Merrill Lynch, 2008 Küresel Ekonomi raporuna göre, ABD'de resesyon halihazırda başladı, ancak bu dünyanın diğer ekonomilerine sirayet etmeyecek. Fed'in faiz indirimlerinin geri dönüşü çabuk olacak; ancak doların değer kaybı sürecek.
Merill Lynch Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Global Varlık Yöneticisi Direktörü Gary Dugan, Merrill Lynch'in '2008 Küresel Ekonomi' raporunu ve kurumun öngörülerini İstanbul'da basınla paylaştı. Dugan, ABD ekonomisinin korkulduğu gibi resesyona girececeğini, ancak bunun ABD yerelinde kalacağını öngörüyor. Merrill Lynch raporuna göre, AB ve Asya mütevazi bir büyüme ile yılı kapayacak, küresel resesyon olmayacak. Merril Lynch'in tahminlerine göre, 2008'de ABD % 0.8, AB % 2.1, Japonya % 1.1, İngiltere % 2.1, Çin % 10.9 ve Hindistan % 8 büyüyecek. Dugan, bu tahminlerin 2008 için 'mütevazi büyüme' olarak tanımlıyor.
AB SU ÜSTÜNE KALACAK
Asya ülkelerinin büyüme hızı artan iç talep sayesinde kesilmeyecek, bu bağlamda, AB portföylerinde gerek ticaret gerek finansal yatırım anlamında Asya ülkelerinin payı artacak. Dugan, AB'nin gelecek yıllarda Asya ile bağımlılığı artmasının beklendiğini, ABD'nin küresel ticaret içindeki payının asalmasının resesyonun da küreselleşmesini frenlediğini belirtti. ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimleri YTL'yi değerlendirmeye devam edecek, ancak bu Türkiye'nin rekabetçi gücünü korkulduğu kadar zedelemeyecek.
Merrill Lynch, Fed'in faiz indirimlerinin işe yarayacağını savunuyor, peki aynı süreç Avrupa Birliği için de işleyecek mi? Merrill Lynch raporu, Avrupa Merkez Bankası'nın bir süre daha mevcut öngörülerini değiştirmeden, faiz politikasını bozmadan devam edeceğini vurguluyor. Rapora göre, bu politikasının makroekonomik dayanağı var, zira, AB ülkelerinde tüketici güveni sağlam, İFO beklentilerin üstünde seyrediyor, Fransa ve Almanya hükümetlerinin elinde mali esneklik mevcut.
ABD ARTIK TEK BAŞINA
Öngörüler, ABD için o kadar da iç açıcı değil. Uzun vadeli görünümde, ABD'nin dünya ticaretindeki payı azalıyor, bu süreç dolar üzerinde değer yitirme baskısı yaratıyor. Kısa vadede ise, ABD'de resesyon kaçınılmaz. Ev fiyatlarındaki değerlenmenin ardından gelen fiyat düzeltmesi sürecek. Fed'in faiz indirimlerinin kısa vadede ekonomik canlanmaya önemli katkıları olacak, ancak piyasaların yeniden normalleşmesi ve pozitif yatırım ortamının gerçekleşmesi 2009'u bulacak. Dugan, ABD'de konut sektöründe çok fazla borç bulunduğunu ve kredi sıkışıklığının 2008 içinde süreceğini söyledi. Buna göre, ABD'de mortgage balona henüz tam patlamadı.
Dugan, geçen hafta ulusalararası piyasalarda yaşanan çalkantıyı 'Yanlış ve temelsiz' olarak niteledi ve şunları söyledi: "Kısa zamanda düzeltme geldi, aşırı panik havası olduğu için, kötü haber çabuk yayılıyor. Ancak Fed'in indirimleri meyvesini verdi."
İNGİLTERE'DE DÜZELTME YAKINDIR
Merrill Lynch, bu noktada İngiltere'nin ABD ile aynı kaderi paylaştığını düşünüyor, zira İngiltere'de de konut fiyatları ortalama tüketici için aşırı değerli hale geldiği için bu alanda da düzeltme kaçınılmaz. Ancak bu düzeltme henüz sterline yansımadı, İngiliz sterlini de değer yitirme baskısı yaşayacak.
EMTİALAR
Dugan, 2007 içinde birçok emtianın spekülatif olarak pahalandığını, emlak fiyatlarındaki düzeltmeyle birlikte talepteki sıkışmanın petrolü aşağı çekeceğini vurguluyor ve ekliyor "Emlak ve bazı emtialarda düzeltme olabilir. Örneğin, sıkışan talep nedeniyle petrol 80 dolar, altın 750 dolara gerilerken, zira altında da arz talep dengesizliği mevcut. Nikel ve çinko hariç kurşun, bakır gibi bazı metallerin gerileyeceğini tahmin ediyoruz tahmin ediyoruz."
Merrill Lynch, geçen yıl değer yitiren Japon piyasalarının, dünya ortalamasının yüzde 30 altında olması, son 5 yılın en düşük seviyesinde olması nedeniyle önemli potansiyel gösterdiğini savunuyor. Bu teze göre, Japon kağıtları yıl sonuna değerlendiklerinde yüzde 20 kazanç getirecek. Rapor, aynı et üretiminin artmasıyla etanol ve biyoyakıtların değerleneceği, tarım ürünlerin de yüzde 15 kazanç sağlayacağını savunuyor.