Zaman: Pzr Ara 22, 2024 12:14

News News of Cihan DURA

Site map of Cihan DURA » Dizin : Cihan DURA

Millî Egemenlik Hiç Kimseye Verilemez, Verilirse Millet İradesi Felç Olur / Prof. Dr. Cihan DURA

Millî Egemenlik Hiç Kimseye Verilemez, Verilirse Millet İradesi Felç Olur

Atatürk diyor ki:

- Bir fikir, bir inanç benim bütün hayatımın ekseni oldu: Millî Egemenlik ve meşruluk… Ömrüm boyunca millî egemenliğin ve meşruluğun en sadık bir hizmetkârı oldum. Türkiye’de, yeni Türkiye Cumhuriyeti’nde millet egemenliğini pekiştirmek ve Milletin ebedi olarak kendi kendini idare etmesi baş hedefimdi. Millî egemenlik uğrunda canımı bile vermeyi bir vicdan ve namus borcu bildim.

- Bu kesin kararımı 27 Ocak 1923’de Annemin ...


Sorularla Ataöğreti: "Devrimcilik" Demek "Çağdaşlaşma" ve "Sürekli Devrim" Demektir / Prof. Dr. Cihan DURA

Sorularla Ataöğreti: "Devrimcilik" Demek "Çağdaşlaşma" ve "Sürekli Devrim" Demektir

Soru: Atatürk’e göre Devrimcilikte “çağdaşlaşma” hedefi neden yeterli değildir; bu hedefin Devrimciliğin hangi diğer hedefiyle tamamlanması gerekir?

Ahmet Taner Kışlalı’nın “Kemalizm Laiklik Demokrasi” kitabında (6. Baskı, İmge yayınları, Ank., 1999, s.52) yaptığı bir açıklama bu sorunun yeterli bir yanıtıdır. Yazar Devrimcilik ilkesinin, iki ögeden oluştuğunu belirtiyor ki, bunlardan birincisi “çağdaşlaşma” diğeri ise “sürekli devrim”dir.

Aynen şöyle yazıyor, değerli A. T. Kışlalı:

Kemalist "devrimcilik" iki temel öğeden ...


Atatürkçüler Ne Yapmalı: Metin Aydoğan'dan Öğütler / Prof. Cihan DURA

Atatürkçüler Ne Yapmalı: Metin Aydoğan'dan Öğütler

Metin Aydoğan’nın son kitabını 30-40’ar sayfa okuyarak 15 günde bitirdim, bu benim için bir rekor... Öyle kitaplar vardır ki, okumazsın, o okutur kendini. Ara verirsen, bir an önce dönmek, bir an önce sayfalarına gömülmek için sabırsızlanırsın. “Ben ve Ülkem” bu türden bir kitap...

İnsanı çok bilgilendiren, çok düşündüren ve duygulandıran bir yapıt söz konusu... Öyle içerikler var ki, “dur” diyorsun, “bunu ...
Read more : Atatürkçüler Ne Yapmalı: Metin Aydoğan'dan Öğütler / Prof. Cihan DURA | Görüntüleme : 1255 | Yanıtlar : 0


"Osmanlı Torunları"na Kısa Bir Osmanlı Masalı / Prof. Dr. Cihan DURA

"Osmanlı Torunları"na Kısa Bir Osmanlı Masalı

Bu yazı sizler için, evet siz Osmanlı torunları için… O göklere çıkardığınız Osmanlı Devleti var ya, son demlerinde öyle sefil, öyle acınacak hallere düşmüştü ki, Allah düşman başına vermesin. Tarih kılıç kalkan şakırtısından ibaret değil ki, akıl var, bilim var, sonra bir şeyin sonuna bakmalı, değil mi… Ne demiş atalarımız: Allah encamımızı hayretsin.

Aşağıda size Ulu Hakanlı (1876-1909), Vahdettin Hanlı (1918-1922) son Osmanlı yıllarının çok kısa bir tarihçesini sunacağım. ...
Read more : "Osmanlı Torunları"na Kısa Bir Osmanlı Masalı / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1259 | Yanıtlar : 0


Ordu ve Siyaset / Prof. Dr. Cihan DURA

Ordu ve Siyaset

Cumhurbaşkanı Adayı RTE’ye, Bir Başkan Adayını Eleştirdiği Sırada, Türk Ordusunun Bir Komutanının Alkış Tutması Atatürkçe Nasıl Değerlendirilmelidir?

Yanıt için derhal Atatürk’ün “ordu, subay, komutan ve siyaset” üzerine söylediklerini derlemeye giriştim. Bunun en kestirme ve güvenilir yolu ATANAME’dir. Hemen kitabın Dizin kısmında ordu, subay, komutan,… sözcüklerini bularak, orada kayıtlı sayfa numaralarından bu bilgileri içeren yöneltilere ulaştım. Aşağıda kaydettiğim - daha başkaları da olabilir - bu yöneltilerden hareketle düşünmeye, fikir üretmeye başladım. Yöneltilerde yer ...
Read more : Ordu ve Siyaset / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1057 | Yanıtlar : 0


ABD "Ilımlı" İslamcıları İktidara Nasıl Taşıdı? / Prof. Dr. Cihan DURA

ABD "Ilımlı" İslamcıları İktidara Nasıl Taşıdı?

