İktidarın TL’nin yabancı paralar karşısında artan değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021’de uygulanmaya başladığı KKM'nin bankalara yükü giderek ağırlaşıyor. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, KKM'yi saadet zincirlerine benzeterek “Sonuna doğru yaklaşılıyor” demişti. İstanbul Portföy stratejisti Güzem Yılmaz Ertem ise bazı bankaların Arjantin örneğini çalıştığını söyledi.
Günden güne artan döviz kurunu dizginlemek için iktidarın Aralık 2021'de uygulamaya koyduğu Kur Korumalı Mevduat sistemi finan s sektörü için artık ciddi bir yük olmaya başladı. Bu durumdan çıkış yolu arayan bankalar Arjantin modelini masaya koydu. Bu modelin Türkiye'de çalışıp çalışmayacağı araştırılmaya başlandı.
KKM’deki yük artarken, uzmanlar da uyarmaya devam ediyor. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, kur korumalı mevduatı saadet zincirlerine benzeterek “Sonuna doğru yaklaşılıyor” demişti. Konuya ilişkin açıklamalarında Kara, toplam mevduatın 120 milyar dolara çıktığını belirterek temmuz sonrası her hafta 8-10 milyar dolarlık geri dönüş olacağını söyledi. Kara, Twitter’dan KKM’nin artık bunun sonuna yaklaşıldığını söyledi.
Hakan Kara, KKM’nin 2022’deki toplam yükünü 181,5 milyar olarak hesaplamıştı.
'KKM KUCAĞIMIZDAKİ ATOM BOMBASI'
Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu ise KKM'yi patlamaya yakın bir bombaya benzetmişti. Babuşçu “Hükümete göre: 'Neymiş bu KKM... Her derde devaymış.' Bana göre: 'Kucağınızdaki atom bombası'” demişti.
SIKINTIDA OLAN BANKALAR RİSK ANALİZİ YAPIYOR
Bankacılık sektörü de son bir haftada karşı karşıya kaldığı düzenlemeler nedeniyle sıkıntıda. Sektör şu an kur korumalı mevduata yüksek faiz vermekle sabit kuponlu tahvil almak arasında seçim için risk analizi yapıyor.
Sektörün yeni çıkış bulma çabalarına ilişkin konuşan İstanbul Portföy stratejisti Güzem Yılmaz Ertem, kur korumalı mevduatta olumsuz senaryo olduğunu belirterek bankaların ellerindeki son parametre olan tahvil portföyü için Arjantin örneğini çalıştığını söyledi.
'KREDİ MEVDUAT RASYOSU 10 YILIN EN DÜŞÜĞÜNDE'
Ertem, bazı bankaların Arjantin örneğini çalıştığını söyledi. Ekonomi gazetesinden Burcu Göksüzoğlu’na konuşan Ertem “Bankalarda ticari kredi faizlerine bakıldığında orada bir sürü limitler var. Hal böyle olunca da kredi mevduat makası ve kredi mevduat rasyosu kabaca 8-10 yılın en düşük seviyesinde. KKM için olumsuz senaryo var. Son parametre ise ellerindeki tahvil portföyü. Bu konuda Türkiye’nin önemli iki büyük bankasında birkaç gündür Arjantin örneği çalışılıyor. Bankalar‘Arjantin’deki bankacılık sistemi nasıl işliyor?’ sorusuna cevap verecek çalışma yaptırıyor” dedi.