Zaman: Pzt Ara 23, 2024 7:39

News News of Cihan DURA

Site map of Cihan DURA » Dizin : Cihan DURA

Birinci Görev Sınıfı İçin "Cumhuriyetçilik" Dersi Dokümanı / Prof. Dr. Cihan DURA

Birinci Görev Sınıfı İçin "Cumhuriyetçilik" Dersi Dokümanı

ATATÜRK TÜRKİYE CUMHURİYETİ’Nİ ÖNCE BİR SÜTUN, SONRA İKİ ANA SÜTUN ÜZERİNE KURMUŞTUR:

BİR: MİLLİYETÇİLİK...
DİĞER İKİSİ: MİLLÎ EGEMENLİK… TAM BAĞIMSIZLIK...

ATATÜRKÇÜLÜĞÜ ÖĞRENMEK İSTEYEN HER YURTTAŞ, HER GENÇ, İŞE BU ÜÇ İLKEYİ ÖĞRENMEKLE BAŞLAMALIDIR. ANCAK BUNLARI SAĞLAMLAŞTIRAN, YAŞATAN, ÖĞRENECEĞİMİZ YEDİ İLKE DAHA VARDIR.

BU İLKELERDEN HALKÇILIK İLKESİNİ GÖRDÜK, ŞİMDİ SIRA CUMHURİYETÇİLİK İLKESİNDE…

CUMHURİYETÇİLİK NEDİR? AŞAĞIDA 8 KONU HALİNDE ÖZETLE AÇIKLADIM.

1. Konu: TÜRKİYE CUMHURİYETİ
2. Konu: TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET ...

Bir Milletin En Etkili Silahı Millî Birliktir / Prof. Dr. Cihan DURA

Bir Milletin En Etkili Silahı Millî Birliktir

Bir babanın beş oğlu varmış. Birbiriyle geçinemez, hep kavga ederlermiş. Baba, “Birbirinizi sevin, birlik olun!” dermiş ama, hiç oralı olmazlarmış.

Sonunda o mukadder gün gelmiş, baba ölüm döşeğine düşmüş. Çocuklarını yanına çağırmış, kendisine beş çubuk getirmelerini söylemiş. Baba, çubukları bir araya getirip oğullarına vermiş. “Kırın bakayım bu çubuk demetini” demiş. Hiçbiri başaramamış. Bunun üzerine baba demeti alıp, çubukları bu kez teker teker uzatmış oğullarına. Kardeşlerin hepsi de çubukları ...
Read more : Bir Milletin En Etkili Silahı Millî Birliktir / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 806 | Yanıtlar : 0

Giriş Dersi: Atatürkçü Düşüncenin Genel Yapısı / Prof. Dr. Cihan DURA

Giriş Dersi: Atatürkçü Düşüncenin Genel Yapısı

Millet baş esastır, başlangıçtır. Her şeyden önce üzerinde titrenecek olan, odur.

Bu esas milliyetçilik ilkesinde yerini bulur.

Milletin varlığı ve korunması iki koşula bağlıdır: Millî Egemenlik ve Tam Bağımsızlık.

Bu koşullar:

-dört uygulama (Halkçılık, Cumhuriyetçilik, Laiklik, Devletçilik) ve

-üç yöntemle (Devrimcilik, Bilimcilik, Ahlak) gerçekleştirilir.

BİRLİK YASASI

Birlik, bir araya gelme; yaradılışın temel bir kuralıdır. Bütün varlıklarda ögeler sistemli olarak ve durmaksızın bir araya gelir; böylece en basitinden en ...
Read more : Giriş Dersi: Atatürkçü Düşüncenin Genel Yapısı / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 773 | Yanıtlar : 0

Atatürk Anlatıyor: Uluslararası İlişkiler ve Dış Politikamız / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk Anlatıyor: Uluslararası İlişkiler ve Dış Politikamız

İki Mustafa Kemal vardır: Biri benim, et ve kemikten, geçici Mustafa Kemal... Diğeri Ölümsüz Mustafa Kemal… Onu "ben" kelimesiyle anlatamam; o, ben değildir, o bizdir! O, ülkemizin her köşesinde yeni fikir ve yeni hayat için, büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasıyım sadece. Benim girişimlerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sensin; o Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan Mustafa ...

Uluslararası Bir Piyon ve Sonrası… / Prof. Dr. Cihan DURA

Uluslararası Bir Piyon ve Sonrası…

Arşivimden, Hikmet Bila’nın bundan yedi yıl önce Cumhuriyet’te yayınlanmış bir makalesini yeniden okurken, şaşaladım; öyle ipuçları veriyor ki, bugünü anlamak, hatta yakın geleceği görebilmek için! Bu kez de birlikte okuyalım, değerli okur. Yazının sonunda, ipuçlarını anlayışına sunmakla yetineceğim.

İşte, rahmetli Hikmet Bila’nın “‘Devrim Gazı’ Alev Alınca” başlıklı makalesi:

“Savaşta önce gerçekler ölür” diye bir söz var. Doğru söz.

