Meclis’te 7 partili dönem

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

Meclis’te 7 partili dönem

İletigönderen Türk-Kan » Çrş Ağu 08, 2007 10:32

22 Temmuz seçimlerinde 3 partinin barajı aşıp milletvekili çıkarmasına rağmen yeni oluşan Meclis'te temsil edilen parti sayısı 7'ye çıktı.
Seçilen bağımsız milletvekillerinin partilere geçmesiyle, Demokratik Toplum Partisi (DTP), Demokratik Sol parti (DSP), Büyük Birlik Partisi (BBP) ile Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) TBMM'de temsil edilmeye başlandı.

22 Temmuz seçimlerinde, Türkiye demokrasi tarihinde en fazla bağımsız milletvekilinin seçilmiş olmasına rağmen, bu milletvekillerinin partilere geçmesiyle ilk aşamada en fazla dört bağımsız Meclis'te yer aldı.

DTP
Yüzde 10 barajı kaygısıyla özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinden bağımsız olarak seçimlere katılan ve Meclis'e girmeye hak kazanan DTP kökenli 20 milletvekili, dün partiye katılmak için toplu halde dilekçe verdi. DTP'lilerin bugün de parti grubu kurulması için TBMM Başkanlığı'na başvurmaları bekleniyor. Böylece DTP, Meclis Başkanlık Divanı'nda, Danışma Kurulu'nda ve tüm komisyonlarda üye bulundurabilecek. DTP'ye ayrıca Meclis binasında Grup Odası da tahsis edilecek.

DTP'liler Genel Kurul oturumlarında da her türlü görüşmede grup adına konuşabilecekler. Bu arada, bu milletvekillerinin DTP'ye geçmesiyle parti üst düzeyi de yeniden şekillenecek ancak partide genel başkanın kim olacağı da gelecek günlerde netlik kazanacak.

DTP grup kurmasına rağmen seçime tek başına girmediği için Hazine'den yardım alamayacak. DTP’ye geçen bağımsız milletvekilleri şunlar: Ayla Akat Ata, Bengi Yıldız, Mehmet Nezir Karabaş, Aysel Tuğluk, Selahattin Demirbaş, Gültan Kışanak, Akın Birdal, Pervin Buldan, Sebahat Tuncel, Ahmet Türk, Emine Ayna, Sırrı Sakık, Nuri Yaman, Osman Özçelik, İbrahim Binici, Sevahir Bayındır, Hasip Kaplan, Şerafettin Halis, Özdal Üçer, Fatma Kurtulan. Seçimlerde DTP'nin desteklediği bilinen İstanbul Bağımsız milletvekili Ufuk Uras'ın tavrı ise netlik kazanmadı.
Uras'ın DTP'ye girecebileceği konuşulurken geçmişte genel başkanlığını yaptığı Özgürlük ve Dayanışma Partisi'ne de girebileceği belirtiliyor. Ancak Uras, yaptığı açıklamarda ÖDP'ye dönmeyeceği yönünde sinyaller vermiş gerekli gördüğü hallerde DTP'ye destek vereceğini açıklamıştı.

DSP'LİLER YEMİN TÖRENİNİ BEKLİYOR
Seçimlerde "solda güç birliği" adıyla CHP listelerinden aday gösterilip seçilen DSP kökenli 13 milletvekili de partilerine dönme hazırlığı içinde. DSPli'ler bunun için yemin törenini bekliyor. DSP'ye dönecek milletvekillerinin parti yönetiminde görev alıp almayacakları da bu partinin 19 Ağustos'da yapacağı olağan kongresinde belli olacak. DSP’ye katılması beklenen milletvekilleri şunlar: “Emrehan Halıcı, Ahmet Tan, Süleyman Yağız, Hasan Macit, Hasan Erçelebi, Hüseyin Mert, Hüseyin Pazarcı, Recai Birgün, Tayfun İçli, Ayşe Jale Ağırbaş, Mustafa Vural, Mücahit Pehlivan, Harun Öztürk.”

TEK KİŞİLİK BBP VE ÖDP
Geçmiş seçimlerde ülke barajını aşamadığı için Meclis'e giremeyen Büyük Birlik Partisi ile Özgürlük ve Dayanışma Partisi yeni Meclis'te eski Genel Başkanları Muhsin Yazıcıoğlu ve Ufuk Uras ile temsil edilecek.

ÜÇ BAĞIMSIZ
Bağımsızların büyük bölümünün partilere girmesiyle Rize milletvekili Mesut Yılmaz, Tunceli Milletvekili Kamer Genç ve Şanlıurfa milletvekili Seydi Eyüpoğlu bağımsız olarak kalacak.

Kaynak
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 8 konuk

x