KARARSIZLARIN KARARLILIĞI(III): İNDİGNADOS’LAR PODEMOS OLUNCA…/Dr. Noyan UMRUK
NE DEMİŞTİK?(1)
Canetti’ye göre sürecin olgunlaşması aşamasında “Açık kitle, büyümekten feragat ederek kalıcılığa önem vermeye, yeniden kapalı kitle haline dönüşmeye başlayarak kendi sınırlarını kabul etmek suretiyle kalıcılaşma sürecine girer… Kendisine içini dolduracağı bir uzam yaratır… Bu sınır düzensiz artışı önler, ama aynı zamanda kitlenin dağılmasını çok daha zorlaştırır ve böylelikle çözülmeyi erteler.”(2) Bu yolla kitle büyüme olanağından bir ölçüde özveri göstererek bir konsensusda (ortak akıl) homojenleşerek siyasi güç ve etkinliğini arttırır.
ÖFKELİLER:
Türkçe’ye de çevrilen 32 sayfalık “Indignez-Vous” (Öfkelenin) adlı kitabında “21. yüzyıl, insanlığın demokratik olarak gerilediği bir yüzyıldır…” diyordu Hessel. Ve devamla “Şu anda neredeyse 100 yıldır şahit olduğumuz en tehlikeli oligarşide yaşıyoruz. Hitler benzeri bir tiranlık yok artık. Öyle olsa tirandan kurtulunca problemler çözülürdü. Bugünkü tiranlık, birkaç kişinin belirlediği ekonomi ve finans dünyasının oligarşisidir. ‘Washington Uzlaşması’ diye adlandırılan, Freedman doktrini … Güçlü ve zengin insanlar, güç ve zenginliklerini sürdürebilmek için, devletin mümkün olduğu kadar küçültülmesini , iyice kendi denetimleri altında olmasını istediler ve sağladılar. İşte son 10 yıldır içinden bir türlü çıkamadığımız krizin temel nedeni…”” diyen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin yazarlarından 1917 doğumlu asırlık çınar Alman kökenli Fransız diplomat Hessel’in, gelir dağılımındaki adaletsizlik, göçmen karşıtı politikalar ve basına yönelik baskılar vb. nedenlerle en az Naziler dönemindeki kadar “öfkelenilmesi” çağrısından da esinlenen İndignados Hareketi, 2011 yazında, çoğunluğu genç, yüzbinlerce kişinin kemer sıkma politikaları ve hükümetin kamu hizmetlerinde yaptığı kesintilere karşı Madrid’in Porta del Sol meydanında kamp kurarak öfkelenmeye başlamış ve öfkeyi tüm İspanya’ya yaymıştı. Hareket internet ve sosyal medyadan etkin biçimde yararlanarak bir işaretle meydanlara milyonları toplarken, doğrudan demokrasi yaklaşımı ve “aynı gemide ters yönlere gitmeme” sloganıyla ılımlı ayrılıkçı kesimler için de çekim merkezi olmaya başladı.
YAPABİLİRİZ :
Hareket on ay önce, mart ayında siyasi partiye dönüştü: PODEMOS (YAPABİLİRİZ). Parti henüz bir yaşını doldurmadan anketlere göre ciddi mesafe aldı. İspanyol basını ve kamuoyu araştırmalarına göre Pablo İglesias’ın lideri olduğu PODEMOS oy oranını, her geçen gün süratle yükseltiyor. Örneğin Ekim anketinde bu rakamlar, PODEMOS için % 14; Sosyalistler (PSOE) için % 31; Halk Partisi(PP) için %30’du. Kasım anketinde ise söz konusu rakamlar PODEMOS için % 27 oldu. Ana muhalefet Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) i %25.5’ a düşerken, iktidardaki Halk Partisi (PP) ise %20 oy oranıyla ancak üçüncü siyasi parti olabildi. Bu oy kaybında, ekonomik krizin yanı sıra, son dönemde iktidar partisi PP’den üst düzey yöneticilerin, eski bakan ve milletvekillerinin adlarının karıştığı yolsuzluk skandallarının etkisi büyük. .Bu oranlar, İspanya’da Franco sonrası yaklaşık 40 yıllık demokrasi sürecinde PP ile PSOE’nin liderliğindeki iki partili siyasi geleneğin sonunun geldiğine işaret ediyor.
SONUÇ:
PP lideri ve Başbakan Mario Rajoy’un, parti mensuplarının yolsuzlukları için halktan özür dilemesi, ülke tarihinde ilk kez sarayı da içine alan bu derece büyük boyutlu yolsuzluk operasyonlarına girişilmiş olması da tepkiyi dindirmiş gözükmüyor. El Pais’in anket analizine göre % 91’e varan kızgınlık oranı vatandaşların gerçekten ziyadesi ile öfkelendiğini gösteriyor.
İspanya'nın 'Gezicileri' olarak bilinen Öfkeliler Hareketi’nin on ay önce kurduğu PODEMOS, anketlere göre emin adımlarla iktidara yürüyor…
Ne diyelim… Darısı başımıza… Bakalım biz ne zaman yeterince, doğru dürüst öfkelenebileceğiz … Haftaya devam…
(1)Umruk;AYDINLIK G; “Kararsızların Kararlılığı(I)” ve (II) 16.11.2014-23.11.2014(İtalya Örneği)
(2) Elias CANETTİ; KİTLE VE İKTİDAR (Masse und Macht) Çeviren: Gülşat Aygen, Ayrıntı yayınevi, 2012
AYDINLIK G; 30.11.2014