Irandan Irak atağı

Genel & Güncel Konular

Irandan Irak atağı

İletigönderen Veled » Çrş Nis 18, 2007 19:05

Iran’dan Irak atağı
Ankara dün sürpriz bir konuğu ağırladı. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, bölgedeki gelişmelerden duydukları endişeleri dile getirmek ve Türkiye’yle ortak tavır belirlemek için temaslarda bulundu. Mutteki, ABD’nin inisiyatifiyle Irak’a Komşu Ülkeler Toplantısı çerçevesinde yaşanan gelişmelerden rahatsızlıklarını dile getirdi.

ANİ ZİYARET

Önceki akşam Dışişleri Bakanı Gül’ü arayarak Türkiye’ye gelme talebini ileten Mutteki’yle görüşmek için Başbakan Erdoğan da Bakanlar Kurulu toplantısını erteledi. Gül ve Muttaki dün, önce Dışişleri Konutu’nda bir araya geldi. Mutteki ardından Başbakan Erdoğan tarafından kabul edildi. Bürokratların alınmadığı görüşmeye Bakan Gül de katıldı. Edinilen bilgilere göre Başbakan Erdoğan, Mutteki’ye, İstanbul’da yapılması beklenen “Irak’a komşu ülkeler dışişleri bakanları toplantısı”nın sürpriz şekilde Mısır’ın Şarm-el Şeyh kentine alınmasına yönelik tepkisini dile getirdi.

‘HOŞUMUZA GİTMEDİ’

Erdoğan, “Bu son dakika toplantısı hoşumuza gitmedi” dedi. Erdoğan’ın, Türkiye’nin bu toplantıya katılacağını ancak “katılım düzeyinin ne olacağına” henüz karar verilmediğini aktardığı da kaydedildi.

Mutteki de, 4 Mayıs’ta yapılacak olan toplantının Mısır’a alınmasından duyduğu tepkiyi Erdoğan’a iletti ve “Toplantıya dışişleri bakanları seviyesinde ve sadece komşu ülkelerin katılımıyla olursa gideceğiz” dedi. İran, Irak’a komşu ülkeler toplantısında ortak pozisyon belirlenmesinin ardından, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin katılacağı genişletilmiş Irak zirvesinin yapılmasını istiyor.




--------------------------------------------------------------------------------



Çankaya seçimi gerekçe oldu

Başbakan Erdoğan, İran Dışişleri Bakanı’na Şarm-el Şeyh’e bakan düzeyinde katılınılmayacağı mesajını, cumhurbaşkanlığı seçimini gerekçe göstererek verdi. Başbakan

Erdoğan’ın Mutteki’ye “Bakan düzeyinde katılım olacak mı bilmiyoruz. Çünkü o tarihlerde bizde de kritik cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Bakan burada oy kullanacak” dediği belirtildi.

KERKÜK SORUNU

Bu arada Dışişleri Bakanı Gül de Mutteki ile görüşmesinde Türkiye’nin Kerkük konusunda görüşlerini aktardı. Gül, Kerkük referandumunun ertelenmesi ve Irak Anayasası’nda değişiklik yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Mutteki ise temasları sırasında nükleer faaliyetleri konusunda Ankara’yı bilgilendirdi. Uranyum zenginleştirmeyi yürüten İran, artık “sanayi ölçeği’’nde nükleer yakıt üretme yeteneğine sahip olduğunu öne sürüyor.

Sevil KÜÇÜKKOŞUM*Ali Ekber ERTÜRK/ANKARA Akşam
Kullanıcı küçük betizi
Veled
Satılmıştır
 
İletiler: 3
Kayıt: Çrş Mar 07, 2007 20:46

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 2 konuk

x