"Tenekeyle kovalanmalı"
57. Hükümeti yıkıp, DSPyi böldükten sonra CHPye geçen ve bugünkü politik oluşumda pay sahibi olan Dervişe siyaset dünyasından tepki ve eleştiri yağıyor
Süleyman Yağız (DSP): Dış borcu çevirsin diye getirmiştik, entrika çevirdi. Derviş küresel komplocu, entrikacı, kundakçıdır. Tek amacı küresel efendilerine hizmet etmektir. Halk bu adama haddini bildirmeli, tenekeyle kovalamalıdır.
Halkla ilişkiler çalışması
A. Kenan Tanrıkulu (MHP): Bu, Türkiyede alternatif yokmuş gibi göstermek isteyenlerin halkla ilişkiler çalışmasından başka bir şey değil. 2001de onu gönderenler, yeni zemin arıyor. Bu adam kendi arkadaşlarını bile yüzüstü bıraktı.
CHPliler daha temkinli...
Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi, Dervişin Türk siyasetine yabancı olmadığını ve her yurttaş gibi parti kurma hakkına sahip olduğunu ifade ederken, İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, Derviş hala CHP üyesi, siyaset yapabilir dedi.
MİKSER DERVİŞİN PARTİ KURACAĞI SÖYLENTİSİ BİLE AYAĞA KALDIRMAYA YETTİ
Halk Kemal Dervişi tenekeyle kovalamalı
57.Hükümeti yıkan, Ecevitin partisini lime lime edip CHPye geçen Dervişe en sert tepki DSPden geldi. CHP temkinli yaklaşırken MHP, özel olarak görevlendirildiğini düşünüyor
MHPsiz hükümet projesiyle 57. hükümeti dinamitleyen, Hüsamettin Özkan ve İsmail Cemle birlikte DSPyi bölen merhum Başbakan Bülent Ecevitin en büyük yanlışım dediği Kemal Dervişin Türkiyeye dönerek parti çalışmalarına başlayacağı sert eleştirilere neden oldu. Dervişi küresel bir kundakçı ve küresel bir entrikacı diye niteleyen DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, Kemal Dervişi halkın tenekeyle kovalaması gerektiğini ifade etti. Yağız özetle şunları kaydetti:
Tuttuğu eli yakar
Daha birkaç gün önce,söylemiştim, yine söylüyorum: Derviş küresel komplocudur, küresel kundakçıdır, küresel entrikacıdır. Bu adam, tuttuğu her eli yakar; girdiği her yeri karıştırır; kiminle ilişki kurarsa ona tuzak kurar. Bu adamın tek bir amacı vardır, o da küresel efendilerine hizmet etmektir. Kemal Derviş bilindiği gibi, 57. Hükümet döneminde partimizin Meclis grubunun ikiye bölünmesinde baş aktör rolünü oynamıştı. Ecevitimizi ve partimizi sırtından hançerlemişti. Sonra da ittifak turları atmıştı. Ben, o zaman da şunları söylemiştim: Sizin bu ittifak turlarınızın arkasında yatan gerçek neden AKPye hizmet etmek midir? Dervişin amacı, daha o zaman da anlaşılmıştık ki, ittifak filan değildi.
AKPye çalıştı
Düpedüz AKPye hizmet etmekti. Onun içindir ki, bu işi bilen AKPnin bazı önde gelenleri Dervişi çok seviyorlar. Çünkü bu ülkenin 2002de baskın bir erken seçime sürüklenmesinin ve işbaşına AKPnin getirilmesinin baş aktörü Kemal Derviştir. Belli ki, Derviş, parti kuracağı haberleriyle yeni bir yoklama çekmek istemiştir. Ama ben şimdiden uyarmak istiyorum: Hiç kimse, aynı tuzağa iki kere düşmez. Dervişin işbirlikçileri olabilir, Derviş onlarla birlikte hareket edebilir. Fakat Dervişin arkasında bir halk desteği yoktur. Bu adam, artık haddini bilmelidir.
Yine ülkeyi karıştıracak
DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi ise Kemal Dervişin Türkiyeye gelmesinin yapıcı değil, yıkıcı bir etkisinin olacağını savundu. Erçelebi, şunları kaydetti: Bana böyle bir şey söylerseniz o zaman ben Türkiyeyi yine karıştırmaya geliyor sonucunu çıkarırım. Kendisi her şeyden önce bir sosyal demokrat görüşe ve inanca sahip değil. Dolayısıyla geniş tabanlı bir parti çalışmasının da olumlu bir girişim olacağını sanmıyorum. Bir parti kurmak demek çok büyük bir emek harcamak demektir. Oysa yıkmak çok daha basittir. Binanın altına patlayıcıları döşersiniz olur biter. Kemal Derviş yapmaya değil, yıkmaya gelir. Ancak ben bu tür haberlerin de gündemi değiştirmek amaçlı olduğunu düşünüyorum. Gündemini değiştirmek isteyen birileri yine bu tür haberler ortaya atıyorlar.
