Zaman: Prş Kas 21, 2024 20:40

News News of Bartu SORAL

Site map of Bartu SORAL » Dizin : Bartu SORAL

Zam Gerekçeleri Külliyen Yalan! / Bartu SORAL

Zam Gerekçeleri Külliyen Yalan!

1 Nisan tarihinden geçerli olmak üzere elektrik yüzde 8,1 doğal gaz yüzde 18,7 zamlandı. Sayın Enerji Bakanı bu zamları bölgesel gerginliklere bağladı: “Petrol fiyatlarındaki artış, doğal gaz fiyatlarını da arttırıyor, bedelini biz ödüyoruz” dedi. Suçu dışarı attı, hata bizde değil demeye getirdi. Sayın Bakan’ın bu açıklaması maalesef gerçekleri yansıtmamaktadır. Şimdi burada tek tek ele alacağımız gerçeklerle ilgili Sayın Bakan’dan açıklama bekliyorum. Tek tek cevap verirse tek tek yayımlarım.

Gerçek 1) ...
Read more : Zam Gerekçeleri Külliyen Yalan! / Bartu SORAL | Görüntüleme : 1384 | Yanıtlar : 0

Çok Haklı Ama Başbakan Yardımcısı! / Bartu SORAL

Çok Haklı Ama Başbakan Yardımcısı!

Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan geçen gün katıldığı bir toplantıda; “İnsanları tutuklayıp içeri atıyorsunuz, yıllarca kendileri hakkındaki hükmün ne olacağını bilmeden hapislerde duruyorlar” demiş. Ardından da “Gerçek anlamda hukuk devleti olmayan bir Türkiye’nin, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olması da hayal” diye bir saptamada bulunmuş. Sayın Başbakan Yardımcısı çok haklıdır. Bakınız günlerdir Türkiye’de tasarruf oranının çok düştüğü konuşuluyor. Bu tasarruf oranıyla arzulanan büyüme yakalanamaz, yabancı sermayeye ihtiyaç var ...
Read more : Çok Haklı Ama Başbakan Yardımcısı! / Bartu SORAL | Görüntüleme : 1460 | Yanıtlar : 1

Finansal Yaşam Ve Gerçek Dünya / Bartu SORAL

Finansal Yaşam Ve Gerçek Dünya

Avrupa’dan gelen bankacılık krizidir demiştim... Peki, batmak üzere olan bankalara ne yapılır? Cevap: Ülkesine göre değişir!... 2008’de ABD’de başlayan kriz de bir bankacılık kriziydi, kamu zor durumda olan bankalara ya sermaye enjekte etti veya hem sermaye enjekte etti, hem de ortak oldu. Zor duruma düşen bankaların batmasına izin verilmedi. 2011 senesinde Avrupa Birliği de benzer bir krize girdi. Onlar ne yapıyor?.. Onlar da bankalara sermaye enjekte ediyor. Böylece hem ...
Read more : Finansal Yaşam Ve Gerçek Dünya / Bartu SORAL | Görüntüleme : 1482 | Yanıtlar : 0

Türkiye Batağa Doğru Gidiyor / Bartu SORAL

Türkiye Batağa Doğru Gidiyor

Geçen yazıyı; Türkiye nereye gidiyor diye bitirmiştim; cevabı baştan verdim. Ünlü danışmanlık firması Morgan Stanley ile başlayalım. Bu hafta içinde yayınladıkları raporda İran ve Suriye’de tansiyonun artmasıyla petrol fiyatlarının tırmanışa geçtiğini; buna paralel olarak Türkiye’de siyasi ve bölgesel risklerin arttığını belirterek, yabancı sermayeye “Türkiye’den kaçın” sinyali veriyorlar. Ergenekoncu galiba, istikrarı bozmaya çalışıyor...

Petrol şubat ayına 111 dolardan başlamıştı, şimdilerde 125 doları gördü. Malum bizde petrol yok; Rusya ve İran’dan alıyoruz. ...
Read more : Türkiye Batağa Doğru Gidiyor / Bartu SORAL | Görüntüleme : 1380 | Yanıtlar : 0

Büyüyen İthalatın Suçlusu Kim? / Bartu SORAL

Büyüyen İthalatın Suçlusu Kim?

Ekonomi büyüdü, dış ticaret hacmimiz arttı diye seviniyoruz, övünüyoruz. Üretim yapımızı, dış dünya ile rekabet gücümüzü; dışarıya sattığımız mal (ihracat) ile dışarıdan aldığımız mal (ithalat) arasındaki farktan ölçebiliriz. Türkiye’de maalesef geçtiğimiz son 10 yılda üretim düştü; yeni fabrikalar kuramadık, teknoloji geliştiremedik. Var olanları kapattık, yerine yenilerini koyamadık. Bunları ben söylemiyorum; hem rakamlar söylüyor, hem Sayın Ekonomi Bakanı söylüyor.

