Bölgeyi yabancıya bırakan kararnameyi Danıştay Olmaz öyle şey! diyerek iptal edince yasa çıkarmaya mecbur kalan AKP, Bir günlük iş diye baktığı tasarıyı kendi vekillerine bile kabul ettiremedi. AKPliler oylamalara katılmayınca tasarı yasalaşmadı.
Mayın temizleme tasarısı Mecliste görüşülürken, eski bakanlardan kritik bir uyarı geldi: Yahudilere vaad edilmiş mukaddes topraklar projesine hizmet eder duruma düşeceksiniz.
Suriye sınırındaki mayınlı arazileri temizleme karşılığı 49 yıllığına yabancılara bırakan kanun tasarısı Mecliste ele alınırken, eski bakanlar, vebal uyarısında bulundu. Ulaştırma eski Bakanı Enis Öksüz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan, Devlet eski Bakanları Abdulhaluk Çay, Sadi Somuncuoğlu ve Ramazan Mirzaoğlu ile Tarım ve Köyişleri eski Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp TBMMdeki milletvekillerine bir mektup göndererek, tasarıya destek olunmamasını istedi.
Mektupta, şöyle denildi: Tarihi bir karar vermenin eşiğindesiniz. Sizden bedeli kan ile ödenmiş Kıbrıs Adasının iki katı büyüklüğünde vatan toprağının doğrudan veya dolaylı şekilde İsrailli bir firmaya 44+5, toplam 49 yıllığına devredilmesine destek olmanız istenmektedir. Bu küçümsenecek bir olay ve süre değildir. Türkiye Cumhuriyetinin henüz 86 yaşında olduğu unutulmamalıdır. 49 yıllığına İsrailli bir firmaya devredilmek istenen sınır coğrafyamız çok büyük bir jeopolitik öneme sahiptir. Bu coğrafyanın İsraile devredilmesi durumunda bütün Arap ülkeleri ile, özellikle Suriye, Irak ve İran ile Türkiye arasındaki ilişkiler onarılamaz şekilde bozulacaktır.
Devredilmesine onay verilmesi istenen arazide, egemenliğimize yönelik bir saldırı halinde çocuklarınıza ve torunlarınıza nasıl bir isim bırakacaksınız sorusu yöneltilen mektupta şunlar kaydedildi: Kıbrıs Adasının İngilizlere kiralanmasını 1879da destekleyenlerin ve Filistinde toprak kiralayanların onur kazanamadıkları tarihi bir gerçektir. Tevratta yer alan Yahudilere vaad edilmiş mukaddes topraklar projesine hizmet eder duruma düşeceksiniz. Tarih, millet ve Allah önünde büyük bir vebal ile karşı karşıyasınız. Doğruyu yapacağınız inancı ile saygılarımızı sunarız.
BBP: Yabancılara peşkeş çekilmemeli
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Şanverdi, sınır boylarının yabancılara verilemeyeceğini savundu. Şanverdi, yaptığı yazılı açıklamada, mayınlı arazinin temizlenmesi tartışmalarına değindi. BBP olarak bu duruma karşı çıktıklarını ve halkı konuyu protesto etmeye çağırdıklarını belirten Şanverdi, şunları kaydetti: Türkiye-Suriye sınırdaki mayınlı bölgenini temizlenmesi işini toprakların kullanım hakkı karşılığında özel bir firmaya veya yabancılara verilmesi, şehitlerimizin kanıyla ve canıyla koruduğu bu kutsal toprakları satmak anlamına gelmektedir. Halkın malı halka tekrar verilmeli, yabancılara peşkeş çekilmemelidir. Vatan toprakları satılamaz. Mayınlı veya mayınsız sınır boylarımızda hiç bir arazinin yabancılara tahsisi doğru değildir. Araziler mutlaka köylülerimize, arazilerin gerçek sahiplerine tahsis edilmelidir. Bu tahsisatta da şehit ve gazilerimizin ailelerine öncelik verilmelidir.
Türkiyenin, mayınları neden temizleyemeyeceğini izah edin
CHPli Canan Arıtman, Başbakan Erdoğana, Topraklarımızın yabancılara devredilmesiyle Mehmetçikten sınırlarımızı korumasını nasıl isteyeceğiz diye sordu.
CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Meclis Başkanlığına sunduğu soru önergesinde Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin tartışmaları gündeme getirdi. Arıtman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Sınır namussa, namusun ticareti olur mu? diye sordu. Önergesinde tüm dünyada sınırlarındaki mayınlarını yap-işlet modeliyle 44 yıllığına çokuluslu şirketlere devreden Türkiye dışında bir ülke olup olmadığını soran CHPli Canan Arıtman Başbakan Erdoğana,Dünyanın 17nci büyük ekonomisi olmasıyla övündüğümüz ülkemizin maliyeti 50 milyon dolar civarında tahmin edilen mayın temizleme işini yapamamasını nasıl izah ediyorsunuz? Bölgesinde lider konumunda olan ve NATOnun ikinci büyük ordusuna sahip olan ülkemizin sınırdaki mayınlarının kendisinin bertaraf edemez konumda olmasındaki çelişkiyi nasıl açıklarsınız?diye sordu.
Arıtman, Başbakana şu soruları yöneltti:
62 milyon dolara mal olan üçüncü uçağınızı almaktan vazgeçerek bu kaynakla sınırdaki mayınların, sınır topraklarımızı yabancı şirketlere vermeden temizlenmesini sağlamayı düşünür müsünüz? Sınırda vatani görevini yapan evlatlarımıza sınır namustur kavramı öğretilir. Sınır topraklarımızın yabancılara yap-işlet modeliyle devredilmesiyle Mehmetçikten sınırlarımızı canı pahasına korumasını nasıl isteyeceğiz? Sınır namussa, namusun ticareti olur mu? (ANKA)
Mayınlı arazi organik tarım için çok elverişli
Suriye sınırındaki mayınlı arazilere 1959 yılından bu yana hiç dokunulmadı, arazide herhangi bir kimyasal kullanılmadı ve ilaçlanmadı. Bu yüzden arazi organik tarım için çok elverişli ve organik tarım dünyada revaçta. Vatandaşlar, arazinin mayınlardan temizlenmesinin ardından toprakların kendilerine verilmesini istiyor. Urfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, arazilerin yabancılara verilmesine karşı çıkarak, Burada bu kadar işsizlik varken, yabancı firmalar işletmeyi nasıl yapacak? İnsanlar yollara düşüyor işsizlikten, başka yerlere gidiyor. Kooperatifleşme olabilir, bilinçli tarım yapılabilir dedi.