Dünyanın uydusunda su arayan NASA dün Centaur Roketi’yle Ay’ı bombaladı.
9 bin km’lik hızla gerçekleşen çarpmanın etkisiyle 350 ton ağırlığında bir toz bulutu oluştu.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), dün Ay’da kalıcı bir üs kurulmasına yardımcı olabilecek bir aşama kat ederek, su bulma amacıyla Ay’ın güney kutbunu ‘bombaladı’.
Ay Krater Gözlem ve Algılama Uydusu’ndan (LCROSS) ayrılan Centaur Roketi, dün Türkiye saatiyle 14.31’de Ay’ın güney kutbu yakınındaki Cabeus kraterine saatte 9 bin km hızla çarptı. Bu sırada, “kılavuz uzay aracı”, Centaur’un kratere çarpma anını ve çarpmanın etkisiyle oluşan toz bulutunu kamerayla kaydetti. 891 kg ağırlığındaki kılavuz uzay aracı da 4 dakika sonra kratere çakıldı.
350 tonluk toz bulutu
Çarpmanın etkisiyle kraterden 350 ton ağırlığında bir toz bulutu 10 km yükseğe kalktı. Çarpışma anında bir ışık patlaması olması beklenirken bunun gerçekleşmediği, bu yüzden ilk görüntülerin tahmin edildiği kadar net olmadığı belirtildi.
Çarpışmayı Dünya’dan izleyen NASA yetkilileri, toz bulutunu analiz etmeye ve su belirtisi aramaya başladı. NASA yetkilileri, incelemelerin uzun sürebileceğini ve Ay’da su ya da hidrojenli bir bileşik olup olmadığını belirlemenin birkaç hafta sürebileceğini söyledi.
79 milyon dolarlık operasyon
Öte yandan NASA, Twitter’dan yaptığı açıklamada, uzay araçlarının Ay’ı vurmaları sırasında Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (UUİ) Dünya’nın öte tarafında olması yüzünden mürettebatın çarpışmayı izleyemediğini bildirdi. Yüzlerce meraklı da çarpışma anını, ABD’deki Silikon Vadisi’ndeki Ames Araştırma Merkezi’nin önünde kurulan dev ekrandan izledi.
NASA, Hindistan’ın Chandrayaan-1 adlı uydusuyla Ay’da su olduğunu tespit ettiğini açıklamasından 2 hafta sonra LCROSS görevine start vermişti. Proje, NASA’ya 79 milyon dolara mal oldu. Bu projenin, ABD’nin 2020’ye kadar Ay’a yeniden insan gönderme hedefinin önünü açabileceği belirtiliyor.
UYDUDA YAŞAM
Araştırmacılara göre Ay’da su ve buz izine rastlanması, insanlık için büyük bir önem taşıyor. Ay’da su bulunursa, bu uzayın insanlı keşfi için büyük bir adım olacak. Ay’da üsler kurulup, gelecekte burada yaşanmasının önü bile açılabilecek. Ay’da, Güneş ışığının ulaşmadığı bölgede bulunan Cabeus gibi kraterlerde yüzde 2-3 oranında buz bulunabileceği tahmin ediliyor.
Kaynak