Kapişonlu Sudan ile sıkı fıkı olduk

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

Kapişonlu Sudan ile sıkı fıkı olduk

İletigönderen Türk-Kan » Çrş May 14, 2008 9:51

Türkiye, birçok ülkenin terörist kabul ettiği ve Sudan ile birçok konuda iş birliği anlaşması imzaladı.

Türkiye, ABD başta olmak üzere birçok ülkenin terörist kabul ettiği ve Darfur'daki kitlesel katliam dolayısıyla kınanan Sudan ile eğitimden sanata, bilimden spora kadar her konuda iş birliği anlaşması imzaladı.

İnsan hakları örgütlerinin yaklaşık 200 bin kişiden fazla insanın ölümünden sorumlu tuttuğu Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan El Beşir, Abdullah Gül'ün konuğu olarak geçen Ocak ayında Türkiye’ye gelmişti. Sudan heyetinin, Anıtkabir'de başlarında kapişon ile özel defteri imzalaması tepkiye neden olmuştu. İnsan Hakları İzleme Örgütü de Sudan Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti için "Şaşkınlık duyduklarını’’ açıklamıştı.

SUDAN ÜNİVERSİTESİ DENK OLACAK

Dünyanın tepkisini çeken ve iki ülkenin Kültür Bakanları tarafından imzalanan anlaşmaya göre, iki ülke yükseköğretim ve bilimsel araştırma sistemleri konusunda bilgi değişiminde bulunacaklar. Olimpiyatlar, spor aktiviteleri, ayrıca yaz kampları, festivaller, yarışmalar ve folklor alanında ülkelerindeki öğrencileri teşvik edecekler.

Ayrıca, kendi eğitim kurumlarınca verilen diploma, akademik derece, sertifika ve unvanların tanınmasını kolaylaştıracaklar. Yükseköğretim ve bilimsel araştırma kurumları arasında öğrenci ve öğretim görevlisi değişimi de sağlanacak. Doktora öğrencilerinin değişimi desteklenecek. Bu öğrencilere burs verilecek. Türk öğrenciler Sudan üniversitelerinde de okuyabilecekler. İki ülke bilim adamlarının sempozyumlar, kongreler, konferanslara katılmaları teşvik edilecek.

İki ülke, uluslararası festivaller ve kutlamalar ile çeşitli kültürel ve sanatsal etkinliklere ilişkin bilgi değişiminde bulunacak ve ülkelerinde düzenlenecek uluslararası müzik, opera, bale, tiyatro, sinema, şarkı, dans ve folklor yarışma ve festivallerine sanatçı katılımını teşvik edecek. Besteci ve müzikolog, yönetmen, yapımcı, sanatçı, koreograf, orkestra şefi, dekoratör ve solist değişiminde bulunacaklar. Film haftaları ile toplu film gösterimleri de karşılıklı olarak düzenlenecek. Sporcu, spor takımı, antrenör ve spor uzmanı değişiminde de bulunulacak. Bilgi akışı teşvik edilecek ve bu amaçla basın, radyo ve televizyon alanlarında işbirliği yapışacak.

Resim
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 8 konuk

x