Alman polisi şüpheli avında
Almanyanın Ludwigshafen kentinde 10 Türkün feci şekilde can verdiği yangınla ilgili soruşturma sürüyor. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarından sorumlu Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu, araştırma yapmak üzere Almanyaya gitti. Uzmanlar kundaklama ihtimali üzerinde duruyor. 3te
Bu fotoğrafı çeken anlattı : Yüzlerdeki dehşeti gördüm
Almanyanın Ludwigshafen kentindeki yangında aşağıya atılan ve bütün dünyayı şoke eden bebeğin fotoğrafını çeken Rene Werse, Herkes panikteydi dedi.
On Türkün yanarak feci şekilde can verdiği Ludwigshafen kentindeki yangında binadan aşağıya atılan bebek fotoğrafını çeken fotoğrafçı izlenimlerini anlattı. Bütün dünyayı şoke eden fotoğrafların sahibi Rene Werse Eve doğru geçtiğimde hiçbir şey görünmüyordu, dumanın kokusu da yoktu ancak o zaman balkonlarda ve pencerelerde çok insan gördüm. Bağırıyorlar ve camları kırıyorlardı. Binanın içinde yaşanan dram, dışardan o kadar net görünmüyordu. Sadece insanların yüzlerinde tam bir panik ve dehşet ifadesi vardı dedi. İngiliz The Guardian gazetesine izlenimlerini aktaran fotoğrafçı Rene Werse olaydan büyük üzüntü duyduğunu, ancak otomatik olarak fotoğraf çekmeye başladığını söyledi. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen 43 yaşındaki web tasarımcısı ve spor fotoğrafçısı olan Rene Werse fotoğrafı, görevli olaraka gittiği karnaval dönüşü çektiğini de sözlerine ekledi. Wersenin Mucize Bebek fotoğrafları bütün dünya ajansları tarafından yayınlandı, bir çok gazetede yer aldı.
Spor fotoğrafçısı olan Rene Wersenin objektifinde 8 aylık Onurun mucize kurtuluşu tüm dünya basınında yer aldı.
Bebeğin amcası Kamil Kaplan : Onuru öptüm aşağı attım
Onur bebeği, kurtulması için aşağı atanın amcası olduğu belirlendi. Kamil Kaplan (36) Bebeği öptüm ve pencereden aşağıya attım dedi. Kaplan olayı şöyle anlattı: İki kız kardeşim ve kayın biraderim pencerede duruyorduk. Bebek benim yeğenim Onurdur. Onu aşağıya bırakmak son şanstı. Binanın önünde bir polis duruyordu. Gözlerine baktım ve iyi olacağına inandım. Polis ceketini çıkardı ve bir tente gibi önünde tuttu. Onuru bir kez daha öptüm ve onu aşağıya bıraktım. Kaplan ve yanında bulunan kişiler daha sonra yangından kurtulurken, Kaplanın annesi Medine Kaplan ölmüştü.
Ölü sayısı 10a çıktı
Şüpheli yangında ölenlerin sayısı 10a çıktı. Hülya Kaplan , karnındaki bebeğiyle feci şekilde can vermişti.
Karnındaki bebekle yandı
Ludwigshafen kentindeki yangın faciasının ardından bir dram çıktı. Hülya Kaplan yangında karnındaki 5 aylık bebeğiyle birlikte can verdi. Aileden 10 kişinin öldüğü Kaplan ailesi, doğuştan belden aşağısı felçli olan çocukları Kamilin tedavisi için Almanyaya gidip oturma izni almışlardı. Kaplan ailesi 18 yıldan bu yana gurbette yaşamlarını sürdürüyorlardı.
Alman basını: Saldırı mıydı?
Bild gazetesi
Yaşıyor - Alev Cehennemindeki Bebek başlığıyla birinci sayfada yayımladığı haberde,yangından kurtulması için pencereden aşağıya atılarak Türk kökenli polis Hakkı Paker tarafından kurtarılan 11 aylık Onurun fotoğrafına yer verdi.
B.Z gazetesi
Saldırı mıydı? başlığıyla verdiği haberde, 2006 yılının Ağustos ayında da aynı binaya yanıcı madde atıldığını ve suçluların bugüne kadar yakalanmadığını bildirdi.
Berliner Kurier gazetesi
Bir Yangın Şeytanı mıydı? başlığıyla verdiği haberde, Aylin ve Bedriye adlı kız kardeşlerin yangından önce bina içindeki merdivenlerin yanında yangın çıkaran bir kişiyi gördükleri yolundaki sözlerini hatırlattı.
Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi
Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeublenin Türkiyede yangınla ilgili olarak yaptığı açıklamalara yer verdi. Başbakan Erdoğanın kendisinden olay yerine Türk uzmanların gönderilmesine izin verilmesini rica ettiğini belirten Schaeuble, Alman makamlarına duyulan güvensizliğin yersiz olduğunu bilmemize rağmen Türk hükümeti bunu yapabilir dedi.
Die Welt gazetesi
Die Welt gazetesi de Türk Güvensizliği başlığıyla yayımladığı bir yorumda, yangının sebebinin henüz kesinlik kazanmadan Türkiyenin kendi uzmanlarını olay yerine göndermek istemesinin, Alman makamlarına duyulan güvensizlikten ya da bazı olayların gizleneceği endişesinden kaynaklandığını belirtti.
NEDEN
Ludwigshafendeki Kaplan ailesine ait evde çıkan yagından sonra binanın önü Türk ve Almanlar tarafından bırakılan çiçeklerle doldu. Almanca Neden yazısı ise olayla ilgili ırkçılık ve kundaklama şüphelerini hatırlattı.
Bakan Yazıcıoğlu olay yerine çelenk bırakırken Alman Bakan Böhmerde yanındaydı.
Bakan Yazıcıoğlu çelenk koydu
Yurt dışındaki Türklerden sorumlu Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu, Alman Devlet Bakanı Maria Böhmer ile birlikte yanan binanın önüne çelenk koydu. Yazıcıoğlu, daha sonra Mevlana Camisinde vatandaşlarla düzenlediği toplantıda, yangından duyduğu üzüntüyü aktararak, Irkçı yaklaşımlar sıkıntı veriyor dedi. Yakınları ölen aile fertlerine başsağlığı da dileyen bakan Yazıcıoğlu, Sabotaj olayı varsa hiçbir şekilde saklanmadan aydınlatılması gerekir. Bu olayın sonuna kadar takipçisiyiz dedi. Öte yandan bakanla gelen 7 kişilik heyet incelemelerde bulundu.
Gaziantepte yas var
Almanyadaki yangında yakınlarını kaybeden Gaziantepli aileler büyük acı yaşıyor. Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı ve Alay Komutanı Albay Ali Tapanın baş sağlığı ziyaretinde fenalaşan yas evindeki kadınlara 112 acil servis elemanları müdahale etti. Valisi Süleyman Kamçı, Almanyadaki yangında hayatını kaybedenlerin cenazelerinin pazar ya da pazartesi günü getirilebileceğini söyledi.