Kanadoğlu: Ret şekil yönünden

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

Kanadoğlu: Ret şekil yönünden

İletigönderen Türk-Kan » Cum Haz 06, 2008 14:04

"Bu Meclis'in yeni anayasa yapma yetkisi yok"

Sabih Kanadoğlu, türban düzenlemesine iptal kararını HABERTÜRK'e değerlendirdi. Kanadoğlu meşruiyet uyarısı yaparak “Mahkemeyi kaldırmaya kalktığınızda meşruiyet dışına çıkarsınız” diye konuştu.

"Her şeyden önce kararın anlamını çözmek için yazılı açıklamaya bakmalı. 2, 4 ve 148. maddeler uyarınca iptal kararını aldığını belirtti. 148. maddeden söz edilmesi kararın şekil yönünden verildiğini ifade etmeye yeterli. Bunları derken Cumhuriyetin temel nitelikleri kısmında laiklik ilkesini ve bunun değiştirilmesinin teklif edilmeyeceğini söylüyor. 148'de şekil yönünden incelenip denetlenebileceğini ve ayrıca teklifler oyluk çoğunluğunu görürüz. 184 vekilin teklifi ve bunun 330 ile daha yukarı oyla kabul edilmesini anlarız. Teklif çoğunluğunu sağlamış bir teklif yasalaştığında Anayasa Mahkemesi tarafından incelenmez demek yanlış olur.

Anayasa değişikliğinin hangi amaçla yapıldığı yazılıdır. Üniversitede türbanı serbest bırakmak amacıyla yapıldığı defalarca söylenmiştir. Hatta YÖK Başkanı bile genelge de yayınlamıştır. Genelge de Danıştay tarafından iptal edildi. Siz laiklik ilkesine karşı eylem olarak ilan edilmişti. Siz gerekçenize bunu koyarsanız anayasa değişikliğinizin teklif edilemeyecek nitelikte olduğunu ortaya koyarsınız. Anayasa Mahkemesi de bu şekilde, şekil yönünden inceleme yapmıştır. Cübbeli darbe demek çok büyük haksızlıktır. Anayasa Mahkemesi anayasanın temel ilkelerine yapılacak olan tecavüzleri önlemek için kurulmuş bir yerdir. Yasamanın işine karışıyor şeklinde suçlamak kuvvetler ilkesini anlamamak demektir. Demokrasiye karşı olduğunu kanıtlamak demektir.Anayasa Mahkemesi kararları kesindir. Meşruiyetini Anayasa'dan alıyor. Kesin karar veren, anlaşmazlıkları çözmekle görevli bir organdır. Eleştirilerin tutarlılığı bulunmamaktadır.

Millet egemenlerini organları eliyle kullanır. Anayasa'da bu organlar belirtilmiştir. Anayasa Mahkemesi de milletten aldığı yetkiyle bunu kullanmaktadır. Mahkemeyi kaldırmaya kalktığınızda meşruiyet dışına çıkarsınız. TBMM yasama organıdır. Elbette bunu yerine getirmektedir. Ama bu meşruiyetini Anayasa'dan almaktadır. Dün alınan karar siyasi değil hukukidir.

Yeni bir Anayasa yapma yetkisi 23. dönem TBMM'de bulunmamaktadır. O koşullara uymak kaydıyla ilk 4 madde hariç, başlangıçtaki ilkeler hariç anayasa değişikliği yapabilir. Ama bu değişikliklerin Cumhuriyet'in temel ilkelerine uygun yapılması gerekir. Temel nitelikler aleyhine çıkarılacak her anayasa değişikliği mahkeme tarafından incelenecek ve denetlenecektir."




Resim
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 16 konuk

cron

x