Ama bir doğru daha var: Bazı gerçekler de savaşta ortaya çıkar. ...
Read more : Uluslararası Bir Piyon ve Sonrası… / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1051 | Yanıtlar : 0

Kemal'in Kadın Askerleri: Kara Fatma / Prof. Dr. Cihan DURA

Kemal'in Kadın Askerleri: Kara Fatma

Fevziye Abdullah Tansel “Kurtuluş Savaşı’nda Kadın Askerlerimiz” adlı kitabının (Cumhuriyet yayını, İst., Şubat 2001, 105 s.) 59. sayfasında şöyle der: “İstiklal Harbi’nde silah kullanan, canla başla çalışan mücahit kadınlarımızın önde gelenlerinden olan, hayatının son yılları dayanılmaz maddî sıkıntılar içerisinde geçen Kara Fatma; kendisine vatanî hizmet tertibinden 17 Şubat 1954’de aylık bağlanmasının ertesi yılında, Erzurum’da vefat etmiştir. ”

İçimizden kaç kişi tanıyor, Kemal’in bu kadın askerini?

Başımız eğik, suskunuz değil mi? ...
Read more : Kemal'in Kadın Askerleri: Kara Fatma / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1144 | Yanıtlar : 0

Yeni Bir Başucu Kitabımız: Panzehir / Prof. Dr. Cihan DURA

Yeni Bir Başucu Kitabımız: Panzehir

"Bir zaman gelir, beni unutmak veya unutturmak isteyen gayretler belirebilir. Fikirlerimi inkâr edenler ve beni çekiştirenler çıkabilir. Hatta bunlar benim yakın bildiğim ve inandıklarım arasından bile olabilir. Fakat ektiğimiz tohumlar o kadar özlü ve kuvvetlidir ki, bu fikirler Hint'ten, Mısır'dan döner dolaşır gene gelir, feyizli neticeleri kalpleri doldurur." Mustafa Kemal Atatürk

Atatürk bir İzmit konuşmasında (19 Ocak 1923) şöyle diyor: “Efendiler, hayatın felsefesi, tarihin garip tecellisi şudur ki, her iyi, ...
Read more : Yeni Bir Başucu Kitabımız: Panzehir / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 2440 | Yanıtlar : 0

Atatürk Avrupa'yı Anlatıyor / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk Avrupa'yı Anlatıyor

İki Mustafa Kemal vardır: Biri benim, et ve kemikten, geçici Mustafa Kemal... Diğeri Ölümsüz Mustafa Kemal… Onu "ben" kelimesiyle anlatamam; o, ben değildir, o bizdir! O, ülkemizin her köşesinde yeni fikir ve yeni hayat için, büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasıyım sadece. Benim girişimlerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sensin; o Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan Mustafa Kemal, yaşaması ve başarılı ...
Read more : Atatürk Avrupa'yı Anlatıyor / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1512 | Yanıtlar : 0

Neler Oldu 19 Ağustos 2015-18 Şubat 2016 / Prof. Dr. Cihan DURA

Neler Oldu 19-24 Ağustos 2015 (BOP, altın, işsizlik, Dolar, kriz, borçlanma, bölücülük, petrol)

19.8.2015

BOP, ABD: ANKARA'DAKİ KOMPLOLAR!

İki önemli iddia var. Birincisi, Merkez Parti Genel Başkanı Abdurrahim Karslı'ya ait. Sözcü gazetesinden Hande Zeyrek'e konuşan Karslı, şöyle dedi:

-Türkiye'deki ve dünyadaki terörün arkasında küresel güçler var. IŞİD'in anası El Kaide'dir. El Kaide'yi kuran ABD-CIA'dır. Orta Doğu'da istediklerini gerçekleştirebilmek için kurdular. Maksat, Orta Doğu'daki devletleri dizayn etmek, enerji kaynaklarını kontrol altında tutmaktı.

-Dünyada uyuşturucudan sirküle edilen ...
Read more : Neler Oldu 19 Ağustos 2015-18 Şubat 2016 / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 14022 | Yanıtlar : 25

Genel Durum ve Kararım / Prof. Dr. Cihan DURA

Genel Durum ve Kararım

I) GENEL DURUM VE KURTULUŞ ÇARELERİ

19 Mayıs 1919... Ülke İşgal Edilmiş, Ordu Silahsızlandırılıyor

1919 yılı Mayısının 19’uncu günü Samsun’a çıktım. Ülkenin genel durumu ve görünüşü şöyledir: Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu grup I. Dünya Savaşı’nda yenilmiş, bir ateşkes anlaşması imzalanmış. Millet yorgun ve yoksul durumda. Milleti savaşa sürükleyenler ülkeden kaçmışlar. Vahdettin, şahsını koruyabilecek alçakça önlemler araştırmakta. Hükümet âciz ve korkak. Yalnızca padişahın iradesine boyun eğmekte. Ordunun elinden silahları alınmakta. İtilâf Devletleri ...
Read more : Genel Durum ve Kararım / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1270 | Yanıtlar : 1

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148224 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24903 üye

x