Güneyin MİT ile bağlantılı olduğunun ortaya çıkması ve MİT mensupları ile de Dolmabahçe Sarayı Harem Dairesindeki teşkilat ofisinde buluştuğunun belirlenmesi TBMMyi harekete geçirdi.
Ergenekon davasının kilit ismi olan Tuncay Güneyin elde ettiği bilgileri Dolmabahçe sarayının harem dairesinde, MİTe ait çalışma ofisinde verdiğinin ortaya çıkması, yeni bir tartışmayı da başlattı. TBMM İdare Amiri Küçük, Dolmabahçe sarayı, TBMMye bağlı. MİTin kullanacağı başka mekan mı kalmadı? diye sordu ve konuyu Başkanlık Divanına taşıyacağını söyledi
Güneyin MİT ile bağlantılı olduğunun ortaya çıkması ve MİT mensupları ile de Dolmabahçe Sarayı Harem Dairesindeki teşkilat ofisinde buluştuğunun belirlenmesi TBMMyi harekete geçirdi. TBMM İdare Amiri ve Çanakkale milletvekili Ahmet Küçük, MİT ne zaman ve niçin burayı kullanmış? MİTin kullanacağı başka yer mi kalmadı? diyerek konunun araştırılması için Meclis Başkanlık Divanına başvuracaklarını açıkladı.
SARAYLAR HALKA HİZMET ETMELİ
Halen Kanadada hahamlık yapan Güneyin MİT ile irtibatlı elemanı olduğu iddiası gündemi sarsarken Dolmabahçe sarayında MİT ofisi bulunduğu iddiası da TBMMde yankı buldu. MİTin Dolmabahçe Harem Dairesini kullanmasına anlam veremediğini söyleyen CHPli TBMM İdare Amiri Küçük, Dolmabahçe Sarayı Meclis Milli Saraylara bağlı bir yer. MİT de ülkemizin bir kurumu. Ama Milli Saraylar, tarihi niteliği ile halka hizmet ediyor. İyi korunması ve amacına yönelik hizmet verebilmesi için Meclise bağlanmıştır. MİT tarafından sarayda böyle bir kullanım yapıldıysa, doğru olmamıştır diye konuştu.
BAŞKANLIK DİVANI'NA GELECEK
MİTin İstanbulda kullanabileceği sayısız kamu kurumu olduğunu dile getiren Küçük, tarihi nitelikteki bir kurumun bu amaçla kullanılmasını gerektirecek bina eksikliğinin olmadığına da dikkat çekti. Küçük, konuyu yakından takip ettiğini belirterek, Meclis Başkanlık Divanının ilk toplantısında gündeme getireceğini ve gerekli araştırma yapılmasını isteyeceğini söyledi.
Dolmabahçe Sarayının yaklaşık üçte ikisini oluşturan Harem bölümüne, Mabeyn ve Muayede Salonundan geleneksel ayrımı vurgulayan demir ve ahşap kapılarla kesilmiş koridorlar ile ulaşılabiliyor. Harem bölümünde çeşitli salonlar, sofalar ve valide sultana tahsis edilmiş daireler bulunuyor. Sultanların eşlerinin, belirli bir yaşa gelene kadar şehzadelerinin ve evlilik yaşına kadar kızlarının yanı sıra çeşitli görevleri olan kadınların, yatak odaları, çalışma, dinlenme ve yaşama odalarının bulunduğu daireler sıralanıyor.
ATATÜRK'ÜN ODALARI DA BURADAYDI
Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürkün İstanbulda bulunduğu dönemlerde kullanıldığı çalışma ve yatak odaları da Dolmabahçe Sarayı Harem bölümünde yer alıyor.