Zaman: Pzr Ara 22, 2024 22:53

News News of Cihan DURA

Site map of Cihan DURA » Dizin : Cihan DURA

Atatürk'ten Devlet Yöneticilerine Ahlaki Uyarılar / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk'ten Devlet Yöneticilerine Ahlaki Uyarılar

Vatan ve millet işlerinde bütün vatan ve bütün millet olarak yorulmaya ihtiyaç vardır. Radikal yürümek ve esaslı olmak lazımdır. Devlet adına taahhüt edilen koşullara uymak onur ve namus gereğidir. Bunu bir an hatırdan çıkarmamalı, verilen sözde durmalıdır. Kimse görevinden hiçbir bahane ile geri kalamaz. Ben kendi hesabıma hayatta bir küçük kuş kesmedim ve kesildiğini görmeye tahammül etmedim. Savaşta ise, arkadaşlarımın yaralılara su vermek için, görevlerinden bir saniye bile geri kalmalarına ...
Read more : Atatürk'ten Devlet Yöneticilerine Ahlaki Uyarılar / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1481 | Yanıtlar : 1

İyice Öğrenin, Çocuklarınıza, Torunlarınıza Bir Öykü Tadında Anlatın / Prof. Dr. Cihan DURA

İyice Öğrenin, Çocuklarınıza, Torunlarınıza Bir Öykü Tadında Anlatın

Manisa’da Şeyh Fenari Camii'nin yanında bir park vardır: Gördesli Makbule Hanım Parkı...

Adının hemen altında da portresi ve özgeçmişi yer alır. Kısacık ömrüne sığdırdığı kahramanlıkları yazılıdır orada. Doğum tarihi 1902’dir. Manisa'nın Kuvayı Milliye tarihinin yerel savaşçılarından, Milli Mücadele’nin unutulmaz kahramanlarındandır.

15 Mayıs 1919'da başlayan Yunan işgali, Manisa'ya, Salihli'ye, oradan Gördes'e kadar yayılmıştır. Gördes Kurtuluş Savaşı sırasında sürekli savaş alanı olmuş, ilk defa 15 Temmuz 1920'de Yunan kuvvetleri ...

Atatürk: Tek Bir Şeye Çok İhtiyacımız Var, Çalışkan Olmak! / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk: Tek Bir Şeye Çok İhtiyacımız Var, Çalışkan Olmak!

Çalışma bireysel ve toplumsal bir zorunluluktur. Maddi servet insanın şahsı için gereklidir. Çünkü insanın zorunlu ihtiyaçları vardır. Bunlar sağlanmadıkça insan yaşayamaz. İnsanın düşünsel, ahlaki ihtiyaçları da vardır. Bunlar sağlanmadıkça, insanlık ve ahlak bağımsızlığı korunamaz, insan gibi yaşanamaz; insanın maneviyatı kararır. Servet, aile ve devlet noktasından da lâzımdır. Çünkü yarından emin olmayan bir insan, bir aile kurmayı düşünemez yahut yaşama vasıtalarından yoksun aileler kurulur. Yaşama vasıtaları olmayan ...

Olayların Atatürkçe Yorumu: Dil Ayrılığı / Prof. Dr. Cihan DURA

Olayların Atatürkçe Yorumu: Dil Ayrılığı

Önce bir örnek olay seçip özetliyor, sonra ilgili “referans”ı sunuyorum. Ardından sorular soruyor, “düşünme kapıları” açıyor, ipuçları veriyorum. Olay, referans ve sorulardan hareketle kısa bir yorum yapıyorum.

OLAY

Tarih 1 Ocak 2009… TRT, bir kanalında Kürtçe yayın başlatıyor.

TRT bu girişimiyle Türk Milleti’nin kalbine ve zihnine zehirli bir ok saplamış, devletin üniter yapısını tehdit altına almış oluyor. Çünkü bir milletin üniter niteliğindeki çözülme, dil birliğinin bozulmasıyla başlar.

Türkiye’de elbette farklı ...
Read more : Olayların Atatürkçe Yorumu: Dil Ayrılığı / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1533 | Yanıtlar : 0

M.K.Atatürk: Ruslarla İşbirliği Dış Politikamızın Temelidir / Prof. Dr. Cihan DURA

M.K.Atatürk: Ruslarla İşbirliği Dış Politikamızın Temelidir

1- Türkiye Cumhuriyeti’nin dış politikada özenle güttüğü amaç, uluslararası barışı korumak ve güven içinde yaşamak olmuştur. Başta SSCB (Rusya) olmak üzere komşularımızla, diğer doğu ülkeleri ile dostluk ve iyi geçinme yolunda ilişkiler kurduk, antlaşmalar yaptık. Emperyalist ülkelerle ittifak yapmaktan uzak durduk.

