wein90 yazdı:
5 alevilik islamin disina cikmamistir o islamin icsel yani tasavvufi noktasidir dislayanlar türk islam sentezidir
6 bu da size kapak olsun almanyada oldugu gibi diger avrupa ülkelerindede alevilik baska bir inanc kabul edilip sunni islamdan ayrilmaktadir.... islam federasyonlarina bu soruldugunda evet onlar bizden degil gidip kendine göre birsey kurabilirler demislerdir
daha eklenecek var ancak neyse
sevgili kardesim
diger maddelere de söyleyecek seyler var ama subjektif olma dureumuna düsmek istemedigim icin sadece 5. ve 6. maddelere kisaca cevap vereyim.
ben Türk ve Islamim. en azindan kendimi öyle tanimliyorum. Aleviligi de dislamiyorum.
Aleviligin baska bir inanc oldugunu ise kabul etmiyorum. Alevilik islamin icindedir. Islami ya$ama yollarindan biridir. Mezhep degildir. Mezhep meselesi cok daha degisik bir konu ve bu yüzden de daha degisik boyutta anlatilabilir.
Alevi yolu inancina sahip insanlar, herseyden önce insan olarak degerlidirler. Ayrica islami cerceve icinde olduklari icin degerlidirler.
alevilik hangi mantikla baska bir inanc kabule dilip islamdan ayriliyormus, anliyamadim.
alevi nefesleri, fütüvvetnameler, erkan, gülbank ve benzeri konulari takip eden herkes bu durumu bilir.
bir örnek vereyim;
Cem de, "imanim amentübillah" deniliyor. Ne demek bu? Amentü müslümanlarin inandigi 6 ilksarttir.
yani>>>Amentü şöyledir:
Âmentü billahi ve melaiketihi ve kütübihi ve rüsülihi vel yevmil ahiri ve bilkaderi hayrihi ve şerrihi minallahi teâlâ vel ba'sü ba'del mevti hakkun. Eşhedü en lâ ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resülühü.
[Yani, Allah'a, meleklerine, gönderdiği kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kadere, hayrın ve şerrin Allah'tan olduğuna, öldükten sonra dirilmeye inanıyorum. Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed aleyhisselamın da Allah'ın kulu ve son Peygamberi olduğuna şehadet ediyorum.] (alintidir)
sevgili kardesim, Cem siarsinda imanim amentübillah diyen alevi kardeslerimize nasil olurda baska bir inanctir diyebiliriz. )
Gene Birlik ceminde okunan nefeslerden (ve hepimizin bildigi) bir tanesinin bir bölümünü yazayim.
Ali Bizim Şahımız
Kâbe Kıblegâhımız
Mihraçtaki Muhammed
O Bizim Padişahımız
sevgili kardesim
yukarda ilettigim deyisleri, nefesleri söyleyen insanlar nasil olur da islamdan ayri bir inanc sahibi diye nitelenebilir ki?
Türk toplumunu cesitli parcalara ayirmak isteyenler, sag / sol dediler, alevi / sunni dediler, her yolu denediler. Akilli olalim ve ortak paydalarda birlesmeyi basaralim.
selamlar