Hükümet, Nazım Hikmetin yeniden Türk vatandaşlığına kabul edilmesine karar verirken, aynı hükümetin bugüne kadar aynı konuda yapılan başvuru ve istekleri geri çevirdiği ortaya çıktı.
2003den bu yana TBMMde bu konuda yapılan tartışmalar sırasında, AKPli bakanlar Nazım Hikmetin vatandaşlıktan çıkarılmasına ilişkin kararın kaldırılmasını düşünmediklerini açıkladılar. İçişleri eski Bakanı Abdülkadir Aksu ise yeniden vatandaşlık için Şahsi müracaat gerektiğini söyledi. Aynı süre içinde Nazım Hikmet şiiri okuyan bir lise öğrencisi gözaltına alınırken, Milli Eğitim Bakanlığı da Nazım Hikmetin şiirlerini ders kitaplarından çıkardı. Nazım Hikmetle ilgili AKP hükümeti döneminde, TBMM tutanaklarına yansıyan gelişmeler şöyle yaşandı:
MUMCU KARŞI:
CHP Tunceli milletvekili Hasan Güyüldar, 13 Haziran 2003 günü Nâzım Hikmet'in ölümünün 40ıncı yıldönümü nedeniyle TBMMde gündem dışı bir konuşma yaptı ve Nazım, zamanın hükümeti tarafından malum fikirlerinden dolayı, Türk vatandaşlığından çıkarılmıştır. Bu evrensel vatan evladına yapılan haksızlığın düzeltilmesini istiyorum dedi. Dönemin AKPli Kültür Turizm Bakanı Erkan Mumcu ise bu konuşmayı Nâzım'ın kabrinin getirilmesi, vatandaşlığının iade edilmesi gibi tartışmaların, Nâzım'ın hatırasına bir şey kattığı kanısında değilim. diyerek cevapladı.
KOÇ DÜŞÜNMÜYOR:
14 Mayıs 2007 günü, TBMM Genel Kurulunda İstiklal Marşının Kabulünü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü İlan Edilmesi Hakkında Kanun Tasarısı ele alınırken CHP Malatya milletvekili Mevlut Aslanoğlu dönemin Kültür Turizm Bakanı Atilla Koça Nazım Hikmetim mezarının Türkiyeye getirilmesi ve vatandaşlığa alınması konusunda hükümetinizin bir düşüncesi varmıdır? diye sordu. Koç ise Şu ana kadar herhangi bir düşüncemiz de olmadı, ama bundan sonra düşünmemiz gerektiğini ben de düşünüyorum demekle yetindi.
ŞİİRLERİ KİTAPLARDAN ÇIKARILDI:
27 Nisan 2004 günü TBMMde Nazım Hikmetin şiirlerinin ders kitaplarından çıkarılması tartışıldı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik bunu doğrulayarak Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan 8 inci sınıf Türkçe kitabında Nazım Hikmet'in "Dünyayı Verelim Çocuklara" şiiri vardı. Fakat, Talim Terbiye Kurulu bu şiiri işlenen konunun temasına uygun bulmadı. Yayınevi de temaya uygun, "Atatürk Çocuk Olmuş" şiirini koydu dedi.
ŞAHSEN BAŞVURU:
Nisan 2006da TBMM İçişleri Komisyonu'nda Vatandaşlık kanun tasarısı ele alınırken CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, Nazım Hikmetii vatandaşlıktan çıkaran Bakanlar Kurulu kararının da yürürlükten kaldırılmasını istedi. Ülküye sadece AKP Sivas Milletvekili Selami Uzun destek verdi. Bakan Abdülkadir Aksu ise tasarıda, vatandaşlıkla ilgili hakların şahsa bağlı olduğunu, müracaatları halinde Türk vatandaşı olabildiklerini belirtti. Nazım Hikmetin 1951de vatandaşlıktan çıkarıldığını anımsatan Aksu, Şahsa bağlı hak olduğu için bizzat müracaat etmesi gerekir dedi. CHPli Ülkü ise, Nazım Hikmetin nasıl başvurabileceğini sordu. Aksu, Onlar görüşülecek, enine boyuna tartışacağız demekle yetindi.
BAKANLAR KURULU KARARI İLE OLMAZ:
11 Mart 2003 günü, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Nâzım Hikmet'e Bakanlar Kurulu kararı ile vatandaşlık hakkı verilemeyeceğini bildirdi. CHP Çanakkale Milletvekili İsmail Özay'ın Nâzım Hikmet'i vatandaşlıktan çıkaran Bakanlar Kurulu kararının iptal edilip edilmeyeceğine ilişkin yazılı soru önergesini yanıtlayan Aksu, "25 Temmuz 1951 tarihli ve 3/13401 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 1312 sayılı kanun uyarınca vatandaşlıktan ıskat edilen ve vefat ettiği bilinen Nâzım Hikmet Ran'nın, herhangi bir müracaata gerek olmaksızın yeniden Türk vatandaşlığını kazanabilmesi için yasal bir düzenleme yapılması gerekmektedir." yanıtını verdi.
ŞİİRİNİ OKUDU GÖZALTINA ALINDI:
2005 yılında da Muğla'nın Milas İlçesi Anadolu Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki Ç.C. ise, Nazım Hikmet'in Vatan Haini şiirini okuduğu için Kaymakam talimatıyla gözaltına alındı. Kaymakam Hulusi Doğan, öğrencinin Nazım Hikmet şiiri okumasının ardından salonda İşçi Partililer ile MHP'liler arasında tartışma başladığını ve kavga çıkmasını önlemek için Ç.Ç.'nin emniyete götürülmesi talimatını verdiğini söyledi.