Zaman: Pzt Ara 23, 2024 8:02

News News of Cihan DURA

Site map of Cihan DURA » Dizin : Cihan DURA

Atatürkçü Öğretiye Göre Düşünmek ve Sonuç Çıkarmak Üzerine Bir Uygulama (1-2) / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürkçü Öğretiye Göre Düşünmek ve Sonuç Çıkarmak Üzerine Bir Uygulama

İdeal düşünme ve eylem; bilinçlilik, düzen ve süreklilik ister. İnsanın kafasında doğru bulduğu, hazır bir fikir sistemi olmalı; kişi o sistemin verilerini, terimlerini, ilintilerini, sonuçlarını kullanarak fikir üretmeli, konuşmalı ve iş yapmalıdır. Elbette bir Atatürkçü de böyle olmalı… O zaman soralım: Atatürkçünün düşünce sistemi nedir? Tabii Atatürk öğretisidir. Atatürkçülüğün ilkeleri, kavramları, ilişkileri ve sonuçlarıdır; sadece bunlar kullanılarak yapılan muhakeme süreçleridir. Öyle ki, bir kavramla, bir ...

Atatürk: Türk Dili Türk Milletinin Kalbidir, Zihnidir / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk: Türk Dili Türk Milletinin Kalbidir, Zihnidir

İki Mustafa Kemal vardır: Biri benim, et ve kemikten, geçici Mustafa Kemal... Diğeri Ölümsüz Mustafa Kemal… Onu "ben" kelimesiyle anlatamam; o, ben değildir, o bizdir! O, ülkemizin her köşesinde yeni fikir ve yeni hayat için, büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasıyım sadece. Benim girişimlerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sensin; o Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan Mustafa ...
Read more : Atatürk: Türk Dili Türk Milletinin Kalbidir, Zihnidir / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 4521 | Yanıtlar : 0

AKP İktidarında Dış Borçlanma (2003-2015) / Prof. Dr. Cihan DURA

AKP İktidarında Dış Borçlanma (2003-2015)

Türkiye’nin dış borç verileri Hazine tarafından yayınlanıyor. Bu verilere göre Türkiye’nin toplam dış borcu, AKP’nin iktidara geldiği 2002 sonunda 130 milyar dolardı; 2014 sonunda ise 406 milyar dolar!... 276 milyar dolarlık, yani yüzde 210 artış!... Buna bakarak diyebiliriz ki, AKP hükümeti Türkiye’nin daha önce 80 yılda yaptığı dış borçlanmanın, iki katından fazlasını 12 yılda gerçekleştirmiş bulunuyor. Kişi başına dış borç, 2002’de 1963 dolardı, bugünse (2015) 5000 doların üzerinde. Başka bir ...
Read more : AKP İktidarında Dış Borçlanma (2003-2015) / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1226 | Yanıtlar : 0

Çocuklarımıza Teğmen Yıldırım Kemal'i Anlatmadıkça, Cumhuriyetimizi Yaşatamayız / Prof. Dr. Cihan DURA

Çocuklarımıza Teğmen Yıldırım Kemal'i Anlatmadıkça, Cumhuriyetimizi Yaşatamayız

Diyorum ki, şu ebu falanları, ibni filanları, hazreti’leri, Marx’ları, Mao’ları, Che’leri biraz dinlenmeye bırakalım; azıcık da kendi insanımıza bakalım, kendi yiğitlerimizin, kendi büyüklerimizin adlarını analım.

Bu yakıcı sorunumuz hakkında epeydir, bir yazı kaleme almayı düşünüyordum. Ta ki, Dr.Yener Oruç’un “Atatürk’ün ‘Fikir Fedaisi’ Dr. Reşit Galip” (Gürer Yayınları, İst., 2007) kitabını bir kez daha okumak için kütüphanemden alana kadar. Giriş kısmını okumaya başlayınca, donup kaldım. Tam da benim düşündüğüm ...

