Kıvıran Kıvırana

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

Kıvıran Kıvırana

İletigönderen Türk-Kan » Cmt Kas 10, 2007 16:42

K. Irak açılımı tartışma yarattı

CHP lideri Deniz Baykal'ın Kuzey Irak'a yönelik açılım önerisi tartışma yarattı. KYB temsilcisi ve bazı AKP'liler öneriyi olumlu bulurken, bazı DTP'liler Baykal'a güvenmediklerini belirtti.

Baykal, Türkiye'nin terörle mücadeleyi sadece sınır ötesi operasyon denklemi içinde sonuçlandıramayacağını belirterek, Kuzey Irak'a yönelik sosyal ve ekonomik açılım önerisinde bulundu.

Baykal, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

ASKERİ MÜCADELE:

Terörle mücadelenin askeri boyutu olacaktır. Vazgeçmek mümkün değildir. PKK Kuzey Irak'ta olduğu sürece askeri müdahale söz konusu olacaktır. Gelin bunun ötesini de düşünelim. Mücadele uzun yıllar sürecek. Sorunun sadece askeri operasyonlarla, sınır ötesi operasyonla çözülemeyeceği görülüyor.

PKK'YI YALNIZLAŞTIRMAK:

Türkiye dışından PKK'ya yönelik desteği ortadan kaldırmak için öneri yapıyorum. PKK'nın içinde yaşadığı, PKK ile iletişim içinde olan topluma yönelik öneriler yapıyorum. PKK'yı orada yalnızlaştırmak gerekiyor.

ÜNİVERSİTE:

Kuzey Irak'ın her yerinden Kürt, Arap, Sünni, Şii, Türkmen kökenli gençlere ciddi şekilde el uzatalım. ODTÜ'ye, İTÜ'ye yerleştirelim. Bu öğrenciler için kontenjan açılmalı, en kaliteli eğitim vererek yetiştirilmeli. Bu insanlar ileride yönetici konumuna gelecekler.

RADYO-TV YAYINI:

Bölgeye değişik dillerde Türkiye'nin sistematik, bilinen görüşlerini, düşüncelerini aktararak, anlaşılır yayıncılık yapılmalı. O insanlarla interaktif ilişki kurulabilmeli.

SU:

Irak su tehdidi ile karşı karşıyadır. Türkiye, o bölgenin su ihtiyacına karşılık verecek olanaklara sahiptir. Suyu bu anlamda yönetmek önemli. Türkiye Ilısu Barajı'nı tamamlamalıdır.

KIRILMA YOK:

Bunları söyleyince değişik, farklı, izlenen terör politikasında bir kırılma gibi görmek yanlış. Tarifte, hedefte bir değişiklik yok.

GENEL AF OLMAZ:

O noktada değiliz. Bir taraftan şehit vereceğiz, bir taraftan da af konuşacağız, olmaz.

TALABANİ-BARZANİ İLE TEMAS:

Yaklaşımımız Irak halkına yönelik, muhatabımız Irak devletidir. Elbette bunlarla Türkiye'nin teması vardır, olabilir.

Ancak sorun, yöneticileri ikna, tatmin etmek gibi sınırlı bir hedefe indirgenmemeli. Halkı kazanma gayretine girmeliyiz. Sorumlu Irak yönetiminin de bunu iyi niyetle karşılayacağını umut ediyorum.

KYB Temsilcisi: Çok yapıcı bir açıklama

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) Ankara Temsilcisi Behruz Galali, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Irak'ın kuzeyi için gündeme getirdiği öneri paketine destek verdi.

Galali, yaptığı yazılı açıklamada, Baykal'ın önerilerini satır satır okuduğunu belirterek şunları kaydetti:
"Ne kadar güzel bir açıklama. Çok olumlu, çok yapıcı ve çok gerçekçi bir yaklaşım. Bu yaklaşım devam ederse hiçbir problem kalmayacaktır. Bir sosyal demokrat olarak Sayın Baykal'ı tebrik ediyorum."
Söz konusu öneri paketine destek olabilmek için ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını belirtmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Galali, "Bu politika uygulanırsa Iraklı Kürtler ve Türkiye daha çok yakınlaşacaktır" dedi.

Baykal'ı iyi niyetli yaklaşımından dolayı tebrik eden Galali, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani'nin bu yaklaşıma destek vereceğini belirtti.

'Baykal, her an 180 derece dönebilir'

DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik: Daha önce CHP Genel sekreteriyken Kürt raporu yayınlanmıştı. Öneriler bize de uygun gelmişti ve üstelik o zaman CHP bölgede yüksek oy almıştı. Ancak Baykal, Ecevit'e özendi ve iktidar olmak için milliyetçi söylemler kullanma-ya başladı. Her an 180 derece dönebilir.

DTP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Sarıkaya: CHP'nin son 2 yıldır geliştirdiği politikanın yararsız olduğunu düşünüyoruz. Irkçı söylemler kullanıyor. Bu söylemlerin yanlışlığı ortaya çıktı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi: CHP, Türkiye'nin içinde bulunduğu sorunlara köklü çözüm bulabilmek için geçmişten beri en doğru çalışmaları yapan partidir.

CHP eski Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan: CHP'nin 1990'da kabul edilen Güneydoğu Raporu çizgisine gelmesini memnuniyetle karşılıyorum.
AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt: Baykal'ın açtığı süreç daha sağlıklı bir tartışma ortamına doğru gidilebileceğinin göstergesi.

Kaynak
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

İletigönderen Panzehir » Cmt Kas 10, 2007 19:06

Hiç şaşırmadım. :)

Teşekkürler abla.

Gün gelir devran döner
Adımıza türküler söylenir bu şehirde!..
...
Kullanıcı küçük betizi
Panzehir