Zaman: Pzt Ara 23, 2024 13:00

News News of Cihan DURA

Site map of Cihan DURA » Dizin : Cihan DURA

Bağımsızlık, Sarı Öküz ve Sonrası / Prof. Dr. Cihan DURA

Bağımsızlık, Sarı Öküz ve Sonrası

Türkiye Devleti’nin bağımsızlığı kutsaldır.
O sonsuza kadar güvenlikte olmalı ve korunmalıdır.

Mustafa Kemal Atatürk

Sakın kapıyı aralık bırakmayın;
farkına varmadan, ardına kadar açılır.

Mustafa Kemal Atatürk

Kanapiçe, Sisam adasının hemen karşısında, Karaburun havalisinde küçük bir koy... 1934 yılının 14 Temmuzu’nun sıcak öğleden sonrası… Bir makineli tüfek tarrakası, Kanapiçe koyunun sessizliğini bozar. Kıyıdaki bir yerden, denize doğru ölüm kusar.

Kuşadası Kaymakamı Dilaver Bey, elinde bir kâğıtla, nefes nefese gelen jandarma erinden ...
Read more : Bağımsızlık, Sarı Öküz ve Sonrası / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1176 | Yanıtlar : 0

Atatürk'le Halka Doğru… / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk'le Halka Doğru…

Atatürk’e göre halka hizmet en yüce görevdir. Halkın içine girmeli, onunla kaynaşmalı, onu dinleyip ondan esinlenmelidir. Halka hangi hizmetler götürülecek, nasıl yapılacak, ancak bu yoldan elde edilen fikirlerle belirlenip uygulamaya girişilmelidir.

Eğer bir mucize olsa da, onun bu “halkla kaynaşma” yöntemini kendisine sorabilseydik, sanırım, aşağıdaki gibi özetlerdi bize.

Halkımızın düzeyini toplumsal olarak yükseltmek, herhangi bir makam hırsından çok daha iyidir. Bu bir insanlık mücadeledir ki, yanında bütün siyasî mücadeleler bayağı kalır. ...
Read more : Atatürk'le Halka Doğru… / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1027 | Yanıtlar : 0

Kahramanlarımızı Unutmayalım: Fatsalı Halim Efendi / Prof. Dr. Cihan DURA

Kahramanlarımızı Unutmayalım: Fatsalı Halim Efendi

Yabancı bir gazeteci savaştan sonra Mustafa Kemal Atatürk’le yaptığı mülakatta "zaferi nasıl kazandınız?" diye sorunca, Atatürk şu yanıtı verir: "Telgraf telleriyle"...

Fatsalı Halim Efendi…

Millî Mücadelemizin kahraman telgrafçılarından…

Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında, dönemin en ileri haberleşme aracı olan telgraf çok büyük bir rol oynamıştır.
Fatsalı Halim Efendi, Telgrafçı Hamdi Bey gibi pek çok telgrafçı, İstanbul'daki İngilizlerin baskı ve kuşatmasını kırarak Anadolu'ya önemli bilgiler ulaştırmışlardır. Mustafa Kemal Paşa savaşın seyrini; telgrafla haberleşmeyi ...
Read more : Kahramanlarımızı Unutmayalım: Fatsalı Halim Efendi / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1009 | Yanıtlar : 0

Atatürk Öğretmenleri Anlatıyor / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk Öğretmenleri Anlatıyor

İki Mustafa Kemal vardır: Biri benim, et ve kemikten, geçici Mustafa Kemal... Diğeri Ölümsüz Mustafa Kemal… Onu "ben" kelimesiyle anlatamam; o, ben değildir, o bizdir! O, ülkemizin her köşesinde yeni fikir ve yeni hayat için, büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasıyım sadece. Benim girişimlerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sensin; o Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan Mustafa Kemal, yaşaması ve başarılı ...
Read more : Atatürk Öğretmenleri Anlatıyor / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 849 | Yanıtlar : 0

Millî Birliğimizi Nasıl Güçlendirebiliriz? / Prof. Dr. Cihan DURA

Millî Birliğimizi Nasıl Güçlendirebiliriz?

Şu günlerde en fazla ihtiyaç duyduğumuz şey nedir? Millî Birliktir!...

Millî birlik bir milletin en değerli varlığı, en büyük gücüdür. Millî Birlik aynı milletin çocuklarının gerektiğinde vatan için tek vücut olmaları, zekâlarını, bilgi ve kültürlerini, uzmanlıklarını birleştirmeleri, ortak hedef yönünde azimle çalışmaları, mücadele etmeleridir.

