Zaman: Pzr Ara 22, 2024 6:07

News News of Cihan DURA

Site map of Cihan DURA » Dizin : Cihan DURA

Sorularla Ataöğreti: Sebat, Eğitim, Millî İrade / Prof. Dr. Cihan DURA

Sorularla Ataöğreti: Sebat, Eğitim, Millî İrade

Atatürk’ün şu öğüdünü açıklayınız: Kapıyı asla aralık bırakmayın; farkına varmadan, ardına kadar açılır.

Yanıt:

Atatürk bu sözüyle bir yüksek ahlak kuralını alegori* yoluyla anlatıyor. Kural “bir prensipten, bir karardan, bir kere benimsedikten sonra asla geri adım atmamak, tek bir ödün dahi vermemek gerektiği, verildiği takdirde prensibin tamamen yok olacağı” şeklinde ifade edilebilir.

Bu öğüt geniş kapsamlıdır. Hem birey ölçeğinde hem kamusal ölçekte geçerlidir. Ancak Atatürk’ün bunu, Cumhuriyetimiz ve onu ...
Read more : Sorularla Ataöğreti: Sebat, Eğitim, Millî İrade / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 2738 | Yanıtlar : 0

Osmanlı'nın "McKinsey"leri / Prof. Dr. Cihan DURA

Osmanlı'nın "McKinsey"leri

Allah, aklını kullanmayanların üzerine pislik yağdırır. Yûnus, 100.

Aptallığın en açık kanıtı aynı şeyi defalarca yapıp farklı sonuç almayı beklemektir. A. Einstein

Batı kapitalizmi Osmanlı ülkesine üç ekonomik silahla sızdı: Ticaret sermayesi ile, finans sermayesi ile, sanayi sermayesi ile... Yıl 1838, Serbest Ticaret Antlaşması… Serbest ticaretin ardından, dış borçlanma... Bir yanda serbest ticaret, bir yanda borçlanma; devlet zayıfladı, sömürüldü, yabancı egemenliği altına girdi ve sonunda çöktü.

Dış borçlanma, Avrupa hükümetlerinin diplomatik bir silahıydı. ...
Read more : Osmanlı'nın "McKinsey"leri / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 4113 | Yanıtlar : 0

Sorularla Ataöğreti: Devrimlerimiz, Batı Uygarlığı, Öğretmenler / Prof. Dr. Cihan DURA

Sorularla Ataöğreti: Devrimlerimiz, Batı Uygarlığı, Öğretmenler

DEVRİMLERİMİZİN KORUYUCUSU ÜÇ BÜYÜK GÜÇ HANGİLERİDİR?

Soru: Devrimlerimiz öncelikle hangi üç büyük güce emanet edilmiştir, Atatürk bunlar hakkında neler söylemiştir?

Yanıt:
Devrimlerimizin emanet edildiği üç büyük güç sırasıyla öğretmenler, ordu ve gençliktir. Atatürk bu üç büyük güçten Nutuk’ta, diğer kitaplarında ve yaptığı konuşmalarda uzun uzun bahsetmiştir. Ataname’de de birçok yerde bu görüşleri bulabiliyoruz. Ben yanıt olarak ATANME’de yer alan aşağıdaki yöneltileri sunmakla yetineceğim.

-Devrimlerimiz öncelikle ...

Türkiye Tarımdan Nasıl Koparıldı? / Prof. Dr. Cihan DURA

Türkiye Tarımdan Nasıl Koparıldı?

Türkiye tarımsal kapasitesi çok büyük bir ülke… 1990’lı yıllara kadar tarımda kendine yeterli 7 ülkeden biriydi. Bugünse tam tersi bir konumda. Hemen bütün ürünleri ithalat yoluyla sağlıyoruz. Yabancı ürünler olmasa, aç kalacağız.

Peki, neden bu hale geldik? Bu değişikliğin sebebi nedir?

Atatürk, yanıtı çoktan vermiş: Bu değişikliğin sebebi “durumu düzeltmek için… Avrupa’dan öğüt almak, bütün işleri Avrupa’nın emellerine göre yürütmek, bütün dersleri Avrupa’dan almak…” Bu değişikliğin sebebi “… yabancıların öğütleri,… yabancıların ...
Read more : Türkiye Tarımdan Nasıl Koparıldı? / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1633 | Yanıtlar : 2

Ekonomi… Dünyayı Anlamak İçin / Prof. Dr. Cihan DURA

Ekonomi… Dünyayı Anlamak İçin

Atatürk deyince, sonsuz bir okyanus canlanır gözümün önünde. Çünkü O hemen her konuda aydınlatıcı, yol gösterici bir görüş, bir söz bırakmıştır bize. Mesela şöyle demiştir: Ekonomi demek, her şey demektir. Bu sözün bir yorumu şudur: Minimum bir ekonomi bilgimiz olmadıkça, yurtta ve dünyada olup biteni tam olarak anlayamayız.

