Muayene ücretlerine yüzde 500 zam! Aile hekimleri 'sevk merkezi'ne dönüşme riskiyle karşı karşıya

Genel & Güncel Konular

Muayene ücretlerine yüzde 500 zam! Aile hekimleri 'sevk merkezi'ne dönüşme riskiyle karşı karşıya

İletigönderen İlteriş Kağan » Prş Şub 13, 2025 0:40

Yayımlanan yeni tebliğle muayene katılım paylarına genel hizmet veren devlet hastanelerinde yüzde 233.3, eğitim ve araştırma hastanelerinde yüzde 542.2, üniversite hastanelerinde yüzde 462.5, özel hastanelerde ise yüzde 200 zam yapıldı. İşte detaylar....

Resmi Gazete'de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile hekim ve diş hekimi muayene katılım paylarına yüzde 200 ile yüzde 542.8 oranlarında zam yapıldı.

Tebliğle 'ikinci basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında' daha önce 6 TL olan muayene katılım payı 20 TL'ye; 'Sağlık Bakanlığı'na bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri ile bu hastanelere bağlı semt polikliniklerinde' ve 'Sağlık Bakanlığınca üçüncü basamak hastane olarak basamaklandırılan Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde' daha önce 7 TL olan muayene katılım payı 45 TL'ye; 'diş hekimliği fakülteleri bulunan devlet/vakıf üniversite hastaneleri', 'tıp fakülteleri bulunan Devlet üniversiteleri sağlık uygulama ve araştırma merkezleri' ve 'tıp fakülteleri bulunan vakıf üniversiteleri sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde' daha önce 8 TL olan muayene katılım ücreti 45 TL'ye; 'ikinci ve üçüncü basamak özel sağlık hizmeti sunucularında' daha önce 15 TL olan muayene katılım payı 50 TL'ye çıkarıldı.

Böylece muayene katılım paylarına genel hizmet veren devlet hastanelerinde yüzde 233.3, eğitim ve araştırma hastanelerinde yüzde 542.2, üniversite hastanelerinde yüzde 462.5, özel hastanelerde ise yüzde 200 zam yapılmış oldu.

MUAYENE KATILIM PAYLARI NEYDİ, NE OLDU?
Birgün'den Osman Öztürk'ün haberine göre, 'ayaktan tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi' için katılım payı alınması ilk olarak 31 Mayıs 2006'da kabul edilen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 68. maddesinde düzenlenmiş ve 2 TL olarak belirlenmişti. Kanunda daha sonra yapılan değişikliklerle bu miktarı on katına kadar arttırmaya Sosyal Güvenlik Kurumu, yetkili kılınmıştı..

MUAYENE KATILIM PAYLARI
Son tebliğden önce devlet hastanelerinde 6 TL, eğitim ve araştırma hastanelerinde 7 TL, üniversite hastanelerinde 8 TL, özel hastanelerde 15 TL olarak uygulanıyordu.
Son olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 9 Ocak 2025 günü kabul edilip 15 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 7538 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile muayene katılım payı 2 TL'den 20 TL'ye çıkarılmış ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na gene bu miktarı 10 katına, yani 200 TL'ye kadar arttırma yetkisi verilmişti. Sosyal Güvenlik Kurumu, yayımlanan tebliğle bu yetkisini kullanarak muayene katılım paylarına yüzde 200 ile yüzde 542.8 oranlarında zam yapmış oldu.

ÖZEL GENE KAYIRILDI
Yeni düzenlemeyle muayene katılım paylarına üniversite hastanelerinde yüzde 462.5 oranında, eğitim ve araştırma hastanelerine yüzde 542.8 oranında zam yapılırken en düşük zam oranı ise yüzde 200 ile özel hastanelerde gerçekleşti.

Böylece daha önce özel hastanelerdeki muayene katılım payı eğitim ve araştırma ile üniversite hastanelerinin yaklaşık 2 katı iken aradaki fark 10'da 1'e düştü.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun özel hastanelerdeki muayene katılım paylarına da eğitim ve araştırma ile üniversite hastanelerine yaptığına benzer oranda zam yapması halinde 90 TL'nin üzerine çıkması gerekiyordu. Ancak özel hastanelerdeki muayene katılım payları özel hastanelerin kasasına değil Sosyal Güvenlik Kurumu'na gidiyor.
Özel hastaneler ise hem Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan aldıkları tahsilatlar hem de hastalardan 'ilave ücret' adı altında aldıkları fahiş bıçak parası ile kâr ediyorlar. Kamu hastaneleri ile özel hastanelerdeki muayene katılım payları arasındaki fark açıldığında özel hastanelere hasta müracaatlarının ve dolayısıyla kazançlarının azalması ihtimali gözetilerek zam oranının sınırlı tutulduğu anlaşılıyor.

AİLE SAĞLIĞI 'SEVK' MERKEZİ
Dün yayımlanan tebliğde "Sağlık Bakanlığı tarafından sözleşme imzalanmış, görevlendirilmiş veya yetkilendirilmiş aile hekimlerinden, sağlık hizmeti sunucularına sevk edilerek yapılan hekim ve diş hekimi muayenesi nedeniyle uygulanacak katılım payı yüzde 50 oranında azaltılarak tahsil edilir" hükmü de yer aldı.
Böylece aile hekiminden sevk ile devlet hastanesine giden hastalar 20 TL yerine 10 TL, eğitim ve araştırma ile üniversite hastanelerine gidenler 45 TL yerine 22.5 TL, özel hastanelere gidenler ise 50 TL yerine 25 TL muayene katılım payı ödeyecek. Bu durumda hastaneye gidecek hastaların yoğun olarak önce aile hekimlerine müracaat edip sevk almak istemeleri bekleniyor.
Aile hekimleri uygulamayla birlikte Aile Sağlığı Merkezleri'nin 'Sevk Merkezleri'ne dönüşmesi ve aile hekimlerinden alınan bazı raporların paralı hale getirilmesiyle bu kurumlarda şiddetin artacağından endişe duyuyor.
Aklı Başında Bir Toplum Her 5 Yılda bir Meclisi Ve Yönetimi yenileyen Toplumlardır.
Bir hamalın yükü geçicidir; fakat sahtekâr bir politikacının yükü kalıcıdır çünkü onun dolandırıcılıklarının muazzam yükünü her daim akılsız toplumlar taşımaktadır.
Üçkâğıtçı politikacılar tarafından sürekli olarak kandırılan, tekrar tekrar aldatılan bir millet için hangi sıfat kullanılabilir? Şaşkın? Çok hafif! Ahmak? Yeterli değil! Beyinsiz? Evet, işte tam da sıfat budur! Aptal kalabalıklar, sahtekâr politikacıların en büyük servetidir!
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş Kağan
Üye
Üye
 
İletiler: 2124
Kayıt: Cmt Şub 08, 2020 18:53

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x