[img]http://www.ajanspor.com/resim/cubica_kanada_kaza1.jpg[/img]
Kubica yürüyerek çıktı!
BMW Sauber pilotu Kubica, Kanada'daki yarışta 280 km hızla giderken geçirdiği korkunç kazada aracı tamamen parçalandıktan sonra aracındaki yüksek güvenlik önlemleri sayesinde kazayı çok ucuz anlatırken hastaneden yürüyerek çıktı..
Kanada Grand Prix'sinde 280 kilometrelik süratle duvara çarpan aracından küçük yaralarla kurtulan BMW Sauber pilotu Robert Kubica'yı hayata 'mucize' değil 'yüksek güvenlik önlemleri' bağladı.
Beş kazanın yaşandığı Montreal'deki pistte en 'dramatik' ve 'ciddi' çarpışma 26. turda gerçekleşti. Toyota'dan Jarno Trulli'yi geçmeye çalışırken aracın kontrolünü kaybeden Polonyalı pilotun aracı havalanarak, yaklaşık 280 km süratle önce dev ekranın bulunduğu bariyere, ardından da pistte sürüklenerek karşı taraftaki bariyere çarptı. Korkunç bir süratle gerçekleşen ilk darbe sonrası aracın 'yaşam hücresi' denilen ve pilotu koruyan kokpit kısmı dışında tüm parçaları dağıldı.
SON YILLARIN EN CİDDİ KAZASIYDI
Kubica'ya sağlık ekipleri acil olarak müdahalede bulundu ve 22 yaşındaki pilot önce ambulansa, oradan da helikopterle yakındaki hastaneye kaldırıldı. Yapılan sağlık testleri sonucunda önce bacağında kırık olduğu söylentisi yayılan Kubica'nın iyi olduğu ve vücudunda sadece ufak yaralanmalar ve burkulmalar bulunduğu açıklandı.
Pistlerde son yıllarda görülen en korkunç kazadan adeta 'burnu bile kanamadan' kurtulan Kubica'yı, çok detaylı olarak hazırlanan güvenlik önlemleri korudu. Bu önlemlerin başında aracın şasisiyle ilgili olanlar geliyor. Bir F1 aracı uzay mekiklerinde de kullanılan karbon fiberden imal ediliyor.
PARÇALAYIP G KUVVETİNİ EMİYOR
Alüminyum alaşımla desteklenen 12 tabakalı kompozit kaplama, çelikten iki kat dayanıklı olmasına rağmen sadece beşte biri ağırlığında. Bu malzemenin en büyük özelliği, darbe aldığında hemen parçalanarak G kuvvetini emmesi. 50 kiloluk monokok kokpit kısmı da pilotun muhtemel bir kazadan minimum zararla kurtulması için tasarlanıyor. Kokpit kenarlarında 75 milimetrelikk enerji emici köpük pedler ve pilotun üstünde de takla barı var.
Pilot üzerindeki en önemli güvenlik önlemi ise HANS adı verilen sistem. Son dört yıldır kask ile birlikte kullanılan bu sistem, pilotun boynunu darbelere karşı sabitleyerek korumayı amaçlıyor. Ayrıca sürücüler altı noktadan bağlantılı emniyet kemeri takıyor.