İslami sermaye büyüyor

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

İslami sermaye büyüyor

İletigönderen Türk-Kan » Cum Ara 21, 2007 13:56

Şeriatla yönetilen ülkelerde 'faiz haram' ilkesiyle yola çıkan bankacılık dünyaya yayılıyor.

Bir yanda petrolle gelen trilyon dolarlık servet, diğer yanda fetva arayışına giren dünya finans devleri...

2000'li yıllarla birlikte faizsiz bankacılığa artan ilgi, Türkiye'deki katılım bankalarını 8 kat büyüttü. 17 milyar YTL'lik büyüklüğe erişen 4 katılım bankası, "Dünyanın En Büyük 500 İslami Kuruluşu" listesine de girdi.

"Faiz haramdır" diyen, ancak kârından da olmak istemeyen Arap sermayesi, şeriata göre şekillendirilmiş yatırım araçlarıyla tüm dünyaya yayılıyor. Faizsiz bankacılıkla başlayan ve İslami borsa endekslerine kadar yaygınlaşan sektör, HSBC, Citi, Standart Chartered Bank gibi dünya finans devlerinin de katılmasıyla trilyon dolara koşuyor. Malezya, Dubai gibi ülkelerin yanı sıra Londra da İslami finansın merkezi olmak için yarışırken dünyanın en büyük 500 İslami kuruluşu listesinde Türkiye'den de 4 banka üst sıraları zorluyor.

Yüksek petrol fiyatlarının da etkisiyle hızla büyüyerek 1.5 trilyon doları aşan İslam ülkelerindeki kişisel servet, uluslararası borsalarda oluşturulan "İslami'' endekslerle, çokuluslu şirketlere kaynak olarak aktarılıyor. 2004'ün kasım ayında faaliyete geçen Dow Jones İslami Türkiye Endeksi, son bir yılda yüzde 53 yükselerek yatırımcısına en çok kazandıran endeks oldu.

Toplam 1744 şirketin işlem gördüğü Dow Jones İslami Piyasalar Endeksi, özellikle 2001 yılından sonra hızla değer kazanmaya başladı. İslami prensiplere göre işleyen endekste, alkol, tütün, domuz ve domuz eti üretimiyle uğraşan şirketler ile banka ve sigorta firmaları, otel, gazino, sinema ve müzik gibi eğlence alanındaki firmalar yer alamıyor. Dow Jones İslami Piyasalar Endeksi bünyesinde Asya, Kanada, ABD, Avrupa endeksleri gibi 7 endeks bulunuyor. Piyasa değeri göreceli olarak düşük olmasına karşın DJ İslami Türkiye Endeksi, son bir yılda yüzde 53 yükselerek yatırımcısına en çok kazandıran İslami endekslerin başında yer aldı. 25 şirketin hissesinin işlem gördüğü DJ İslami Türkiye Endeksi'nin büyüklüğü ise 31 milyar dolar.

1975'te İslam Kalkınma Bankası'nın kurulmasıyla birlikte gündeme gelen faizsiz bankacılık, Türkiye'de 1980'li yılların ortasından sonra hızla yayıldı. 2000'li yıllarla birlikte 'altın yıllarını' yaşamaya başlayan faizsiz bankacılık, Türkiye'de 17 milyar YTL'lik bir büyüklüğe erişti.


Resim
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 11 konuk

x