Zaman: Pzr Ara 22, 2024 12:04

News News of Cihan DURA

Site map of Cihan DURA » Dizin : Cihan DURA

Özelleştirmeler Neden Yapılıyor? / Prof. Dr. Cihan DURA

Özelleştirmeler Neden Yapılıyor?

Ben bu ülkeyi pazarlamakla mükellefim. RTE

Şubat 2018 ayı içinde yer alan iki dramatik gelişme özelleştirmeleri yeniden gündeme taşıdı. Birincisi şu: Kamu kuruluşları; ekonomik verimliliklerine bakılmadan, satılıp gelir elde edilecek. Ve diğeri:14 şeker fabrikası özelleştiriliyor!

Özelleştirme basit bir tanımla kamu mülkünün (fabrika, tesis, toprak,…) yerli ya da yabancı özel şahıslara satılmasıdır. Kamuflaj amaçlı, kulağa hoş gelen gerekçelerle yapılan özelleştirmelerin asıl amacı; serveti kamudan yani halktan alıp, yerli ve yabancı şahıs veya şirketlere ...
Read more : Özelleştirmeler Neden Yapılıyor? / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1244 | Yanıtlar : 0

Her Şey İkili Antlaşmalarla Başladı / Prof. Dr. Cihan DURA

Her Şey İkili Antlaşmalarla Başladı

Sinan Meydan’ın “1923 Kuruluş Ayarlarına Dönmek” adlı kitabını bir kez daha okuyorum. Beni en çok etkileyen, üzen, kahreden bölümlerinden biri “ … Amerikan Emperyalizminin Türkiye’ye Girişi” başlıklı bölüm oldu. Bu konu çok yazıldı. Örneğin Çetin Yetkin’in “Karşı Devrim 1945-1950” kitabı, konuyu en iyi ve kapsamlı olarak inceleyen kaynaklardan biridir. Benim de, bu kitaptan yararlanarak hazırladığım 2004 tarihli uzunca bir makalem var: “Türkiye’de Amerikancılık Nasıl Başladı?”

Bu anımsamalar beni yaşamsal bir ...
Read more : Her Şey İkili Antlaşmalarla Başladı / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1440 | Yanıtlar : 0

Bir Yükseliş Gerekiyor: Amatör Atatürkçülerden İşçimen Atatürkçülere, Öncü Atatürkçülere!.. / Prof. Dr. Cihan DURA

Bir Yükseliş Gerekiyor: Amatör Atatürkçülerden İşçimen Atatürkçülere, Öncü Atatürkçülere!..

-Bugün bir çıkmaza saplanmış olan Türkiye’nin, “Öncü Atatürkçüler”e ihtiyacı var.

-Kimdir Öncü Atatürkçüler?

-Öncü Atatürkçü, Atatürk’ün görüşlerini çok iyi bilen, aynı zamanda onlara kolayca ulaşabilen, kullanabilen, çevresine yayan kimsedir. Türkiye bir sorunla mı karşılaştı, bir değerlendirme, bir çözüm önerisi mi gerekiyor? Öncü Atatürkçü derhal Atatürk’ün görüşlerine başvurur, onların ışığında konuyu irdeler, açıklar, çıkış yolu arar. Fikir oluşturur ve yayar, ona göre hareket eder.

-Hayır arkadaş, ben ...

Ataname: Millî Egemenlik İlkesi / Prof. Dr. Cihan DURA

Ataname: Millî Egemenlik İlkesi

ATANAME’de “Açış” bölümünden sonra yer alan Milliyetçilik İlkesi’ni “Millî Egemenlik İlkesi” takip eder.

Millî Egemenlik İlkesi ne anlama gelir? Yanıt kısaca şudur:

Atatürk öğretisinin temeli Millet olgusudur. Millet birinci dayanaktır. Her şeyden önce güçlendirilecek, korunacak, savunulacak olan Millettir. Bu anlayış milliyetçilik ilkesinde yerini bulur. Peki, Millet nasıl var olacak, korunacak, nasıl daha güçlü kılınacak? Milletin varlığı ve korunması; iki varoluş ilkesine tam olarak uyulmasına bağlıdır: Millî Egemenlik ve Tam Bağımsızlık ilkeleri. ...
Read more : Ataname: Millî Egemenlik İlkesi / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 942 | Yanıtlar : 0

Tek Adam Rejimine Doğru: Tepkimiz Nasıl Olmalı? / Prof. Dr. Cihan DURA

Tek Adam Rejimine Doğru: Tepkimiz Nasıl Olmalı?

