Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz' adıyla Kadıköy'de düzenlenen mitinge onbinlerce kişi katıldı.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) öncülüğünde ''Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz: İşsizliğe ve Yoksulluğa Karşı Birleşik Mücadele, Emek ve Demokrasi Mitingi'' adıyla Kadıköy İskele Meydanı'nda düzenlenen mitinge onbinlerce kişi katıldı.
Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile bir alışveriş merkezi önünde sabah saatlerinden itibaren toplanan gruplar, iki ayrı koldan miting alanına doğru yürüyüşe geçti. Ellerinde pankart, döviz, bayrak ve flamalar bulunan gruplar, yürüyüş sırasında çeşitli sloganlar attı.
Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplananlara, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Genel Sekreter Mustafa Türkel, aralarında Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi'nin de bulunduğu Türk-İş'e bağlı sendikaların yöneticileri önderlik etti.
Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünde toplanan ve General Şükrü Gürler Caddesi üzerinden harekete geçen grubun önünde de DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Başkanı Sami Evren ile diğer sendika, parti ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri yürüdü.
Tıbbiye ve General Şükrü Gürler Caddesi'nden gelen gruplar, Rıhtım Caddesinden geçtikten sonra miting alanına ulaştı. Katılımcılar, alınan geniş güvenlik önlemleri çerçevesinde oluşturulan kontrol noktalarında tek tek üzerleri aranarak içeri alındı. Bu arada, miting nedeniyle saat 08.00'den itibaren Tıbbiye ve Rıhtım caddeleriyle buna bağlı cadde ve sokaklar trafiğe kapatıldı.
"METAL"CİLER KAVGA ETTİ
''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklanan Mustafa Özbek'in genel başkanı olduğu TÜRK-İŞ'e bağlı Türk Metal Sendikası ile DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri arasında arbede yaşandı.
Kadıköy İskele Meydanı'nda devam eden miting sırasında DİSK'e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş) üyeleri, ''Hain Mustafa Özbek hesap verecek'' yazılı pankart açtı. Bunun üzerine, platformun diğer tarafında bulunan TÜRK-İŞ'e bağlı Türk Metal Sendikası üyesi 20-25 kişilik grup da ''Özbek nereye biz oraya'', ''Özbek'e uzanan eller kırılsın'' şeklinde sloganlar attı.
Bir süre sonra da bu 2 grup arasında arbede çıktı. Gruplar, miting düzenleme komitesi görevlilerinin araya girmesiyle sakinleştirildi. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, konuşmasının bu bölümünde, ''Mustafa Özbek, değerli hizmetlerde bulunmuştur. İnşallah en kısa zamanda suçluluk hali bitecek ve tahliye olacaktır rahat olun'' dedi.
Konuşma sırasında Türk Metal Sendikası üyeleri, tekrar Özbek lehine slogan attı. Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi gruptan bazı kişiler ile onlara destek veren diğer sendika üyelerinden bazıları da bu gruba müdahale etti. Kavga sırasında bayrak ve pankartlar için getirilen sopalar kullanıldı. Yaklaşık 10-15 dakika kavgayı sürdüren gruplar, duruma müdahale eden polislerce birbirinden ayrıldı. Polis, çember içine aldığı Türk Metal Sendikası üyelerini miting alanı dışına çıkarttı. Olaylar sırasında her iki taraftan da bazı kişilerin yaralandıkları görüldü. (
"HÜKÜMETE DÜŞEN TALEPLERİ DİKKATE ALMAK"
Kadıköy İskele Meydanı'nda düzenlenen mitingde konuşan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, bugün 10 binlerce kişinin meydanda toplanarak, umudu tercih ettiklerini belirterek, ''Kriz fırsatçılığı yapanlara, krizin emekçileri yüreğinden vurmasına sebep olanlara karşı birleşmeyi tercih ettik'' dedi.
Kumlu, işçilerin fabrikaların çalışmasını, kazandıklarıyla geçinebilmeyi, çocuklarını okutmayı ve memleket için çalışmak istediklerini, Türkiye'de üretilen her değerde işçilerin alın terinin olduğunu, Türkiye'nin AB kapısına gelmesinde de işçilerin çalışkanlığı ve demokrasi aşkının bulunduğunu söyledi.
Bugün işçilerin, memurların, emekçilerin, kazanılmış haklarını kaybetmemek, işsizliğe ve yoksulluğa hayır demek, ''Krizin bedelini ödemeyeceğiz'' demek için bu meydanı doldurduklarını anlatan Kumlu, hükümete düşen görevin artık hiç vakit kaybetmeden talepleri dikkate almak olduğunu söyledi.
DİSK GENEL BAŞKANI ÇELEBİ
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de krizin bedelinin emekçilere ödetilmek istendiğini ifade ederek, işten çıkarma, iş yeri kapatma, ücretsiz toplu izin verme gibi yollara başvurulduğunu savundu.
Türkiye'nin artık yangın yerine dönüştüğünü, evde tencerelerin kaynamadığını, babaların eve ekmek götüremediğini kaydeden Çelebi, ''Kulağı olup da duymayanlar, gözü olup da görmeyenler buradaki 10 binlerin sesini işitmiyor, bizleri görmüyor'' dedi.
''Hükümetin insanları, sadaka toplumuna biat etmeye yönelten bir siyaset yürüttüğünü'' öne süren Çelebi, suyu olmayan yerlere çamaşır makinesi, elektriği olmayan yere de buzdolabı götürdüğünü savundu. Çelebi, ''İşten atılmalara, işsizliğe ve yoksulluğa 'hayır' diyoruz. Kriz bahane edilerek, ücretler düşürülmesin diyoruz. Demokrasi istiyoruz, barış istiyoruz'' şeklinde konuştu.
KESK GENEL BAŞKANI EVREN
KESK Genel Başkanı Sami Evren de hükümetin kriz karşısında uyguladığı politikaları eleştirerek, kriz bahane edilerek, kayıt dışı ekonominin teşvik edildiğini savundu. Evren, kıdem tazminatlarını ödemememin yollarının arandığını, toplu sözleşmelerin sıfır zamla kapatmak istendiğini ileri sürerek, krizin patronların kasasına para aktararak aşılamayacağını, çözümün herkesten ekonomik gücü ve gelirine göre vergi almak olduğunu dile getirdi.
Konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da seslenen Evren, krizde temel önceliğin emekçi ve yoksul kesimlerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi olduğunu belirterek, ''Emeğimizi yok saydınız. İşimizle, aşımızla oynadınız. Toplu sözleşme ve grev hakkımızı gasp etmeye devam ediyorsunuz. Bizi korkak sanmayın, cesaretimizi görün diye buradayız'' diye konuştu. Miting, konuşmaların tamamlanmasının ardından TÜRK-İŞ Genel Başkanı Kumlu, DİSK Genel Başkanı Çelebi ve KESK Genel Başkanı Evren'in el ele katılanları selamlamasıyla sona erdi.
TÜRK-İŞ, DİSK ile KESK öncülüğünde düzenlenen ''Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz: İşsizliğe ve Yoksulluğa Karşı Birleşik Mücadele, Emek ve Demokrasi Mitingi''nde konuşmalar, yaklaşık bir saat sürdü. Miting için sabah saatlerinden itibaren araç trafiğine kapatılan yollar, mitingin tamamlanmasının ardından yeniden ulaşıma açıldı.
Kaynak