Zaman: Pzt Ara 23, 2024 12:58

News News of Cihan DURA

Site map of Cihan DURA » Dizin : Cihan DURA

Ulusal Bilinç / Prof. Dr. Cihan DURA

Ulusal Bilinç

Atatürk’ün üzerinde sıklıkla durduğu sorunlarımız vardır; her biri hakkında bizi uyarır, öğrenmeye, önlem almaya davet eder. İşte bu sorunlardan biri de toplumdaki ulusal bilinç eksikliğidir, Türk milletine kendi benliğinin unutturulmuş, ulusal bilincin oluşmasının engellenmiş olmasıdır. 1924’de Bursa’da halkla yaptığı bir konuşmada şöyle vurgular bu sorunumuzu: Bugüne kadar halkımız kendi ülkesini, kendi yaşamını, kendi çıkarlarını düşünmek konusunda serbest bırakılmamıştır. Milletimiz kendi benliği kendisine unutturularak şunun ve bunun herhangi bir keyif ve emelini karşılamakla çağları ...
Read more : Ulusal Bilinç / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 774 | Yanıtlar : 0

Atatürk Devletçiliği Anlatıyor / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk Devletçiliği Anlatıyor

İki Mustafa Kemal vardır: Biri benim, et ve kemikten, geçici Mustafa Kemal... Diğeri Ölümsüz Mustafa Kemal… Onu "ben" kelimesiyle anlatamam; o, ben değildir, o bizdir! O, ülkemizin her köşesinde yeni fikir ve yeni hayat için, büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasıyım sadece. Benim girişimlerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sensin; o Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan Mustafa Kemal, yaşaması ve başarılı ...
Read more : Atatürk Devletçiliği Anlatıyor / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 772 | Yanıtlar : 0

Batı Emperyalizmine Karşı Ne Yapmalıdır? / Prof. Dr. Cihan DURA

Batı Emperyalizmine Karşı Ne Yapmalıdır?

Bilgiyurdu Gençlik Dergisi’nin bundan önceki sayısında, Nisan 2015’de Elmadağı Yayınları tarafından yayımlanan “Türkiye’ye Batı Saldırısı: Ekonomimiz Hangi Silahlarla İşgal Ediliyor?” adlı kitabımın sonuç kısmından özet yaparak, Emperyalizm’in Türkiye gibi ülkelerin gelişmesini nasıl engellediğini anlatmaya çalıştım. Bu yazımda ise yine aynı kaynaktan yararlanarak “ Türkiye ve benzeri sanayileşmesi engellenmiş ülkeler ne yapmalıdır, bu saldırıya karşı hangi politikaları, nasıl izlemelidir” sorusunu yanıtlıyorum.

A) Genel olarak, bu ülkelerin yapmaları gereken şey açıktır: İngiltere'nin, ...
Read more : Batı Emperyalizmine Karşı Ne Yapmalıdır? / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 830 | Yanıtlar : 0

Tam Bağımsızlık Bir Milletin Varlığının Temel Koşuludur / Prof. Dr. Cihan DURA

Tam Bağımsızlık Bir Milletin Varlığının Temel Koşuludur

Bu yazımda şu sorunun yanıtını arayacağım: Tam bağımsızlık neden bir milletin varlığını sürdürmesinin ve gelişmesinin temel bir koşuludur?

Millet nedir, hangi unsurlar bir millete hayat verir, önce bu soruların yanıtlarını vermeliyim.

Millet birbirine tarih, dil ve kültür birliğiyle bağlı olan yurttaşların oluşturduğu siyasal bir topluluktur. Demek ki, bir topluluğu üç unsur millet yapıyor: Ortak tarih, ortak dil, ortak kültür… Kültür de birçok unsuru içine alıyor: Din, güzel sanatlar, ...

Atatürk Nasıl Bir Gençlik Yetişsin İstedi, Anlatıyor / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk Nasıl Bir Gençlik Yetişsin İstedi, Anlatıyor

İki Mustafa Kemal vardır: Biri benim, et ve kemikten, geçici Mustafa Kemal... Diğeri Ölümsüz Mustafa Kemal… Onu "ben" kelimesiyle anlatamam; o, ben değildir, o bizdir! O, ülkemizin her köşesinde yeni fikir ve yeni hayat için, büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasıyım sadece. Benim girişimlerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sensin; o Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan Mustafa ...

Emperyalizm Türkiye Gibi Ülkelerin Gelişmesini Nasıl Engelliyor? / Prof. Dr. Cihan DURA

Emperyalizm Türkiye Gibi Ülkelerin Gelişmesini Nasıl Engelliyor?

