İşte Türban Referandumu

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

İşte Türban Referandumu

İletigönderen Efe » Prş Şub 28, 2008 18:16

ki üniversitede yapılan oylamada öğrenciler türban yasağının sürmesini istediler.

EGE ve Dokuz Eylül Üniversiteleri’nde öğrenciler tarafından yapılan referandumda, türban yasağının devam etmesi sonucu çıktı.

İzmir’de Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğrenciler tarafından yedi ayrı fakültenin giriş kapılarında iki gün süreyle sandık kurularak yapılan öğrenci referandumundan, üniversitelerde türban yasağının sürdürülmesinin istendiği sonucu çıktı. Referandumun sonuçları, bir grup öğrenci tarafından basın açıklaması ile duyuruldu.

Kampus girişinde toplanan yaklaşık 50 kişilik öğrenci grubu, ellerinde türban karşıtı pankartlar ve sloganlarla Yabancı Diller Bölümü önüne kadar yürüdü. Yürüyüş sonunda referandum sonuçlarını Ege Üniversitesi Devlet Klasik Türk Musikisi Konservatuvarı Yüksek Lisans öğrencisi ikiz kardeşler Gökhan ve Ercan Çağıran açıkladı.

İki gün süren referandumda 1508 kişinin oy kullandığını belirten Gökhan Çağıran, referandum için dağıtılan kağıtta bulunan ‘Özgürlükler bir bütündür türbana indirgenemez’ seçeneğinin 611, ‘Türban yasağı kaldırılsın’ seçeneğinin 156 ve ‘Türban yasağı devam etsin’ seçeneğinin ise 741 kişi tarafından işaretlendiğini söyledi.

Türban meselesinin salt bir özgürlük talebi olarak görülmemesi gerektiğini anlatan Gökhan Çağıran, “Türban tartışmasını 12 Eylül sonrasında ılımlı İslam ülkesi yaratma projesiyle ve özelleştirmelerle, sağlık- eğitim hakkının elinden alınmasıyla iyice yoksullaşan halkın şükürcülük anlayışının geliştirilmesi uğraşıyla birlikte değerlendirmek gerekir.

Zorunlu din dersleri varken, Diyanet’e ayrılan bütçe 7 bakanlık bütçesine eşitken, okuldan çok cami varken, öğretmenden çok imam yetiştirilirken gericilikle mücadele üniversiteye türbanlı öğrencilerin girişini engellemeye indirgenmemelidir. Asıl çözüm bu değil, gericiliğe karşı demokratik bir ülke yaratma iddiasının kararlı savunucusu olabilmektir” dedi.

Özgürlüklerin bir bütün olduğunu, hepsinin birden savunulması gerektiğini ifade eden Ercan Çağıran da, “Sadece bir özgürlüğü savunarak gerisini yok sayanlarla, onların dayatmalarından ayrı durmak gerekir. Siyasi İslamcılar özellikle de AKP, sadece kendileri için özgürlüğü savunuyorlar, sosyal güvenlikteki uygulamalarla yaşama özgürlüğünü hiçe sayıyorlar, parası olmayanı eğitim hakkından mahrum bırakıyor, 301. madde konusunda ayak direterek düşünce özgürlüğünü reddediyorlar. Her türlü toplumsal muhalefeti polis copuyla dağıtarak herkesin kendilerinin çizdiği çerçevede özgür olabileceğini emrediyorlar. Böyle bir durumda özgürlük düşünülemez.

Farklı inançtaki insanların ve topluluklara eşit haklar ve imkanlar tanımayan özgürlük anlayışının kıymeti yoktur. AKP’ye sesleniyoruz üniversiteleri sermayenin baskısından kurtarın, sözleşmeli öğretmenlik, yetkin mühendislik gibi uygulamalardan vazgeçin, kişilerin emeklerinin sömürülmesine izin vermeyin, sağlık ve eğitimin özelleştirilmesini engelleyin bunların insan hakkı olduğunu savunun” diye konuştu.