Malum güçler gönderiyor
DSP İzmir Milletvekili Recai Birgün ise Kemal Dervişin Türkiyeye dönerek parti kuracağı yönündeki iddiaların Kemal Derviş açısından ciddiye almadığını kaydederek şunları ifade etti. Ben bunca yaşanandan sonra Kemal Dervişin Türkiyeye döneceğini sanmıyorum. Rahmetli Ecevitin kendisi için En Büyüm Hatamsözünden de ders alınması gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta 50 yıllık politikacı bunları söylemiştir. Kemal Dervişin Türkiyeye dönüp siyasi parti kurması gerçekçi değil. Her şeyden önce kendisi sosyal demokrat değildir. Bunun da ötesinde siyasi bir görüşü yoktur. Maalesef belli merkezlere çalışmaktadır kendisi. 57. Hükümet döneminde yaptıkları ortada. Malum güçler görevini tamlayamadı diye yeniden gönderse bile başarılı olabileceğini sanmıyorum.
Yarım işlerini tamamlayacak!
Kemal Dervişin Türkiye için ve Türkiye adına yaptıklarının ortada olduğunu söyleyen DSP İstanbul milletvekili Hasan Macit, 57. Hükümet döneminde Bülent Ecevit kendisini teknokrat olarak ülkeye getirmişti. Ancak kendisi teknokrat kimliğinden çok siyasi bir kimlikle ortaya çıkmayı tercih etti. Kemal Dervişin yaptıklarına baktığımızda 57. Hükümetin başarısız olarak atfedilmesi ve bugünkü TBMM kurgusunun ortaya çıkmasında önemli bir payının olduğu anlaşılır. Bu işlevini de yaptıktan sonra kendisini yurt dışına attı. Tekrar dönüp dönmeyeceği konusunda bir haberim ve duyumum yok. Ancak tekrar dönmek gibi bir niyeti varsa o zaman yarım bıraktığı işi tamamlamaya geliyor demektir. 6 yıldır Türkiyenin iki kutuplu siyaset yapılanmasından kendisi sorumludur. Bu yapı sorunları çözmemiştir, çözecek gibi de görünmüyor. Bu yapı sorunları çözmediyse, Kemal Dervişin tekrar Türkiyeye gelip yeni bir açılım getirme çabası içerisine girmeye çalışması asla sorunları çözmez. diye konuştu.
Yakın çevresi de Kemal Dervişin parti kurma girişiminde bulanacağı iddialarını doğrulamıştı
Arkadaşlarını bile yüzüstü bıraktı
MHP İzmir milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, Kemal Dervişin Türkiye için yeniden isminin anılmasının Türkiyede alternatif yokmuş havası yaratmak isteyenlerin PİAR çalışması olarak nitelendirdi. Türkiyeye geldiği dönemde kendi elindeki olanakları kullanamayıp kendi arkadaşlarını bile Dervişin yüzüstü bıraktığını söyleyen Tanrıkulu, şunları kaydetti: Dervişin ismi bir süredir ekonomik program çalışmalarıyla birlikte zaten anılıyordu. Şimdi de siyaset ile ilgili olarak ismi anılmaya başladı. Ben bunların boş bir takım söylemler olduğunu belirtmek isterim. Ayrıca 2001 yılında Dervişin Türkiyeye gelmesine zemin hazırlayanlar, bir kez daha Dervişi Türkiyeye göndermenin yollarını arıyorlar. Buna dönük bir PİAR çalışması yapılıyor şu anda. Bu Türkiyede alternatifsizlik var, alternatif yok diyenlerin de bir PİAR çalışması olarak karşımıza çıkıyor. Kemal Derviş Türkiyeye geldiği o dönemde kendine güvenenleri, kendi arkadaşlarını bile yüzüstü bıraktı.
Eleştirecek bir şey yok!
CHP Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi, Kemal Dervişin de her yurttaş gibi parti kurma imkanına sahiptir. Derviş daha önce de gelip Türkiyede siyaseti gördü. Bu bakımdan yeniden bir girişimde bulunmasında eleştirilecek bir şey yok. Önümüzdeki seçimleri değerlendirecektir, gelişmeleri değerlendirip karar verecektir. diye konuştu.
CHP: Parti kuracağına ihtimal vermiyoruz
Dervişin Türkiyede yeni bir siyasi partinin ne kadar tutulduğunu Yeni Türkiye Partisi macerasında gördüğünü söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, Derviş hala CHPnin üyesidir. İyi yetişmiş, uygar ve BMde görevini başarıyla sürdüren bir insandır. Fakat Türkiyede siyasette yeni partinin tutulmasının ne kadar zor olduğunu Yeni Türkiye Partisi macerasında yaşamış, görmüştür. Bu nedenle yeni bir parti kuracağına ihtimal vermiyorum. Fakat tekrar Türkiyede siyaset yapmak isterse CHPde siyasete devam edebilir şeklinde konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ise Kemal Dervişin şu ana kadar böyle bir açıklama yapmadığını hatırlatarak, Kendisi şu an da CHP üyesidir. Partimizde siyaset yapıp yapmayacağı ise kendisini bileceği bir konudur dedi.