2- SSCB ile işbirliğini Türk dış politikasının temeli yaptım. Her ne pahasına olursa olsun, Türkiye’nin bu işbirliğinden hiçbir şekilde vazgeçmemesini istedim. Fransa, İngiltere ile olan sürtüşmesinde Türkiye’yi bozuk ...

Olayların Atatürkçe Yorumu İçin Referanslar: Yolsuzluk / Prof. Dr. Cihan DURA

Olayların Atatürkçe Yorumu İçin Referanslar: Yolsuzluk

Önce bir olay seçip özetliyor, sonra “referans”ı sunuyorum. Ardından sorular soruyor, “düşünme kapıları” açıyorum. Bu kapılardan girip yorum yapmayı okura bırakıyorum.

OLAY

Bundan 8 yıl önce… Eskişehir, Ankara, Afyon ve Kütahya illerinde eşzamanlı yapılan operasyonda 9 beyin cerrahı, hastanede çalışan 3 görevli, 18 medikal firması sahibi ve çalışanı toplam 30 kişi gözaltına alındı. Beyin cerrahlarının, bazı medikal firmalarla işbirliği yapıp ameliyatlarda kullanmadıkları ürünleri kullanmış gibi göstererek devleti 10 milyon ...

Atatürk Anlatıyor: Türkiye Emperyalizme Karşı Bir Settir / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk Anlatıyor: Türkiye Emperyalizme Karşı Bir Settir

1- Batılı emperyalistler kendilerini Doğu dünyasının sahibi sayıyor; bizi bir sürü, ülkemizi açık arazi olarak görüyorlardı. Saldırılarında onlara bir set olduğumuz için, bütün nefretlerini bize yöneltmişlerdi. Mazlum milletlere örnek oluruz diye, bağımsızlığımıza şiddetle karşıydılar. Sonunda Türkiye’yi parçalama kararlarını uygulamaya koydular. Biz de varlığımızı ve bağımsızlığımızı korumaya kararlıydık. Bu görüşlerimi 1920-1922 yıllarında yaptığım kimi konuşmalarda, görüşme ve haberleşmelerimde dile getirdim. Şunları söyledim:

2- Emperyalistler gururlu kafalarında, Doğu dünyasının kayıtsız ...

Millî Mücadele'yi ve Cumhuriyet'i Konu Alan Romanlar / Prof. Dr. Cihan DURA

Millî Mücadele'yi ve Cumhuriyet'i Konu Alan Romanlar

Toplam 21 romana yer verilmiştir. Kısaca konuları açıklanmış, bazılarının yayım bilgileri belirtilmiştir.

Halide Edip Adıvar, Vurun Kahpeye

Milli Mücadele denince akla gelen önemli bir isimdir kuşkusuz Halide Edip Adıvar. Dönemin en ateşli kadın milli bağımsızlık savunucularından olan Halide Edip, eserlerine de bu siyasi görüşünü yansıtmıştır. Halide Edip de Yakup Kadri gibi Milli Mücadele’nin karşısında olan veya bu konuda aciz gösteren insanları eleştirir.

Eserde Afyon ilinin bir kasabasında öğretmenlik ...
Read more : Millî Mücadele'yi ve Cumhuriyet'i Konu Alan Romanlar / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1983 | Yanıtlar : 0

Çocuklar İçin Atatürk ve Cumhuriyet Kitapları / Prof. Dr. Cihan DURA

Çocuklar İçin Atatürk ve Cumhuriyet Kitapları

-Çocuklar için Atatürk, Engin Yayınevi , (25 kitapçık)

1- Mustafa'nın Doğumu 2- Mustafa Çiftlikte 3- Okul Bıraktıran Dayak 4- Mustafa'nın İlk Aşkı 5- İlk Ayrılık 6- Mustafa Kemal Harp Okulunda 7- Mustafa Kemal Harp Akademisinde 8- İlk Hapis, İlk Sürgün 9- Şam'dan Kaçış 10- Selanik'e Dönüş 11- Liderler Yarışı 12- İkinci Sürgün 13- 31 Mart, Kanlı Gün 14- Mustafa Kemal Paris'te 15- Generale Verilen Ders 16- Sen Padişah Olacaksın ...
Read more : Çocuklar İçin Atatürk ve Cumhuriyet Kitapları / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1569 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148224 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24903 üye

x