NATO değişiyormuş, Türkiye de Seyrediyormuş…

IRI'nın Arıları

NATO değişiyormuş, Türkiye de Seyrediyormuş…

İletigönderen Ram » Sal Haz 16, 2009 10:23

NATO değişiyor, Türkiye Seyrediyor…

15. yılını kutlayan ARI Hareketi tarafından 11.si düzenlenen Uluslararası Güvenlik Konferansı sona erdi.

Borys TARASYUK: İttifak dış etkenlere karşı savunmasız bir duruş sergilemektedir.
Igor SLOBODNIK: “Rusya’yı nasıl ‘zero-sum’ yaklaşımından vazgeçirir, işbirliği ve konsültasyona davet ederiz”i tartışıyor olmalıyız.
Gülhan ULUTEKİN: Yeni üyeler daha aktif bir pozisyon üstlenmelidir.
Ronald ASMUS: NATO’nun “Yeni Stratejik Kavram” tartışmasında Türkiye sesini daha güçlü duyurmalıdır.
Onur ÖYMEN: Madde 5’i kullanarak terörizme açılan savaşta, Kuzey Irak bölgesinde PKK dışındaki bütün terörist grupları yok edildi.
Ian O. LESSER: ABD, PKK konusunda daha yardımcı olmalıydı.
William BACHE: El Kaide ve Taliban uluslararası haber ağlarında kendi görüşlerini yayma savaşında bizden öndeler.
Oded ERAN: Türkiye, İsrail’in güvenliği açısından da kritik bir rol oynuyor.


11. Uluslararası Güvenlik Konferansı’nın öğleden sonraki panellerinde NATO’nun genişlemesi ve üye ülkeler dışındaki operasyonlar tartışıldı.

Ukrayna Eski Dışişleri Bakanı Borys TARASYUK Rusya faktörünün endişe yarattığını, özellikle NATO’nun dış etkenlere karşı savunmasız duruşunun Rusya’nın agresifliğini de tetiklediğine dikkat çekti. TARASYUK bunun en açık örneğinin Gürcistan olaylarında görüldüğünü ekledi.

Genişleme gündeminden bahsederken öncelikle daha az tartışma yaratan, ortak zeminde buluşulan konulardan başlanılmasına dikkat çeken Slovakya Dışişleri Bakanlığı Siyasi Direktörü Igor SLOBODNIK, “dayanışma” kelimesinin muğlâklığına değindi ve dayanışmanın yeni bir perspektiften yeniden tanımlanması gerektiğini savundu.

NATO’nun savaş sonrası genişleme sürecinde adaylık kriterlerine değinen TC Dışişleri Bakanlığı NATO ve Avrupa Atlantik Güvenlik Siyasi İşler Daire Başkanı Gülhan ULUTEKİN, yakın dönemdeki güvenlik endişeleri göz önüne alındığında, Türkiye’nin, NATO’nun genişleme politikalarını tamamıyla desteklediğini söyledi. Geçmişten bugüne İttifak’a üye olmak isteyen ülkelerin adaylık süreçlerini değerlendiren GMF Yöneticisi Ronald ASMUS isebugün de-facto jeopolitik bir rekabet ortamı içinde olduğumuzu ve bu ortamın tartışmaya yeni bir boyut kattığına dikkat çekti. Rusya’ya karşı stratejimizi yeniden tartışmaya açmamız gerektiğini ekleyen ASMUS, Türkiye’ye bir tavsiyede bulunarak, NATO üyesi bir bölge ülkesi olarak görüşlerini daha güçlü ortaya koyması gerektiğini sözlerine ekledi.

Öğleden sonraki ikinci panelde konuşmacılar, NATO’nun genel uluslararası işlevi üzerine fikirlerini paylaştı. Gürcistan’ın NATO üyesi olması durumunda, bölgede bir daha Rusya ile savaş yaşanmayacağını vurgulayan TBMM Vekili, Emekli Büyükelçi ve Eski NATO Daimi Temsilcisi Onur ÖYMEN, Türkiye’nin dış politikasının Rus dış politikasıyla çatışmadığını sözlerine ekledi.

Gelecek on yılın NATO için “misyon ve görevler” i tanımlamakla geçeceğini belirten GMF Kıdemli Transatlantik Analisti Ian O. LESSER, bu süreci ABD’nin tek başına üstlenemeyeceğini belirtti. Ayrıca, “nükleer barış”ın korunmasının ehemmiyet kazanacağına dikkat çeken LESSER, NATO-AB işbirliğinin nükleer barışın korunması konusunda daha çok desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Afganistan ve Pakistan bölgelerindeki başlıca tehditler ve zorluklar üzerine bir sunum yapan Emekli Albay, Bağdat Askeri Prensipler, Değerler ve Liderlik Merkezi Eski Etik Delegesi William BACHE, NATO’nun bilgi savaşında kendini anlatmak için sosyal ağlardan yararlandığını, ancak bürokratik sürecin bilgi akışını kısıtladığını belirtti.

Bölgeye yayılmanın somut olarak harekete geçmek olarak tanımlanmadıkça sadece izlemekten ibaret olduğuna vurgu yapan INSS Direktörü Oded ERAN’a göre eğer NATOLübnan-Suriye ile Mısır-Filistin sınırlarında konuşlanmış olsaydı, hem Hizbullah’ın silahlanmasını hem de İran’dan Hamas’a gelen silah akışını önleyebilmiş olacaktı.

ARI Hareketi 11. Uluslararası Güvenlik Konferansı, NATO’nun genişlemesi ve uluslararası işlevinin tartışıldığı oturumlar ile sona ermiştir.

Saygılarımızla bilginize sunarız,

Ural Aküzüm

Yönetim Kurulu Başkanı

Kaynak:
İm (Kod): Tümünü seç
http://www.ari.org.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=339&Itemid=30
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!
 
İletiler: 8167
Kayıt: Sal Şub 20, 2007 1:06
Konum: Aç haritaya bak!

Şu dizine dön: ARI

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x