Geçtiğimiz Nisan (2015) ayında bir kitabım yayımlandı, Elmadağı Yayınları tarafından: Türkiye’ye Batı saldırısı: Ekonomimiz Hangi Silahlarla İşgal Ediliyor? Bu yazım, kitabın sonuç bölümünün ilk kısmının geniş bir özetidir.

Emperyalizm… 500 yıldır insanlığın bütün ıstırap ve felaketlerinin birinci kaynağı!… Günümüzde de Neoliberalizm kisvesi altında “piyasa ekonomisi, küreselleşme, yükselen piyasalar, demokrasi, insan hakları” gibi parlak sloganlar kullanarak Türkiye gibi ülkeleri kontrol altına almakta, bu şekilde pazarlarını, doğal kaynaklarını, hattâ birikmiş ...

Millî Mücadele Kahramanları: Menemen Kaymakamı Kemal Bey / Prof. Dr. Cihan DURA

Millî Mücadele Kahramanları: Menemen Kaymakamı Kemal Bey

Kurtuluş Savaşımızın kahramanlarındandır Kaymakam Kemal Bey. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Menemen’de göreve başlar. Bir ihtimal, Menemen’e gelmeden önce Bergama’da görev yaptığı sanılmaktadır. Kemal Bey aslen İstanbulludur. Menemen’de görevde bulunduğu sıralarda İstanbullu bir kızla da nişanlanmıştır. Ancak bu nişanlılığı, evliliğe dönüştürmek nasip olmamıştır.

Kemal Bey, Menemen’e geldiği zaman, tüm Ege de hâkim olan şu acı gerçekle karşılaşır. Menemen de ticari hayata tamamen Rumlar, Ermeniler ve Yahudiler hâkimdir. Bu ...

Türkiye'de Bölücü Hareketler: Sebebi ve Çözüm Yolu / Prof. Dr. Cihan DURA

Türkiye'de Bölücü Hareketler: Sebebi ve Çözüm Yolu

Türkiye Cumhuriyeti bir ulus-devlet olarak kurulmuştur. Temelinde Millî Egemenlik, Tam Bağımsızlık ilkeleri vardır, Milliyetçilik İlkesi vardır. Bu son ilke ulusal bilinci ve ulusal birliği sağlar. Milyonları tek bir bütün, granitten bir kaya haline getirir; öyle ki, iç veya dış hiçbir güç devleti çökertemez, milleti bölemez.

Peki, bu kaynaştırıcı bilinç ve birlik nasıl sağlanmıştı? Atatürk’ün son derecede birleştirici bir millet tanımıyla… bu tanım şöyledir: Zengin bir hatıralar mirasına sahip ...
Read more : Türkiye'de Bölücü Hareketler: Sebebi ve Çözüm Yolu / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1084 | Yanıtlar : 0

IŞİD'in Misyonu Amerikan Planı Doğrultusunda Bölgeyi Türkmensizleştirmektir / Prof. Dr. Cihan DURA

IŞİD'in Misyonu Amerikan Planı Doğrultusunda Bölgeyi Türkmensizleştirmektir

Tarih 4 Haziran 2015… Basından okuyoruz:

IŞİD’in Suriye’nin Halep kentinin kuzeyindeki Türkmen bölgelerine saldırıları yeniden şiddetlendi. Halep’in Soran kasabasını ele geçirip Kilis’in karşı tarafında kalan Azez’e doğru ilerleyen IŞİD militanları 10’a yakın Türkmen köyünü işgal etti. Amerikan uçakları sözde IŞİD’le mücadele için köyleri bombalıyor. Bölgede yaşayan 15 bin Türkmen aileleri evlerini terk ederek, Akçakale Sınır Kapısı’na doğru kaçıyor. Bunlar Türkmen nüfusun yoğunluklu yaşadığı Hammam kasabası ile Zeybekiye, Doğaniye, ...

Atatürk, Cumhuriyeti Neden Türk Gençliğine Emanet Etmişti / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk, Cumhuriyeti Neden Türk Gençliğine Emanet Etmişti

Kişiler gelip geçicidir, fakat toplumlar bakidir.

Onun için büyük şahsiyetlerin ortaya koyduğu fikirlerin, hızla toplumlara mal edilmesi gerekir. Yoksa o fikirler, soyut birer fikir olarak kalır, uygulama imkânı bulamaz.

Fikirler büyük insanın yaşadığı dönemde uygulamaya konulabilmiş olsa bile, önder hayattan çekilince, eğer o fikir ve uygulamalar, topluma mal edilememişse, yaşamaz, çöker, unutulur.

Millî egemenliği kullanma yetkisini ele geçiren kadrolar, millete mal olmuş fikir ve ideallere karşı hareket edemezler; ...

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148225 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24903 üye

x