Atatürk'te Vatan Düşüncesi / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk'te Vatan Düşüncesi

İki Mustafa Kemal vardır: Biri benim, et ve kemikten, geçici Mustafa Kemal... Diğeri Ölümsüz Mustafa Kemal… Onu "ben" kelimesiyle anlatamam; o, ben değildir, o bizdir! O, ülkemizin her köşesinde yeni fikir ve yeni hayat için, büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasıyım sadece. Benim girişimlerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sensin; o Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan Mustafa Kemal, yaşaması ve başarılı ...
Read more : Atatürk'te Vatan Düşüncesi / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1060 | Yanıtlar : 0

Atatürkçe Düşünmek, Atatürkçe Konuşmak, Sorunlara Atatürkçe Yaklaşmak / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürkçe Düşünmek, Atatürkçe Konuşmak, Sorunlara Atatürkçe Yaklaşmak

Bundan bir süre önce, bir genç arkadaşla sohbet imkânı buldum. Konu Ortadoğu’da olup bitenler, bu bağlamda Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu sorunlardı. Derken, konuşmamız “Türkiye Cumhuriyeti bugün ne haldedir” sorusuna geldi. Baktım, genç arkadaşım duygulandı, daha bir hareketlendi; daha bir heves ve vukufla sürdürdü konuşmasını.

Bense hiç karışmıyor, sadece dinliyordum. Dinledikçe de hayranlığım artıyordu. Konuşması, anlatımı, çözümlemeleri, yorumları insana Atatürkçü düşünce sistemine tam bir hâkimiyetin varlığını hissettiriyordu. Düşüncelerini bu ...

Reşit Galip'i Bilmeyen Atatürk'ü De Bilmez / Prof. Dr. Cihan DURA

Reşit Galip'i Bilmeyen Atatürk'ü De Bilmez

Reşit Galip (1893-1934) Rodos'ta doğdu. Ortaokulu bitirdikten sonra kardeşi Hüseyin Ragıp Baydur ile birlikte bir sandala binip Marmaris'e geçti, liseyi İzmir'de okudu. Kardeşi diplomatlığı seçerken kendisi tıp okumayı tercih etti. İstanbul Tıbbîye Mektebi'ni bitirdi.

Öğrenciliği sırasında gönüllü olarak Teşkilatı Mahsusa içinde I. Dünya Savaşı'na katıldı, Kafkasya Cephesinde savaştı. Öğrenimini savaş dönüşü tamamladı ve aynı fakültede asistan olarak çalıştı. Müderris Yardımcılığı, Türk - Yunan Mübadele Komisyonu Türk Delegeliği, Sıhhiye Vekâleti ...
Read more : Reşit Galip'i Bilmeyen Atatürk'ü De Bilmez / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1504 | Yanıtlar : 0

Atatürk Anlatıyor: Barış Politikamız / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk Anlatıyor: Barış Politikamız

İki Mustafa Kemal vardır: Biri benim, et ve kemikten, geçici Mustafa Kemal... Diğeri Ölümsüz Mustafa Kemal… Onu "ben" kelimesiyle anlatamam; o, ben değildir, o bizdir! O, ülkemizin her köşesinde yeni fikir ve yeni hayat için, büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasıyım sadece. Benim girişimlerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sensin; o Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan Mustafa Kemal, yaşaması ve ...
Read more : Atatürk Anlatıyor: Barış Politikamız / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 943 | Yanıtlar : 0

Bilim ve Ahlak Yoksa, Demokrasi de Yoktur / Prof. Dr. Cihan DURA

Bilim ve Ahlak Yoksa, Demokrasi de Yoktur

Ne diyor:

“Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymuyorum, saygı da duymuyorum” diyor.

“Geziciler neyse, bu Artvinliler de yavru Geziciler” diyor.

Niye böyle diyor?

Çünkü, o makama gelmiş ama, demokrasi nedir, millî irade, millî egemenlik nedir, cumhuriyet idaresi nedir, devlet nedir, bilmiyor. Telaffuz ediyor, ama anlamlarını bilmiyor.

Olabilir, sorun bu değil zaten, bilmeyebilir.

Sorun, böyle birinin o yüce makama gelebilmesidir, nasıl oluyor da öyle bir makama gelmiş olmasıdır.

O zaman soralım: ...
Read more : Bilim ve Ahlak Yoksa, Demokrasi de Yoktur / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 729 | Yanıtlar : 0

Atatürk Anlatıyor: Dünya Barışı Üzerine / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk Anlatıyor: Dünya Barışı Üzerine

İki Mustafa Kemal vardır: Biri benim, et ve kemikten, geçici Mustafa Kemal... Diğeri Ölümsüz Mustafa Kemal… Onu "ben" kelimesiyle anlatamam; o, ben değildir, o bizdir! O, ülkemizin her köşesinde yeni fikir ve yeni hayat için, büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasıyım sadece. Benim girişimlerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sensin; o Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan Mustafa Kemal, yaşaması ...
Read more : Atatürk Anlatıyor: Dünya Barışı Üzerine / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 999 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148224 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24903 üye

x