Irak meclisinin, Kürtlerin itirazına rağmen geçtiğimiz hafta kabul ettiği yerel seçim yasası, etnik grupların güç mücadelesi sebebiyle 'barut fıçısı' olarak nitelendirilen Kerkük sorununu yeniden alevlendirdi.
Petrol zengini Kerkük'te iktidarın Kürt, Arap ve Türkmenler arasında eşit paylaşımını öngören yasaya itiraz eden Kürtlerin, hafta başında kentte yaptıkları gösterinin kana bulanması ve ardından Türkmen kuruluşlarına yapılan saldırılarla tırmanan gerilim sürüyor. Iraklı Kürtler, Kerkük, Erbil ve Süleymaniye'nin ardından dün Türkiye sınırı yakınlarında Dohuk'ta protesto gösterisi düzenlerken, olağanüstü toplanan Kerkük İl Meclisi, vilayetin bölgesel Kürt yönetimine bağlanmasını öngören bir karar aldı. Kürt üyelerin çoğunlukta olduğu 41 sandalyeli mecliste 22 üye karara imza attı. Kararın, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin iade ettiği yeni seçim yasasının görüşüleceği Irak Parlamentosu'nda pazar günü düzenlenecek özel oturumda gündeme gelmesi bekleniyor.
Kerkük'te tek taraflı adımlara ve oldubittilere karşı çıkan Ankara da gelişmeleri yakından takip ediyor. Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada Kerkük'ü de yakından ilgilendiren yasama faaliyetlerinin sürdüğü son günlerde bunların bahane edilerek kentte baş gösteren gerilim ortamının kaygıyla izlendiği kaydedildi. Kerkük politikasında herhangi bir değişiklik olmadığı belirtildi. Kerkük'ün Kürt yönetime bağlanması talebine değinilen açıklamada, "Irak'ta bazı yerel ve bölgesel TV kanallarından yapılan yayınlarda bu girişime Türkiye'nin itirazı olmadığına dair iddialar da yayınlanmaktadır. Türkiye her zaman Kerkük'ün tüm kesimlerinin Irak'ın bütünlüğü içinde adil ve dengeli bir şekilde temsil edildiği özel bir statüyle yönetilmesi gerektiğini savunmuştur. Bu politikamızda herhangi bir değişiklik yoktur ve olması da söz konusu değildir.'' denildi. Kerkük'e ilişkin kaygılar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından, Anayasa Mahkemesi'nin AKP hakkındaki kararından dolayı dün kendisini arayan Talabani ve Irak Başbakanı Nuri el Maliki'ye de iletildi. Iraklı liderlere kimi hedef alırsa alsın etnik şiddete karşı olduklarını kaydeden Erdoğan, Kürt, Türkmen, Arap, Sünni ve Şii bütün Kerküklülerin bir arada barış içinde yaşamalarını desteklediklerini anlattı.
Haşimi'yi ziyaret etti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi'ye 'geçmiş olsun' ziyaretinde bulundu. Tarık el Haşimi eşinin GATA'daki tedavisi için bir haftadır Türkiye'de bulunuyordu. Erdoğan Haşimi'yi kaldığı Swissotel'de ziyaret etti. Irak'ın Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi'nin Türkiye ile diyaloğu oldukça iyi. Başbakanlık kaynakları, ziyare-tin iade-i ziyaret amaçlı olduğunu belirtti. Haşimi, Erdoğan'ı Başbakanlık Konutu'nda ziyaret etmişti.
Kaynak