Kremline yakınlığıyla bilinen News.ru sitesinin iddiasına göre Konyada S-300ler üzerinde yapılacak olan tatbikatlara Türk Hava Kuvvetlerinin yanısıra İsrail Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları da katılacak.
Dünyanın en gelişmiş füze savunma sistemlerinden biri olan S-300 füzeleri bundan yaklaşık 10 yıl önce Türkiye-Kıbrıs Rum Kesimi-Yunanistan üçgeninde krize neden olmuştu. Rum Kesimine konuşlandırılması planlanan S-300ler Türkiye, NATO ve Amerikanın baskısıyla Girite konuşlandırıldı. Benzer bir kriz şimdi de İran-ABD-Rusya-İsrail dörtgeninde yaşanıyor. İran, olası bir İsrail-ABD hava operasyona karşı hava savunmasını güçlendirmek için Rusyadan bu sistemleri satın almak istiyor.
İsrail ve ABD ise İranın bu sistemlere sahip olması konusunda endişeli. Rusya defalarca İranla yapılmış bir anlaşmaları olmadığını açıklasa da perde arkasında pazarlıkların yürütüldüğü biliniyor.
100 MİLYON DOLAR
İşte Türkiyeyi Giritte, İsraili de İranda bulunması rahatsız eden bu hava savunma sistemleri konusunda geçtiğimiz günlerde Zaman gazetesinde ilginç bir haber yer aldı. Türk savunma kaynaklarına dayanılarak verilen haberde Türkienin Belarus ve Ukraynadan 3 farklı çeşit S-300 füze sistemi satın alacağı ve bunları Konyaya yerleştireceği belirtildi. Amaç ise Türk savaş uçaklarını bu sistemlerin üzerinde uçurup, zaafları ve üstün yönleri konusunda deneyim sahibi olmak olarak açıklandı. 100 milyon dolara mal olan SA-12 (300v version) SA-10(S-300) ve ayrıca SA-15 kısa ve orta menzilli füzelerin alımına ilişkin karar 22 Temmuzda Savunma Müsteşarlığının İdari Komitesi toplantısında verildi.
ÜSSÜ İSRAİL DONATMIŞTI
Haberi okuyucularına duyuran Rus basını dün bu anlaşmayla ilgili bir başka iddiayı ortaya attı. Kremline yakınlığıyla bilinen News.ru sitesinin iddiasına göre Konyada S-300ler üzerinde yapılacak olan tatbikatlara Türk Hava Kuvvetlerinin yanısıra İsrail Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları da katılacak. İsrailin talebine Ankaradan evet yanıtı geldi. Böylece iki ülke füze sistemini birlikte test etmiş olacak. Konya üssü geçmişte İsrail, Pakistan, Ürdün gibi ülkelerin jetleri ile Türk jetlerinin ortaklaşa yaptığı Anadolu Kartalı tatbikatına evsahipliği yapmıştı. 2001de açılan eğitim tesisi İsrailli firma LML tarafından hava muharebe tatbikat teknolojileriyle donatıldı. İsrail daha önce de S-300leri yaz aylarında Girit üzerinde yaptığı tatbikatta denemişti.
RADARLARI TEHLİKELİ
SSCB döneminde 70li yıllarda Patriot füzelerine karşı geliştirilen S-300 füzeleri askeri literatürde uzun menzilli olarak yer alıyor. Ancak asıl önemlisi füzeler değil, onlara ait olan radar sistemi. S-300lerin radarları menzili içinde tüm uçakları yakalayabiliyor. Tehdit algılandığında onlarca füze beş dakikada ateşlenebiliyor. Bulunduğu yerden 200 km yarı çaptaki bir alan içinde uçan kuşu dahi tespit eden S-300ler ayrıca bir filodaki tüm uçakları aynı anda hedef de seçebiliyor.
TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Üretici Firma: Almaz t Üretici Ülke: Rusya t Tipi: Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi t Güdüm Sistemi: Yarı Aktif Rad.ar Güdümlü t Fırlatma: 4X12 dikey lançer t Savaş Başlığı: 143 kglık parça tesirli HE
Azami Etkili Menzili: 150 km t Azami Etkili İrtifası: 30,000 m t Sürati: 4.5 mach
Boyutları: 7.1 m uzunluk, 515 mm çap t Ağırlık: 1,500 kg