Hepimiz biliyoruz ki, bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığı ve bütünlüğü büyük bir tehlike ile karşı karşıyadır. Peki, bu durum karşısında milletimizin ihtiyacı olan birlik yok mudur? Elbette vardır, ...
Read more : Millî Birliğimizi Nasıl Güçlendirebiliriz? / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 926 | Yanıtlar : 0

Yabancılara Toprak Satışı Üzerine Gözlemler (2015) / Prof. Dr. Cihan DURA

Yabancılara Toprak Satışı Üzerine Gözlemler (2015)

Milli servetimizin yarısı yabancıların eline geçti. Bizler bu ülkenin çok çalışan, az kazanan mülksüzve borçlu kölelerine dönüştük.
Aykut Erdoğdu (Maliyeci, CHP Milletvekili)

Türkiye’de yabancılara toprak satışı hakkındaki gözlemlerimi sürdürüyorum. Biliyoruz ki, bilimsel gerçeklerin bulunmasının ilk adımı gözlem yapmaktır. Gerçekler önce mevcut sorunları gösterir, ardından bunlara en doğru çözüm yollarını.

Şu bir gerçektir ki, AKP iktidarı Türkiye için bir felaket olmuştur. Bütün uygulamalarıyla ülkemize çok büyük zararlar vermiştir. Bunlardan biri ...
Read more : Yabancılara Toprak Satışı Üzerine Gözlemler (2015) / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1400 | Yanıtlar : 0

Atatürk Anlatıyor: Türkiye'de Devletçilik / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk Anlatıyor: Türkiye'de Devletçilik

İki Mustafa Kemal vardır: Biri benim, et ve kemikten, geçici Mustafa Kemal... Diğeri Ölümsüz Mustafa Kemal… Onu "ben" kelimesiyle anlatamam; o, ben değildir, o bizdir! O, ülkemizin her köşesinde yeni fikir ve yeni hayat için, büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasıyım sadece. Benim girişimlerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sensin; o Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan Mustafa Kemal, yaşaması ve ...
Read more : Atatürk Anlatıyor: Türkiye'de Devletçilik / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1066 | Yanıtlar : 0

Millî Birlik… Hemen Şimdi!… / Prof. Dr. Cihan DURA

Millî Birlik… Hemen Şimdi!…

İnsan sosyal bir varlıktır. Doğası itibariyle toplu yaşamaya, hayatı birlikte sürdürmeye eğilimlidir. Her ne kadar sözlüklerde “toplanma, bir araya gelme, birleşmiş olma durumu” şeklinde tanımlansa da, birlik bunun çok ötesindedir. Toplu olmaktan daha fazlasını ister. Toplum büyüdükçe, birlik olmanın önemi artar; ayrı bir ilgi ve özen gerektirir. Bu nitelik “millet” dediğimiz toplumlar için de geçerlidir.

MİLLÎ BİRLİK NEDİR?

Millet birbirine tarih, dil, kültür ve ülkü birliği ile bağlı olan yurttaşların oluşturduğu ...
Read more : Millî Birlik… Hemen Şimdi!… / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 826 | Yanıtlar : 0

Subaylar Nasıl Birer Halk Öğretmeni Oldu? / Prof. Dr. Cihan DURA

Subaylar Nasıl Birer Halk Öğretmeni Oldu?

John Wilhelm Snelman (1806-1881), çağının yeni yetişen Fin aydınlarının en önemli temsilcisiydi. En büyük tutkusu halkın aydınlanması idi. Ancak biliyordu ki, bunu tek başına ve oturduğu yerde başaramazdı; aynı tutkuyla yanan, yetenekli insanları toplamalıydı çevresine ve onları harekete geçirmeliydi. Düşündüğünü uyguladı: Bir araya getirdiği birkaç genç öğretmen, din adamı, avukat ve memur, iş adamıyla, halk kitlelerinin aydınlanması için adeta bir seferberlik ilan etti.

Ancak Snelman bunlarla yetinmedi, Fin ordusunun ...
Read more : Subaylar Nasıl Birer Halk Öğretmeni Oldu? / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 823 | Yanıtlar : 0

Para Her Şey Demek Değildir / Prof. Dr. Cihan DURA

Para Her Şey Demek Değildir

Bilinen bir gerçektir ki, dünyayı mahveden, bugün Ortadoğu’yu ateşe veren, insanlık ıstıraplarının birinci kaynağı; bir kısım güçlü insanların para ve mal hırsıdır, zenginleşme hırsıdır. Bugün öyle bir noktaya geldik ki, her şey para ile ölçülüyor. Avrupa’da, Amerika’da öyle, bizde öyle, diğer hemen bütün ülkelerde öyle… Ulus ötesi, küresel şirket patronlarının kafasında zirveye ulaşan bu sığ anlayış; yalnız kendilerini değil, bütün insanlığı, onun uygarlıklarını hızla monotonluğa, tek boyutluluğa, felakete, hatta yok ...
Read more : Para Her Şey Demek Değildir / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 791 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148225 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24903 üye

x