Basın açıklamasını yapan gruba öğlen arasında bulunan diğer öğrencilerden de alkışlarla destek geldi. Grup açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

Kaynak

damnant quod non intelligunt...
Kullanıcı küçük betizi
Efe
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi

İletiler: 1508

İletigönderen ihsanerden » Prş Şub 28, 2008 23:14

gurur duydum bravo iste izmir farki tesekkurler..tum universitelerde bu yontem izlenmeli ..ornek olusturmali..
Kullanıcı küçük betizi
ihsanerden
Üye
Üye

İletiler: 113

İletigönderen zfrtxt » Cum Şub 29, 2008 0:16

universitemle tekrar gurur duydum tebrikler ege
Kullanıcı küçük betizi
zfrtxt
Üye
Üye

İletiler: 106

İletigönderen Leopidas » Cum Şub 29, 2008 2:10

Gerçel bir durum değil bu. Türbanla ilgili birbirinden farklı pek çok anket kurumunun yaptığı araştırma türban yasağının kalkması gerektiği yönündeydi. Ayrıca Ege Üniversitesi'nin gazetelere verdiği ilanlar hakkında da geneli temsil etmediği yönünde eleştiriler söz konusuydu.
Kullanıcı küçük betizi
Leopidas
Üye
Üye

İletiler: 1

İletigönderen ihsanerden » Cum Şub 29, 2008 5:49

nasil gecerli degil yanlis animsamiyorsam 85 universiteden sadece 15 i turbana izin vermisti.yani cogunluk istemiyor yani halen ne kafa bulandiriyorsunuz anlamadim.%47 cogunluksa bu ne oluyor.sonuc ortada kac kisi kafasini dugumluyor.%10 bile degiller universitelerde bunlar yeter be.
Kullanıcı küçük betizi
ihsanerden
Üye
Üye

İletigönderen MedceziR » Cum Şub 29, 2008 17:55

ihsanerden, türbanı istemeyenler üniversitedekiler değil, sadece oranın yöneticileri, ayrıca bu anketin kesinlikle gerçeği yansıttığını zannetmiyorum.

TÜrbana izin veren üniversitelere bakın birinde bi tane olay çıkmış mı? Yalan yanlış haberlerle milleti geriyorlar ondan sonra da herkes abuk subuk konuşuyor...
Resim

"Vaziyeti düzeltmek için mutlaka Avrupa'dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa'nın emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa'dan almak gibi birtakım zihniyetler belirdi. Halbuki hangi istiklal varki ecnebilerin nasihatlarıyla ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin!
Tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir..."

Söylesem tesiri yok
Sussam gönül razı değil...
Kullanıcı küçük betizi
MedceziR
Üye
Üye

İletiler: 1763

İletigönderen ihsanerden » Cum Şub 29, 2008 19:30

medcezir senin dogru soyledigini nereden bilecez turban siyasi bir simgedir ve serbest birakilmasi anayasa sucudur bu kadar..cogunlukta zaten biz cumhuriyetin laik ve Ataturk devrimlerini savunan sahip cikan kesmine aittir.universiteleri ancak kan dokerek elegecirebilirsiniz. baska turlu olmaz.
Kullanıcı küçük betizi
ihsanerden
Üye
Üye

İletigönderen MedceziR » Cum Şub 29, 2008 19:46

[Ele geçirebilir miyiz? Kardeş bismillah sen beni ne sandın, nereyi ele geçiriyoz?Sen alıştırmışsın kendini hemen bölmeye parçalamaya, biraz sakin ol :twisted:
Senle şimdi azınlık çoğunluk tartışmasına girersek biz başlarız zaten ülkeyi bölmeye.

Ayrıca türbanın serbest bırakılmasının anayasa suçu olduğunu nereden çıkardın?

Nerden bilecez doğru söylediğini demişsin, aç araştır biraz görürsün...
Resim

"Vaziyeti düzeltmek için mutlaka Avrupa'dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa'nın emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa'dan almak gibi birtakım zihniyetler belirdi. Halbuki hangi istiklal varki ecnebilerin nasihatlarıyla ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin!

