Mehmet Perinçek, 2005’de, Attilâ İlhan’ı kaybettiğimiz sene, O’nun editörlüğünde başlayan BİR MİLLET UYANIYOR dizisinin ilk kitabındaki 16 yazardan biriydi.
Kitapta işlediği konu: Türk-Sovyet İttifakının Stratejik Temelleri.
27 yaşında İstanbul Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Yarihi Enstitüsü'nde araştırma görevlisi oldu.
"Atatürk’ün Sovyetlerle Görüşmeleri" adlı ilk kitabı Kaynak Yayınları’ndan çıktı.
Moskova Uluslararası İlişkiler Devlet Enstitüsü’nde misafir öğretim üyesi olarak çalıştı.
30 yaşında Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı projesi çerçevesinde, Türk- Sovyet İlişkileri ve Ermeni Meselesi ile ilgili çalışmalarını Rusya Federasyonu devlet arşivlerinde sürdürmekteydi... 6 adet tarihi belge kitabı yazdı…
33 yaşında ne ile suçlandığını bilmeden Silivri zindanına mahkum edildi.
*-*-*
Öylesine değerli belgeler sundu ki Doğu araştırmaları yapanların işi çok kolaylaştı...
Malum bu konuda Türkiye’deki araştırmacıların sayısı iki elin parmaklarını bulmuyor!
BİR MİLLET UYANIYOR dizi kitapların ilkinde yayınlanan makalesi ve ardından yazdığı 5 kitap bugün içinde bulunduğumuz durumdan çıkmak için bize yol gösteren tarihi bilgiler sunmaktadır. Türk Kurtuluş Savaşı’nda komşu devletlerle işbirliğinin ne denli önemli sonuçlara yol açtığını belgelerle anlatmıştır.
Türkiye’de ‘bilim çevrelerinde’ anılması tercih edilmeyen Türk-Sovyet anlaşmalarını araştırmıştır. 1918 yılında imzalanan Brest Litovsk Antlaşması'yla Rus Çarlığı'nca işgal edilen Osmanlı topraklarının Kars, Ardahan, Batum hatta yüz yıl önce verilen Iğdır’ın, Sovyet devrimi sonrası Türkiye’ye iadesi konusunu ve Anadolu İhtilali'nde Rusların desteğini belgelemiştir.
Bu son derece önemlidir. Çünkü Attilâ İlhan’ın da belirttiği gibi, Türkiye Kurtuluş Savaşı'nı, komşularından aldığı destekle BATI'YA KARŞI yapmıştır. Gazi Paşa, Türkiye Cumhuriyeti’nin dış politikasını, BATI'YA KARŞI komşularıyla kurduğu ittifak üzerine oturtmuştur.
‘Gazi Türkiyesi’nin Dış Politikası’ şudur:
- 1. Balkan Antantı (Türkiye böylece Balkanlar’daki eski Osmanlı topraklarını kontrol ediyordu);
2. Saadabat Paktı ( Türkiye böylece Irak, İran ve çevresindeki, sömürge ve yarı sömürge ülkeleri kontrol ediyordu);
3. SSCB dostluk ve işbirliği (Türkiye böylece Batı’nın 200 yıldır kışkırttığı Türk-Rus düşmanlığını yok ediyordu)...
Bugün emperyalist Batı'nın Türkiye ve çevresinde odaklaşan azgın saldırılarına karşı koymak için Gazi Paşa’nın komşularıyla yaptığı özel ittifaklar, BATI'YA karşı geliştirdiği dostluklar ve bunların detayları mutlaka okunmalıdır. Mehmet Perinçek’in devlet arşivlerinden alıp çevirdiği belgeler dikkatle incelenmelidir.
Mehmet, Silivri zindanından bilimin ışığını yaymaya devam ediyor. Son kitabı "Sovyet Devlet Kaynaklarında Kürt İsyanları" son yapay tartışmalara ışık tutuyor.
Bakın Sovyet Devleti arşivlerinde Dersim İsyanı nasıl değerlendiriliyor.
- ‘Dersim isyanı gerici Şeyh Said ve Ağrı isyanlarının bir devamıdır. Cumhuriyet rejimi ile feodal kalıntılar arasındaki çatışmanın başka bir yansımasıdır… Dersim'de kanun tanımayan çağdışı bir rejim sürmektedir. Devlet içinde bir başka devlet gibidir. Bu sebeple bölge ulusal ekonomiyle bütünleşememektedir… Kemalist iktidar, ortaçağdan kalma bu yapıyı ortadan kaldırmak için harekete geçmiştir… İsyanda Hatay meselesinden dolayı Türkiye’yle sorun yaşayan Fransa da rol oynamıştır..’
Rıza Zelyut’un Dersim İsyanları adlı kitabında da belirttiği gibi, sadece Fransa değil, İngiltere de işin içindedir. İsyanın başı Seyit Rıza, İngiltere’deki ‘Ekselansı’na’ ‘Bizi kurtarın!’ diye yalvarmaktadır...
Bugün ne olup bittiğini anlamak için dünün okunması şarttır. O zaman da sırtlanlar her cenahtan aynı anda harekete geçmişlerdi. Tıpkı bugünler gibi...
Mehmet bu günler gelip geçici... Araştırmalarını dört gözle bekliyoruz... Zulüm geçici, bilim kalıcıdır biliyoruz!
Banu AVAR, 23 Kasım 2011
banuavar@superonline.com