Emekli Hava Pilot Tuğgeneral Ramiz İlkerden şok açıklama
Gazzeyi bombalayarak yüzlerce masum insanın ölümüne neden olan İsrail uçaklarını kullanan pilotların Konyadaki üste eğitim gördüğünü söyleyen Ramiz İlker, anlaşmanın iptal edilmesini istedi.
Filistine ölüm yağdıran İsrail pilotlarının Konyada eğitildiğini belirten emekli Tuğgeneral İlker, Başbakan katliama tepkisinde samimi ise, iki ülke arasındaki anlaşmayı askıya alsın dedi
Gazzeyi bombalayarak yüzlerce masum insanın ölümüne neden olan İsrail uçaklarının pilotlarının Konyadaki üste eğitim gördüğü ortaya çıktı. Emekli Hava Pilot Tuğgeneral Ramiz İlker, İsraile karşı sağlam ve dik duruş sergileyerek bu tür anlaşmaların iptal edilmesi gerektiğini söyledi. İlker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın İsrailin saldırısına karşı tepkisinin yalnızca sözde olduğunu belirterek, İsrailin insanlık vahşetine karşı gerçek tepkinin, anlaşmayı askıya almak olduğunu vurguladı. İlker, Başbakan Erdoğana seslenerek şöyle dedi:
Güç gösterisi yapabilir
Eğer o kadar sağlam durabiliyorsa İsraile Sizinle yapmış olduğum Türkiye hava üslerinde eğitim uçuşlarının yapılmasını ve taktik atış sahalarını sağlayan anlaşmayı, askıya alıyorum desin. Siz bu vahşi katliamı durdurana kadar anlaşmayı askıya alıyorum, devam ederseniz iptal edeceğimdiyerek güç gösterisinde bulunabilir Türkiye. Ama bunlar, bunu yapmaktan aciz. Çünkü ABD ile, İsrail ile içli dışlı hale geldik. Her şeyi onlardan alıyoruz. BOPun eş başkanı olursan onlar da istediklerini yapabilirler. Güçlü devlet olmanın dik durmayı gerektirdiğini belirten İlker, Tavır alacaksın. Güçlü devlet olmanın gerekliliğidir. Sağlam durman lazım. Orada öldürülen insanlar bizim dindaşımız, onlarla tarihi birliğimiz var dedi. Türkiyeyi her fırsatta soykırımcı ilan etmeye çalışan işbirlikçilerin İsrailin vahşetine karşı seslerinin çıkmadığına vurgu yapan Tuğgeneral İlker, İsrailin yaptığı insanlık suçu, vahşettir. Birtakım aşağılık takımdan, işbirlikçilerden ses yok. Soykırımı esas budur diye konuştu.
Erbakan: Anlaşmayı biz yapmadık
Eski başbakanlardan Necmettin Erbakanın İsrail ile yapılan bu anlaşmayla ilgisinin olmadığı açıklandı. Erbakan adına Saadet Partisinden yapılan açıklamada şunlara yer verildi: Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşma Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir tarafından 23 Şubat 1996 tarihinde, İsraile yaptığı ziyaret sırasında imzalanmıştır. Erbakanın Başbakanlığında kurulan 54. hükümet ise bu anlaşmadan üç ay sonra; 28 Haziran 1996 tarihinde iktidara gelmiştir. Sözkonusu anlaşma kapsamında 8 İsrail pilotu eğitim uçuşu yapmak üzere F-16 uçakları ile birlikte 16 Nisan 1996 tarihinde, yani Refahyol Hükümetinin kurulmasından yaklaşık iki ay önce Türkiyeye gelmiştir.
TEPKİLER DİNMİYOR
Dostluk Grubundan bir istifa daha
Başbakan Erdoğanın siyasi danışmanı Adana milletvekili Ömer Çelik, Filistinde yaşanan katliamı protesto amacıyla Türkiye-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubundan istifa etti. Böylece gruptan istifa edenlerin sayısı 138e ulaştı. Çelikin istifası şöyle değerlendirildi: Çelik aynı zamanda Başbakanın siyasi danışmanı. İstifası partinin tepkisi değil, doğrudan Başbakanın siyasi tepkisi olarak görülüyor.
Filistin halkına sahip çıkmalıyız
Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Haydar Baş,Türkiyenin Filistin halkına sahip çıkması gerektiğini ifade etti. Baş, yaptığı yazılı açıklamada, İsrailin Filistine saldırısının uzun yıllardan beri devam ettiğini belirtti. Haydar Baş, Filistin olaylarının başladığı günden bu yana o coğrafyadaki halkla gerek kültür, gerek maneviyat, gerek din bakımından sanki hiçbir ortak yön yokmuş gibi uzaktan seyirci kalındı dedi.
Türkiye güçlü olsaydı katliamı yapamazlardı
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, Türkiye güçlü olsaydı bu katliamla İsrailin başına gök kubbe yıkılırdı dedi. İsrailin Gazzede orantısız güç kullanarak çoluk çocuk demeden insanları katlettiğini ifade eden Soylu, Başbakan Erdoğanı eleştirerek İsrail Başbakanı ile görüşüyorsun. Ertesi gün Filistinde katliam oluyor diye konuştu.
Yağan bombaları dünya seyrediyor
DYP Genel Başkanı Çetin Özaçıkgöz, Filistindeki katliamların durdurulmasını istiyorsak, olaya duygusal yaklaşmamalı, akılcı yollar kullanarak ateşkesi sağlamalıyız dedi. Özaçıkgöz, Filistine yağan bombaları bütün dünya seyrederken Başbakanın aktif bir şeyler yapmasının şart olduğunu ifade etti.
Protestolar çığ gibi
İskenderundaki gösterilerde ABD Başkanı George W. Bush ile İsrail Başbakanı Ehud Olmertin fotoğrafları yakıldı.
Filistine bomba yağdıran ve çoluk çocuk demeden masum insanları katleden İsraile protestolar, yurt genelinde artan bir şekilde devam ediyor. Ankarada Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, saldırıyı, İsrail ve ABD bayrakları yakarak protesto etti. Fen Fakültesi önünde toplanan öğrenciler, İsrail ve ABD aleyhinde slogan attı. Emperyalistler yenilecek, direnen halk kazanacak yazılı pankart açan öğrenciler, yürüyüş yaptı. İstanbul Beyoğlunda toplanan bir grup ise, Filistine Özgürlük yazılı pankart ve dövizler taşıyarak, sloganlar eşliğinde Odakuleye kadar yürüdü. Hatayın İskenderun ilçesinde de Türkiye Kamu-Sene bağlı Türk Haber-Sen,Türk Eğitim-Sen, Türk Büro-Sen ve Türk Sağlık-Sen sendikalarının üyeleri, saldırıları protesto etti.