Söylesem tesiri yok
Kullanıcı küçük betizi
MedceziR
Üye
Üye

İletigönderen ihsanerden » Cum Şub 29, 2008 20:32

yani sana gore tum universitedeki bayanlar ortunmek mi istiyor? fakat rektorler onlara mi karsi geliyor?
Kullanıcı küçük betizi
ihsanerden
Üye
Üye

İletigönderen MedceziR » Cum Şub 29, 2008 21:58

ihsanerden, yazdığım yazıları ikidir yanlış yorumluyorsun, yukarıyı bi daha oku bakalım ben bayanlar örtünsün veya örtünmesin diye bişey demiş miyim? Ondan sonra konuşalım...
Resim

Söylesem tesiri yok
Kullanıcı küçük betizi
MedceziR
Üye
Üye

İletigönderen ihsanerden » Cmt Mar 01, 2008 1:32

medcezir bence bi kez daha oku yazdigini ben okudum ve yazdigini yanlis anladigimi hic sanmiyorum alinti yapmiyoorum ,o kadar istiyorsan bi daha yolla kusura bakma belkide sen kendini iyi ifade edemiyorsun. hatayi tek tarafli dusunme bi kez daha oku...bolucu olarak bide beni gormussun cok ayip, ne bolmesi tepki koymak bolmek mi?asla.. bolmek isteyen benmiyim yoksa akp mi bi dusun?ne istiyorsun her onumuze konani yiyelim mi ?hayvanmiyim ben.tabiki tepki koyacagiz.basinizi baglayin tamam efendim mi diyelim.bence laf oyunlari yapiyorsun sen...
Kullanıcı küçük betizi
ihsanerden
Üye
Üye

İletigönderen MedceziR » Cmt Mar 01, 2008 9:29

MedceziR yazdı:ihsanerden, türbanı istemeyenler üniversitedekiler değil, sadece oranın yöneticileri, ayrıca bu anketin kesinlikle gerçeği yansıttığını zannetmiyorum.

Türbana izin veren üniversitelere bakın birinde bi tane olay çıkmış mı? Yalan yanlış haberlerle milleti geriyorlar ondan sonra da herkes abuk subuk konuşuyor...

Şu yazımın neresinde ben bayanlar türban taksın veya takmasın demişim, böyle bişey geçmiş mi hiç? Hep aynı şeyleri tekrarlayıp duruyorsun. Ayrıca yazılarında bana ikide bir AKP'den örnekler verme, onların ne mal olduğunu ben senden iyi biliyorum merak etme...
Resim

Söylesem tesiri yok
Kullanıcı küçük betizi
MedceziR
Üye
Üye

İletigönderen ihsanerden » Cmt Mar 01, 2008 17:11

sen diyorsunki turbana izin verilirse heryer sut liman olacak bu dolayli olarak ,evet demek sen beni gerzek yerine koymaya calisiyorsun fakat yazdiginyazi direk olarak bu lafi soylemiyor tabi , bana ayak yaparak proveke etmeye calisiyorsun.ben buna gelmem.turban bir turk olarak benim geleneklerime uymuyor bu kadar ve buna karsiyim ayrica mini etegede karsiyim.ayrica turbanin siyasi bir simge oldugunu dusunuyorum hactan bir farki yok benim icin..kulturumuzu yok etmeye ve kimligimizi yok etmeye bizi yok etmeye calisiyorlar sende burada bir kelime uzerinden bana zanman kaybettiriyorsun.hoscakal.
Kullanıcı küçük betizi
ihsanerden
Üye
Üye

İletigönderen celalsungur » Pzr Mar 16, 2008 20:58

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Kanun No:09.02.2008
Resmi Gazete Tarihi:23.02.2008
Resmi Gazete Sayısı:26796
MADDE 2 - Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 42 nci maddesine altıncı fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir."

MADDE 3 - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanır.

22/2/2008
Kullanıcı küçük betizi
celalsungur
Üye
Üye

İletiler: 47

Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 7 konuk

x