gönderen Berco » Çrş Şub 28, 2007 21:56
SultanGaliyev,
Lenin'i okumayıp sadece başlıktan böyle değerlendirmeler yaparsanız tabii ki Galiyev'i "ışık" olarak görürsünüz.Lenin o makalesinde der ki:
"Sömürge politikası da, emperyalizm de, kapitalizmin çağdaş döneminden, hatta kapitalizmden önce vardı. Kölelik üstüne kurulu bulunan Roma, bir sömürge politikası izliyor ve emperyalizmi uyguluyordu. Ama, ekonomik ve toplumsal biçimler arasındaki farkı görmezden gelerek ya da arka planlara iterek, emperyalizmin "genel düzeni" üzerine fikir yürütmek, tıpkı "Büyük Roma" ile "Büyük Britanya" arasında kıyaslamalara girmek gibi birtakım boş palavralara ve bayağılıklara düşürür kişiyi.[84] Çünkü kapitalizmin eski evrelerindeki sömürge politikası bile, mali-sermayenin sömürge politikasından temel ayrılıklar göstermektedir."
"sömürgelerde milli burjuva savaşlarının desteklenmesi" yine Lenin kaynaklıdır.Bunu ben söylemiyorum "Sultangaliyev" söylüyor.Proleter milletten kastı ilk önce Doğu'da milli özgürlük hareketlerini küçük burjuva destekli yürütüp batının kaynaklarını kesip orada devrim koşullarını keskinleştirmek sonra da hepsini(burjuvazi) ortadan kaldırmaktır.Bunun içinde Türkiye güzel bir örnek olabilir.
Marx kendisinden sonra olacakları bilecek diye bir kaide yok,her zaman taktik aynı olacak diye de birşey yok,Lenin onun yerine gerekli değerlendirmeleri iyi bir şekilde yapmıştır.Fakat elbette Alman Devrimi'nin kaybı şok etkisi yaratmıştır,eğer orada hainler olmasa şu an Sultangaliyev'in ne dediklerinin hiçbir önemi kalmayacaktı.Satılmışlık sadece Batı'ya özgü değildir Rusya'da da birçok lider satılmıştı.Ama onların ipliğini pazara çıkaracak güçlü bir liderleri vardı.
Sömürülme konusunu zaten ben yukarıdaki biraz uzun yazısıda belirttim.II.Enternasyonal'den ayrılan da LENİN'dir.Çünkü 1.Dünya Savaşı ona göre bir çapul savaşıdır.Her devletin işçileri kendi sömürgeci devletine karşı ayaklanmalı her türlü milli kurtuluş savaşı da desteklenmelidir.Türkiye de sırf bu yüzden SSCB tarafından desteklenmiştir.Başkanı da Lenin'dir
Galiyev'in görüşleri olağanüstü değildir."Tanrı" olarak hayranlığını belirttiği Lenin'in bir bakıma aynısıdır.Daha doğrusu sizin farklı algılanamızın sebebi Lenin'in Batı'ya büyük önem vermesidir.Eğer Batı ele geçerse düşman kendi evinde vurulacaktır.Fakat Doğu'yu küçümsemedi aksi takdirde bize yardım etmesi düşünülemez.Kendilerinin yeterli parası yokken,halk açlıktan kırılırken Türkiye'ye yardım yapılmıştır.Farklı noktaları ise enstitü çok güzel yazmıştır:"Ütopik planlar,dayanıksız ileriye dönük açıklamalar,saf hayaller daha bir sürü başka şeyler"
Şimdilik bu kadar yeter...