Bakın; 2002-2011 yılları arasında geçen 10 yılda toplam dış ticaret açığımız 517 ...
Read more : Büyüyen İthalatın Suçlusu Kim? / Bartu SORAL | Görüntüleme : 1324 | Yanıtlar : 0

Cari Açığa Çözüm, İktidar Olmak! / Bartu SORAL

Cari Açığa Çözüm, İktidar Olmak!

Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan geçen hafta “Ocak ayı cari açığı ezber bozacak, 4 milyar dolara gerileyecek” demişti. Bu hafta sonuçlar açıklandı 6 milyar dolar çıktı. Tahminde şaşma yüzde 50! Ekonomi ciddi iştir. Atıp tutmaya gelmez. Gerçi atıp tutanın sevildiği bir ülkede yaşıyoruz... Seçim öncesi Sayın Başbakan çılgın proje deyip İstanbul’u ikiye bölüyordu. Bölemedi!.. Ama oyları aldı. Zaten önemli olan oy almak, iktidar olmaktı. Daha önce de Tansu Çiller ...
Read more : Cari Açığa Çözüm, İktidar Olmak! / Bartu SORAL | Görüntüleme : 1553 | Yanıtlar : 0

Niyet Varsa Cari Açığı Çözersin / Bartu SORAL

Niyet Varsa Cari Açığı Çözersin

Ülkemizde sıradan vatandaşın bile öğrenmek zorunda kaldığı bir ekonomik terim: cari açık. Kısaca, döviz açığı demek. Bu yıl 80 milyar dolara dayandı. Milli gelirin yaklaşık yüzde 10’u. Türkiye’de cari açığın sorumlusu dış ticaret açığıdır. Yıllardır yabancı ülkelerle ticaretimizde başarısız oluyoruz. Dışarıdan aldığımız, yani ithalatımız, dışarıya sattığımızdan, yani ihracatımızdan daha fazla. Aradaki fark dış ticaret açığı oluyor. Biz her yıl gittikçe artan bu dış ticaret açığını ödeyebilmek için dışarıdan döviz ...
Read more : Niyet Varsa Cari Açığı Çözersin / Bartu SORAL | Görüntüleme : 1909 | Yanıtlar : 0

Faiz Lobisi Kim? / Bartu SORAL

Faiz Lobisi Kim?

Bu hafta içinde gerçekleşen olaylar ve açıklamalar dikkat çekici;

1- Sayın Başbakan “faiz lobisine karşı gerekli köşeli sert çıkışları yapacağız” diyerek kim olduğu belli olmayan birilerine meydan okudu.
2- Merkez Bankası açıklama öncesindeki iki haftada gecelik faizleri artırdı, Başbakanın açıklaması sonrası düşürdü.
3- 3. Boğaz Köprüsünün yaklaşık 6 milyar dolarlık ihalesine teklif veren yerli veya yabancı firma çıkmadı. Üç ay önce de enerji dağıtım ihaleleri için yerli veya yabancı sermaye bulunamamıştı. ...
Read more : Faiz Lobisi Kim? / Bartu SORAL | Görüntüleme : 1756 | Yanıtlar : 0

Elektrik Ve Doğalgaz Fiyatı / Bartu SORAL

Elektrik Ve Doğalgaz Fiyatı

Vatandaşın aylık elektrik ve doğalgaz faturası zaten can yakıyordu. Kış geldi, ısınmak için tüketilen elektrik ve doğalgazla beraber faturalar iyice kabardı. Ancak elektrik sadece aydınlatma ve ısınmada kullanılmıyor. Tarımla uğraşan çiftçi üretim için elektrik kullanıyor. Elektrik pahalı. Ürün kâr bırakmıyor, çiftçi perişan halde borçlanıyor. Sanayicimizin durumu daha da kötü. Sanayi için en önemli ve büyük girdilerden birisi elektrik. Sanayicimiz OECD ülkeleri içinde en pahallı elektriği kullanıyor. Üretimini bu pahalı elektrik ...
Read more : Elektrik Ve Doğalgaz Fiyatı / Bartu SORAL | Görüntüleme : 1442 | Yanıtlar : 0

KOD 705’i Böyle Tanıdım / Bartu SORAL

KOD 705’i Böyle Tanıdım

Cumhuriyet Halk Partisi. 9 Eylül 1923’te Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulmuş. Yani Atatürk, Türkiye Cumhuriyetini kurarken, CHP’yi de kurmuş. Kurucular harcı da kararlar. Kural budur. Türkiye Cumhuriyetinin harcı laik ve üniter yapı olarak; CHP’nin harcı ise altı ok üstüne karılmıştır. Program ilkeleri altı oktan gelir. Halen de böyledir.

Parti programı, üyesinden genel başkanına kadar herkesi bağlar. Programı beğenmeyen partiye üye olmaz. Üye olduktan sonra ben bunu savunmam diyemez. Derse dışarı ...
Read more : KOD 705’i Böyle Tanıdım / Bartu SORAL | Görüntüleme : 1410 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148202 ileti • Toplam 45740 başlık • Toplam 24893 üye

x