Zaman: Pzt Ara 23, 2024 3:53

News News of Cihan DURA

Site map of Cihan DURA » Dizin : Cihan DURA

Atatürk Lozan'ı Anlatıyor / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk Lozan'ı Anlatıyor

1- Ordularımız en büyük bir zaferi kazanmıştı ve muzaffer yürüyüşünü durduracak hiçbir engel kalmamıştı. Böyle bir zamanda İtilaf Devletleri, doğal haklarımızı, meşru haklarımızı müzakereler ile de onaylayacaklarını ve sorunların müzakereler ile de çözümleneceğini söylediler ve bizi konferansa davet ettiler. Milletimiz, Meclis’imiz ve hükümetimiz samimî olarak barış yanlısı olduğu için, muzaffer ordularımızı durdurdu ve delege heyetimizi Lozan’a gönderdi.

2- Tarih 17 Şubat 1923, İzmir’deyim. İktisat Kongresi’nin açış konuşmasını yapıyorum. Halkıma müzakerelerin seyri hakkında ...
Read more : Atatürk Lozan'ı Anlatıyor / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1602 | Yanıtlar : 0

Türkiye-Amerika İlişkileri Tarihinden Bugüne Işık Tutan Diyaloglar / Prof. Dr. Cihan DURA

Türkiye-Amerika İlişkileri Tarihinden Bugüne Işık Tutan Diyaloglar

- Woodrow Wilson (ABD Başkanı, 1919): “Amerika’da Türk düşmanlığı inanılmayacak ölçüdedir. Türkiye haritadan silinmelidir.”

- Feridun Cemal Erkin (İsmet İnönü Hükümeti Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri, 1946): “Türkiye, kaderini ancak Amerika ve Büyük Britanya’ya bağlarsa, esenliğe kavuşabilir.”

- Thornburg Raporu (1947): Türkiye Amerikan çıkarlarının büyük önem kazandığı bir yerde bulunmaktadır. Türkiye bizden yardım isterse, yalnız sermayemizi değil, aynı zamanda hizmetlerimizi, geleneklerimizi ve ideallerimizi değerlendireceğimiz ve elden gitmesine fırsat vermeyeceğimiz ...

Mültecilere Vatandaşlık Hakkı Verilmesinin Tam Bağımsızlık İlkesi Açısından Değerlendirilmesi / Prof. Dr. Cihan DURA

Mültecilere Vatandaşlık Hakkı Verilmesinin Tam Bağımsızlık İlkesi Açısından Değerlendirilmesi

Türkiye’nin gündeminde “Suriyeli göçmenlere vatandaşlık” sorunu var. Hükümet (Cumhurbaşkanı) bu konuda ısrarlı görünüyor, kararını çoktan vermiş. Gerekçe olarak, bula bula ekonomik fayda ile din kardeşliği gerekçelerini bulmuş, ikisi de sağlam değil. Ben konu üzerinde daha önce de durmuştum. Birinci Görev ekibi arkadaşlarımla yaptığım sohbette şunları söylemiştim:

“Biz, ülkemizin sorunlarını Atatürkçe değerlendiriyoruz. Atatürk öğretkesinin 10 ilkesi açısından bakıyoruz olaylara… O ilkelerin kavram ve ilişkilerinden, savlarından faydalanıyor, onları ...

Mültecilere Yurttaşlık Hakkı Tanınmasının Atatürkçe Değerlendirilmesi / Prof. Dr. Cihan DURA

Mültecilere Yurttaşlık Hakkı Tanınmasının Atatürkçe Değerlendirilmesi

Dün iki genç arkadaşım, Taner ve Can, bayram ziyaretime geldiler. İkisi de bir Birinci Görev Halkası üyelerinden… Mutat kutlama ve konuşmalardan sonra, konu güncel bir olaya geldi: Suriyeli Mültecilere vatandaşlık hakkı tanınması… Benim bununla ilgili görüşümü öğrenmek istediler. Kendilerine aşağıdaki yanıtı verdim:

-Memnuniyetle değerli arkadaşlar… Gerçekten 2 Temmuz 2016’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suriyeli göçmenlerin de katıldığı iftar yemeğinde yaptığı konuşmada bu konuyu açarak, şöyle demişti: “Kardeşlerimizin içerisinde inanıyorum ...

Bakalım, Bu Kutsal Görevi Önce Hanginiz Sahiplenecek / Prof. Dr. Cihan DURA

Bakalım, Bu Kutsal Görevi Önce Hanginiz Sahiplenecek

“İstanbul Hükümeti, İtilaf Devletleri'nin baskıları sonucu, Anadolu'da asayişi sağlamak amacıyla ordu müfettişlikleri teşkil etti. Bu tasarı gereğince, Doğu Anadolu'daki 3. Ordu Müfettişliğine Mustafa Kemal Paşa tayin edildi. Mustafa Kemal Paşa' ya verilen talimata göre, Trabzon, Erzurum, Sivas, Van Vilayetleriyle Erzincan ve Canik müstakil livalarına gereken emirleri verebileceklerdir. Mustafa Kemal Paşa'ya verilen bu geniş talimattan da anlaşılacağı üzere, O'nun görevi yalnızca Samsun ve havalisindeki asayişsizliğe son vermenin ötesinde idi. ...
Read more : Bakalım, Bu Kutsal Görevi Önce Hanginiz Sahiplenecek / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1454 | Yanıtlar : 1

Başta Amerika, Emperyalist Ülkelerin "İnsani Yardım" Bahanesine Dikkat! / Prof. Dr. Cihan DURA

Başta Amerika, Emperyalist Ülkelerin "İnsani Yardım" Bahanesine Dikkat!

İlker Birinci Görev halkası üyelerinden… Dört arkadaşı ile birlikte haftanın belirli günlerinde bir araya gelerek Atatürk öğretisini yeni baştan, sistemli bir şekilde öğreniyor. Kavramları, olaylara bakışları, açıklama ve yorum referansları ortak; bu onları birbirine yaklaştırıyor, ortak duygulara ulaştırıyor, sonunda ise eylem bilinci ve birliğine...

İlker Cumhuriyet tarihimize de ayrı bir ilgi duyuyor. Tam Bağımsızlık ilkesiyle ilgili ortak çalışmaları bitince, söz aldı; şunları söyledi:

-Kurtuluş Savaşı sırasında olup ...

M.K. Atatürk: Egemenliği Gaspedilen Bir Ulusun Sonu Musibettir, Felakettir / Prof. Dr. Cihan DURA

M.K. Atatürk: Egemenliği Gaspedilen Bir Ulusun Sonu Musibettir, Felakettir

1- Sevgili Milletim, yüzyıllar boyunca kendi arzun hilafında, kendi emellerin ve çıkarların hilafında yönetildin, hiçbir tarihî dönemde yaratılışındaki yeteneği geliştirecek çalışma alanına sahip olamadın. Ve bu sahip olamamak yüzünden birçok felaketin altında ezildin.

2- Tarihten en yakın bir örneği hatırlayalım: Birinci Dünya Savaşı… Bu savaşa girilmesi senin iradenle mi olmuştur? Birinci Dünya Savaşı’na girmek için yürekten bir arzun mu vardı? Ben sanıyorum ki, yoktu. Çünkü Birinci ...

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148224 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24903 üye

x