Irandan Irak atağı
Ankara dün sürpriz bir konuğu ağırladı. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, bölgedeki gelişmelerden duydukları endişeleri dile getirmek ve Türkiyeyle ortak tavır belirlemek için temaslarda bulundu. Mutteki, ABDnin inisiyatifiyle Iraka Komşu Ülkeler Toplantısı çerçevesinde yaşanan gelişmelerden rahatsızlıklarını dile getirdi.
ANİ ZİYARET
Önceki akşam Dışişleri Bakanı Gülü arayarak Türkiyeye gelme talebini ileten Muttekiyle görüşmek için Başbakan Erdoğan da Bakanlar Kurulu toplantısını erteledi. Gül ve Muttaki dün, önce Dışişleri Konutunda bir araya geldi. Mutteki ardından Başbakan Erdoğan tarafından kabul edildi. Bürokratların alınmadığı görüşmeye Bakan Gül de katıldı. Edinilen bilgilere göre Başbakan Erdoğan, Muttekiye, İstanbulda yapılması beklenen Iraka komşu ülkeler dışişleri bakanları toplantısının sürpriz şekilde Mısırın Şarm-el Şeyh kentine alınmasına yönelik tepkisini dile getirdi.
HOŞUMUZA GİTMEDİ
Erdoğan, Bu son dakika toplantısı hoşumuza gitmedi dedi. Erdoğanın, Türkiyenin bu toplantıya katılacağını ancak katılım düzeyinin ne olacağına henüz karar verilmediğini aktardığı da kaydedildi.
Mutteki de, 4 Mayısta yapılacak olan toplantının Mısıra alınmasından duyduğu tepkiyi Erdoğana iletti ve Toplantıya dışişleri bakanları seviyesinde ve sadece komşu ülkelerin katılımıyla olursa gideceğiz dedi. İran, Iraka komşu ülkeler toplantısında ortak pozisyon belirlenmesinin ardından, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin katılacağı genişletilmiş Irak zirvesinin yapılmasını istiyor.
--------------------------------------------------------------------------------
Çankaya seçimi gerekçe oldu
Başbakan Erdoğan, İran Dışişleri Bakanına Şarm-el Şeyhe bakan düzeyinde katılınılmayacağı mesajını, cumhurbaşkanlığı seçimini gerekçe göstererek verdi. Başbakan
Erdoğanın Muttekiye Bakan düzeyinde katılım olacak mı bilmiyoruz. Çünkü o tarihlerde bizde de kritik cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Bakan burada oy kullanacak dediği belirtildi.
KERKÜK SORUNU
Bu arada Dışişleri Bakanı Gül de Mutteki ile görüşmesinde Türkiyenin Kerkük konusunda görüşlerini aktardı. Gül, Kerkük referandumunun ertelenmesi ve Irak Anayasasında değişiklik yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Mutteki ise temasları sırasında nükleer faaliyetleri konusunda Ankarayı bilgilendirdi. Uranyum zenginleştirmeyi yürüten İran, artık sanayi ölçeğinde nükleer yakıt üretme yeteneğine sahip olduğunu öne sürüyor.
Sevil KÜÇÜKKOŞUM*Ali Ekber ERTÜRK/ANKARA Akşam