ticareti, özellikle kadınların ve çocukların istismarıyla mücadele geliştirilecek. İnsan ve göçmen kaçakçılığıyla ve yasadışı göçle mücadelede kullanılan yöntem ve güzergahlarla ilgili bilgiler karşılıklı olarak değerlendirilecek.