KPSS eğitim bilimleri sınavı iptal edildi
KPPS Eğitim Bilimleri testinde ortaya çıkan kopya iddiaları nedeniyle haftalardır tartışılan, “sınavın iptal edilip edilmeyeceği” konusuna YÖK son noktayı koydu.
280 bin öğretmen adayını kapsayan Eğitim Bilimleri testi iptal edildi. Bu adayların aldıkları puanlar geçersiz sayılarak yeni sınav yapılacak. ÖSYM, yeni sınav takvimini önümüzdeki günlerde açıklayacak.
YÖK iptal kararına ilişkin şu bilgiyi verdi: “Denetleme Kurulumuz, savcılık ve Devlet Denetleme Kurulu’nun yürüttüğü ortak çalışmalar sonrasında kopya şüpheleri kesinleşti. 350 kişinin tam puan almasıyla ortaya çıkan bu skandalda kopyanın elden ele dolaştığı iddiaları da kuvvetlendi. Kimin haklı kimin haksız olduğu konusunda da net bir hüküm verilemedi. İlk etapta sadece tam ve yüksek puan alan adayların sınavını iptal etmeyi düşünmüştük. Ancak araştırmalar sonucunda ulaştığımız bilgiler içinden çıkılmaz bir hal aldı. Çünkü 280 bin kişinin içinden sorumluları bulmak gerçekten çok zor.”
ÖSYM’den yapılan yazılı açıklamada ise şöyle denildi: “10-11 Temmuz 2010 tarihlerinde yapılan Kamu Personel Seçme Sınavının (KPSS-Lisans) Eğitim Bilimleri Testi, sınav sürecinde bazı usulsüzlüklerin meydana geldiği kanaatine varıldığından, telafisi mümkün olmayan zararların ortaya çıkmasını engellemek için iptal edilmiştir.” KPSS’de soru sızdırıldığı yönündeki iddialar nedeniyle ÖSYM, aralarında KPDS ve TUS’un da bulunduğu 12 sınavın ertelendiği duyurmuş, bu sınavların bu yıl içinde yapılmasının planlandığını açıklamıştı.
En kısa sürede sınav
ÖSYM yetkilileri, KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı’nın da iptal edilen diğer sınavlar için planlandığı gibi bu yıl içinde yapılacağını, ancak öğretmen atamaları da göz önünde bulundurularak tarihin en erken olacak şekilde belirleneceğini bildirdi. Yetkililer, KPSS Eğitim Bilimleri sınavı için yeniden başvuru alınmayacağını, 10 Temmuz’daki sınava girenlerin, yeniden yapılacak sınava katılacaklarını ifade etti.
Sorular bluetooth’la gönderilmiş!
Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) skandalıyla ilgili soruşturma devam ederken, polis TUS, LYS, LGS, YGS ve ALES sorularını ele geçirip 3 ile 5 bin TL karşılığı satan çeteye dün operasyon düzenledi. Aralarında öğretim görevlilerinin de bulunduğu çete üyelerinin, bazı sınavların cevaplarını, sınava girenlere bluetooth’la gönderdikleri anlaşıldı.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlar Bürosu ekipleri, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS), Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), Lise Giriş Sınavı (LGS), Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda (ALES) kopya ihbarları üzerine 6 ay önce soruşturma başlattı.
Soruları ele geçirdiler
Ankara Cumhuriyet Savcısı Cihan Kısa’nın talimatıyla şüphelileri takibe alan polis, birbirleriyle irtibatı olduğu belirlenen iki ayrı çetenin farklı yöntemler kullandığını tespit etti.
Liderliğini Ankara’daki bir devlet üniversitesinde öğretim görevlisi olan O.A.U.’nun yaptığı ilk çetenin, soruları sınav tarihinden önce ele geçirdiği, 3 ile 5 bin TL arasında sattığı saptandı. Ancak ÖSYM’den soruların nasıl çalındığı konusunda herhangi bir ipucuna rastlanmadı.
Liderliğini Ö.F.’nin yaptığı diğer çetenin aynı sınavlara yüksek lisans öğrencilerini soktukları, bu kişilerin sınavın ilk yarım saatinde tüm soruları cep telefonuna görüntülü olarak kayıt ettiği, ardından sınavı terk ederek soruların cevaplarını bulup bluetooth aracılığıyla daha önce anlaştıkları kişilerin cep telefonuna gönderdikleri anlaşıldı.
Ev ve işyerleri de arandı
Delillerin toplanmasının ardından dün İstanbul, Ankara, Konya, Malatya, Elazığ, Bursa, Sakarya, Karaman, Adana ve Bolu’da eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. 30’u çete üyesi, 25’i sınavlarda kopya çektiği belirlenen toplam 55 kişi gözaltına alınarak Ankara’ya getirildi.
Gazete5, 18 Eylül 2010