Öte yandan ekonomi bilgileri içinde de öyleleri vardır ki diğer bilgilere nispetle çok daha önemlidir. İşte ben, özü vermeye çalışarak böyle bir konuyu ...
Read more : Ekonomi… Dünyayı Anlamak İçin / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1116 | Yanıtlar : 0

Cumhuriyet Tarihimizde 10 Ağustos 1919: Halide Edip'in Atatürk'ten Amerikan Himayesinin Kabulünü İstemesi/ Prof.Dr.Cihan DURA

Cumhuriyet Tarihimizde 10 Ağustos 1919: Halide Edip'in Atatürk'ten Amerikan Himayesinin Kabulünü İstemesi

Tarih 10 Ağustos 1919… Halide Edip bir mektup yazarak, Atatürk’ten, Amerikan mandasının (himayesinin) kabulünü istiyor. Atatürk bir yandan işgalcilere, Vahdettin Hükümeti’ne, iç isyanlara göğüs gererken, bir yandan da yabancı himayesi isteyen aydınlarla uğraşmak zorunda kalmıştır.

Bir kitabımdan, bu konuyla ilgili bazı pasajları aşağıya alıyorum.

-İstanbul edebiyatında Kuva-yı Milliye’nin adı nedir biliyor musunuz? “Haydut çeteleri...”. Aydın sınıfından öyleleri vardır ki, nereden baksanız ‘hain’dir; düşmandan ...

Sorularla Ataöğreti: Millî Mücadele'nin İki Amacı ve Hareket Belgeleri / Prof. Dr. Cihan DURA

Sorularla Ataöğreti: Millî Mücadele'nin İki Amacı ve Hareket Belgeleri

Atatürk'e göre Millî Mücadele'nin iki amacı neydi, izlenecek hareket hattı hangi belgelerle saptanmıştır?

Sorunun yanıtını Atatürk, bizzat kendisi şöyle veriyor :

Milli Mücadele’nin amacı, milletin “tam bağımsızlığını” ve kayıtsız koşulsuz “egemenliğini” temin ve devam ettirmektir.

Millet dış bağımsızlığını elde edebilmek için izlenmesi gereken hareket hattını “Misakı Millî” ile ifade etmiştir. Millî egemenliğini elde edebilmek için izlenmesi gereken hareket hattını da “Teşkilâtı Esasiye Kanunu” ...

Bir Milletin Siyasal Varlığına Yönelik Büyük Tehdit: Dış Borçlanma / Prof. Dr. Cihan DURA

Bir Milletin Siyasal Varlığına Yönelik Büyük Tehdit: Dış Borçlanma

Tarih 21 Temmuz 2018… Basında okuduğum bir haber nerelere götürdü beni... Haber şöyle: İzmir'de FETÖ ve casusluk iddiasıyla yargılanan Rahip Andrew Craig Brunson'un tutukluluk haline devam kararı verilmesinin ardından, ABD'de Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili 6 senatör, misilleme niteliğinde bir yasa tasarısı sundu. Tasarıyla, "Türk hükümeti ABD vatandaşlarının haksız yere tutuklamaya son verene dek, Türkiye'nin uluslararası mali kuruluşlardan borç almasının kısıtlanması" öneriliyor.

Peki, bu haberin anlamı nedir? ...

Cumhuriyet Tarihimizde 23 Temmuz 1919: Erzurum Kongresi'nin Açılışı / Prof. Dr. Cihan DURA

Cumhuriyet Tarihimizde 23 Temmuz 1919: Erzurum Kongresi'nin Açılışı

“Bizim milletimizin bir kuvveti vardır, ancak işlemiyor, âtıl bir haldedir.

Onu etken kılmak, işler kılmak lâzımdır.”

İşte asla unutmamamız gereken tarihlerden biri daha: 23 Temmuz 1919… Erzurum Kongresi’nin açılışı... Atatürk Nutuk’ta Erzurum Kongresi’nin açılışı ve yaptığı konuşma hakkında şunları söyler:

“Efendiler, yüksek malûmunuz olduğu üzere, Erzurum Kongresi 1919 yılı Temmuz'unun 23'üncü günü, pek gösterişsiz bir okul salonunda toplandı. İlk günü, beni başkanlığa seçtiler. Kongre üyelerini, durum ve ...

Sorularla Ataöğreti: Bir Devletin Bağımsızlığını Yitirmesi Neden Çökmesinden Daha Kötüdür? / Prof. Dr. Cihan DURA

Sorularla Ataöğreti: Bir Devletin Bağımsızlığını Yitirmesi Neden Çökmesinden Daha Kötüdür?

Soru: Atatürk Ataname'de der ki: "bir devlet için bağımsızlığını yitirmek, çökmesinden daha kötüdür." Neden böyledir?

Yanıt: Önce yöntem diyorum: belleğimde mevcut olan hazır bilgi ile yetinmiyorum, zamanım var, konu hakkında bilgi sağlayacak diğer kaynaklara başvuruyorum. Örneğin Ataname’ye… Görüyorum ki, konuyla ilgili pek çok yönelti var.

İçlerinden konuya en yakın olan birkaçını seçip kullanarak yanıtlıyorum, soruyu. Eğer böyle yapmasam, önemli bir düşünme hatasına (hazırda olan etkisi) ...

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148224 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24903 üye

x