Irak'ta artarak süren çatışma ve saldırılardan nasibini alan Musul kenti, ülkenin diğer şehirlerinden farklı bir tehdidi de yanıbaşında barındırıyor. Saddam döneminden kalma ülkenin en büyük barajı olan Musul Barajı'nın zayıf zemine kurulmuş olduğunu belirten yetkililer, barajın her an yıkılabileceğini ve böyle bir durumda kentin yüzde 70'inin sular altında kalabileceği uyarısında bulunuyor.
Independent gazetesinde Patrick Cockburn imzasıyla çıkan haberde barajın yıkılması halinde, oluşacak su baskınlarının Dicle havzası üzerinde 300 kilometre boyunca büyük zarar yaratacağı ve suların Tikrit, Samarra, hatta başkent Bağdat'ta yıkımlara yol açabileceği belirtildi.
Irak Su Kaynakları Bakanlığı ve Amerikan Ordusu'na bağlı mühendislerin Dicle Nehri'ni tutan barajı kurtarmak için yaptıkları çalışmalarda yeralan bir yardım görevlisi, Cockburn'a verdiği demeçte, barajın her an yıkılabileceğini ve Irak'ın büyük bölümünü etkileyebilecek bir felaket yaşanması ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi.
1980-84 yılları arasında inşa edilen 3.2 kilometre uzunluğundaki barajın oturduğu tabanın yapısal olarak dayanıksız kayaçlardan oluştuğunu belirten Cockburn, Iraklı ve ABD'li mühendislerin yapıyı sağlamlaştırmak için tabana sürekli sıvı çimento ve harç doldurduklarını, ancak bu yöntemlerin de tam bir çözüm getirmediğini kaydetti.
Baraj üzerindeki basıncı azaltmak için geçen Nisan ayında havzada tutulan suya üst sınır getirilirken, olası bir felaketi haber vermek için ABD'nin Iraklılara 'panik düğmesi' bulunan iletişim cihazları verdiği kaydedildi.
Haberde, barajın çökmesi halinde bu durumun, halihazırda halkın güven duymadığı Bağdat yönetimi ve ABD için büyük bir itibar kaybına neden olacağı yorumuna da yer verildi.
Kaynak