BİRİNCİ YAZI: 1980-1994 YILLARI

1970’lerin sonları... İran’da Şah yönetimi çöküyor, Batı’nın da desteğiyle yerine İran İslam Cumhuriyeti kuruluyor. Aynı yıllarda ABD dünyaya küreselleşme ideolojisini benimsetmek için kampanyalar başlatıyor.

Yıl 1980, 12 Eylül… Türkiye’de “NATO paşaları” darbe yapıyor. ABD Başkanı J. Carter’ın -bazı kaynaklara göre CIA ajanı P. Henze’nin- tepkisi: “Bravo, bizim çocuklar işi başardı!” Çetin Yetkin’in deyişiyle “Amerika rahat bir nefes alıyor.”

İlk adım olarak, Atatürkçü öğretinin devletçilik ilkesi ...
Read more : ABD "Ilımlı" İslamcıları İktidara Nasıl Taşıdı? / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 2123 | Yanıtlar : 0


Cumhuriyetimize ve Atatürk'e Yapılan Saldırılarla Nasıl Mücadele Etmeliyiz? / Prof. Dr. Cihan DURA

Cumhuriyetimize ve Atatürk'e Yapılan Saldırılarla Nasıl Mücadele Etmeliyiz?

Öyle bir zaman olur ki: “yalnızca yaptıklarınızın bir anlamı vardır. Ne dediğiniz, ne düşündüğünüz, ne yazdığınız hiç önemli değildir.”

Bugün, işte, tam da böyle bir zamandayız. Atatürk ve Cumhuriyet düşmanları boş durmuyor. Uydurdukları yalanlar, iftiralar ve çarpıtmalarla halkımızı, özellikle gençlerimizi zehirliyorlar.

Bu şahıslara karşı mücadele etmek zorundasınız. Mücadele için yapmanız gereken işlerden kolay, ancak çok önemli biri: Cumhuriyetimize ve Atatürk’e yapılan saldırıları takip etmek, demokratik bir şekilde ...


Sorularla Ataöğreti: Millî Egemenlik Bilincinin Bireye Sağladığı Faydalar / Prof. Dr. Cihan DURA

Sorularla Ataöğreti: Millî Egemenlik Bilincinin Bireye Sağladığı Faydalar

Soru: “Millî Egemenlik” diye bir kuvvetin var olduğunu bilmenin ve buna göre davranmanın bireye sağladığı faydalar nelerdir?

“Atatürkçüyüm” diyen bir kişi “Atatürkçe düşünmek, Atatürkçe hissetmek, Atatürkçe iş yapmak” zorundadır. Bu da ancak sistemli şekilde çok okuyarak, edindiği bilgilerle düşünüp konuşarak, yazarak mümkün olur. Aksi halde o kişi Atatürkçü değildir, sadece kendisinin Atatürkçü olduğunu sanan biridir. Belki, bir “amatör Atatürkçüdür.”

Peki, insan gerçek bir Atatürkçü nasıl olur? Düşünce ...


Sorularla Ataöğreti: Millî Egemenliğe Nasıl Sahip Çıkılır? / Prof. Dr. Cihan DURA

Sorularla Ataöğreti: Millî Egemenliğe Nasıl Sahip Çıkılır?

Soru: Atatürkçü Öğreti’ye göre Millî Egemenlik millet varlığı için vazgeçilmez bir koşuldur. Peki, Millî Egemenliğe nasıl sahip çıkılır?

Biz milletimize ve Cumhuriyetimize, sahip olduğumuz bilgi açısından üç şekilde hizmet edebiliriz: Kişileri tanıyarak, olayları öğrenerek, fikirleri kavrayarak. Kuşkusuz bu üç bilgi de gereklidir hizmet için. Ancak aralarında bir sıra vardır; önce fikirler gelir, öncelikli olan fikirlerdir, görüşlerdir. Ne var ki, en çok ihmal edilen de budur, “fikirleri öğrenmek”tir. Oysa, ...


Devlet Yönetiminde Kurumlaşma Olmazsa Ne Olur? / Prof. Dr. Cihan DURA

Devlet Yönetiminde Kurumlaşma Olmazsa Ne Olur?

Gazetelerde bugünlerde yer alan önemli bir haber şöyle:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum lider Anastasiadis'e, geçen yıl İsviçre'de yapılan Kıbrıs müzakerelerinde reddettiği “Guterres Belgesi”ni kabul edeceklerini bildirmiş. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından iki tarafa sunulan bu belgede Türkiye'nin adadaki etkin ve fiili garantisi sonlandırılıyor, yerine uluslararası bir güç konuşlandırılması öngörülüyor. Adada İngiliz üsleri kalıyor. Bunun anlamı; Türkiye’nin, Kıbrıs’tan ve Akdeniz'den çekilmesi, soydaşlarımızın Rumların insafına terk ...
Read more : Devlet Yönetiminde Kurumlaşma Olmazsa Ne Olur? / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1130 | Yanıtlar : 0


 

Giriş  •  Kayıt


Sayımlamalar

Toplam 148224 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24903 üye

x