New York Mahkemesi, Darüşşafaka Cemiyeti Projeleri İçin Sahtecilik ve Dolandırıcılıktan Dava Açtı
New York Güney Bölge Federal Mahkemesi (United States District Court Southern District Of New York) Darüşşafaka Cemiyeti için İzmir-Urla ve İstanbul'da yaptırılan inşaat proje kredilerinde sahtecilik ve dolandırıcılık yapıldığı gerekçesiyle dava açtı.
New York Federal Mahkemesine başvuran Deutsche Bank ve Eximbank New York şubeleri dolandırıldıklarını bildirdi.
Mahkeme Türk iş adamı Hasan Besneli ve 'SABA, INC' adlı merkezi Memphis, Tennesse'de olan Suudi Arabistan kökenli (Saudi Arabia Business Association) şirketin Darüşşafaka Cemiyeti'nin inşaat projeleri için Exim Bank garantili Deutsche Bank'tan aldıkları kredide sahtecilik ve dolandırıcılık yapıldığını öne sürüyor.
Savcı Preet Bharara'nın 22 sayfalık iddianamesinde ‘sahtecilik, dolandırıcılık ve hile’ yapıldığına ilişkin iddialar yer alıyor.
İddianamede, Darüşşafaka Cemiyeti 'T.C. Başbakanı Başkanlığında' kar amacı gütmeyen bir kurum olarak tanımlanıyor.
Krediyi SABA Şirketinde Başkan yardımcılığı görevinde de bulunan İstanbul'da oturan işadamı Hasan Besneli’nin aldığı belirtiliyor.
İddianamede Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı'nın yeğeni Cüneyt Ongun'un adı da geçiyor.
Ongun'un Darüşşafaka'da proje menejeri olarak çalıştığı, daha sonra Urla projesinde yer aldığı kaydediliyor.
Şu anda nerede oturduğunun bilnmediği belirtilen Cüneyt Ongun'un işadamı Hasan Besnel için çalışmaya başladığı kaydediliyor.
İddianamede Urla projesiyle ilgili usülsüzlük yapılan krediye ilişkin bir de Amerikan vatandaşının ismi geçiyor.
Washington D.C.'de oturan Jennifer Windus'un Besneli ve SABA şirketinde finans uzmanı olarak Urla projesi için çalıştığı anlatılıyor.
İddianamede ayrıca işadamı Besneli'nin 'Balzano' adlı bir ithalat-ihracaat şirketi kurduğu ve SABA ile birlikte çalışmak için anlaşma yaptığına da yer veriliyor.
Buna göre, 2003 tarihinde yaklaşık 45 milyon dolarlık kredinin yüzde 85'i 38 milyon dolarlık bölümünü Hasan Besneli imzalıyor. Darüşşafaka’nın yüzde 15’lik bölümünü teminat olarak peşin yatırması gerekiyor. Burada bir hile yapılıyor.
İddianamede sahtecilikle ilgili çok sayıda iddia var.
Kredi fonlarında oynama yapıldığı, malların piyasa değerinin fazla gösterildiği, inşaat bütçesi ve maliyeti ve KDV hakkında yanlış bilgilendirme gibi çok sayıda iddia yer alıyor.
Yılmaz POLAT, 27 Aralık 2014
yilmaz.polat@yurtgazetesi.com.tr