Milliyetçilik, Atatürkçü düşünce sisteminin çatısıdır. Milletimizin varlığı ve geleceği, önce bu ilkeyle güvenceye alınır. Milliyetçilik İlkesi bütün sisteme kanat gerer, onu korumaya alır.

Milletin varlığı ve korunması, iki varoluş ilkesinin desteğini gerektirir: Millî Egemenlik ve Tam Bağımsızlık. Ana destek, kilit taşı Millî Egemenliktir (Düşman bu sebepledir ki, önce Millî Egemenliği hedef alır).

Millî Egemenlik nedir? Millî Egemenlik devlet yönetiminin kayıtsız koşulsuz, ortaksız, tümüyle milletin elinde olması demektir. Eğer ...
Read more : Tek Adam Rejimine Doğru: Tepkimiz Nasıl Olmalı? / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 961 | Yanıtlar : 0

Osmanlı'da Türkler / Prof. Dr. Cihan DURA

Osmanlı'da Türkler

Ataname’de M. K. Atatürk anlatıyor:

Osmanlı’nın iç siyaseti dış siyasete uydurmasının, asli unsur üzerinde çok olumsuz etkileri oldu. Asıl olan noktayı unutan, bütün harekât ve eylemleri, duyguları ve emelleri üzerine inşa eden Osmanlı hakanları; iç teşkilatlarını dış siyasetlerine uydurmak zorunda kalınca, zapt ettikleri ülkelerde bütün unsurları, dilleri, dinleri, gelenekleri, her şeyi başka başka olan ve birçok milletlerden ibaret bulunan bu unsurları olduğu gibi muhafazaya kalkıştılar ve onlara bütün bu şeyleri muhafaza edebilecek ...
Read more : Osmanlı'da Türkler / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 991 | Yanıtlar : 0

Ataname: Milliyetçilik İlkesi / Prof. Dr. Cihan DURA

Ataname: Milliyetçilik İlkesi

ATANAME kitabı giriş mahiyetinde olan “Açış” bölümü ile her biri Atatürk ilkelerinden birini konu alan on bölümden oluşur. Her ilke “derge” adlı alt konulara ayrılmıştır. Dergeler “yönelti” adını verdiğim, kodlanmış paragraflardan meydana gelir.

En başta Milliyetçilik İlkesi yer alır.

Milliyetçilik İlkesi’nden neyi anlamamız gerekir?

Milliyetçilik Atatürkçü düşünce ve sistemin çatısıdır. Milletin varlık ve geleceği, önce bu ilkeyle güvenceye alınır. Milliyetçilik İlkesi bütün sisteme kanat gerer, onu korur.

Atatürk öğretisinin temeli Millet olgusudur. ...
Read more : Ataname: Milliyetçilik İlkesi / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 926 | Yanıtlar : 0

Ataname'den: Kuvayı Milliye Nedir? / Prof. Dr. Cihan DURA

Ataname'den: Kuvayı Milliye Nedir?

Kuvayı Milliye millî bir ruhtur, silahlanmış halktır. Bir teşkilata tabidir. Düşmanları da vardır. Millî Mücadele’nin esasıdır. Kuvayı Milliye bütün bir millettir.

MİLLÎ BİR RUH’TUR

Bu kutsal birlik, bu bir araya gelip birleşme, Millî Mücadele’nin Kuvayı Milliye ruhudur. Bu ruhun kökü Çanakkale’dedir. O savaşta subaylarımızın, erlerimizin okumuş olanları, birçok sivil, şunu gördü: Biz kenetlenirsek, emperyalizmi yenebiliriz. İşte Kurtuluş Savaşı bu inançla yapılmıştır. Kuvayı Milliye ruhu dediğimiz ruh, o çok yaratıcı, yüceltici, birleştirici, ...
Read more : Ataname'den: Kuvayı Milliye Nedir? / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1023 | Yanıtlar : 0

Ataname'den: Suriye Kesinlikle Bağımsız Olmalıdır / Prof. Dr. Cihan DURA

Ataname'den: Suriye Kesinlikle Bağımsız Olmalıdır

Türkiye’nin gündemine herhangi bir konu girdiğinde önce ATANAME’ye bakarım; o konuda Atatürk ne demiş diye. Okuduklarım bilgimi artırır, beni düşündürür, ufkumu açar, yol yordam öğrenirim. Bu tutum beni asla kısıtlamaz, dogmatikleştirmez. Çünkü Bilimcilik İlkesi vardır, Devrimcilik İlkesi vardır.

Bu ilkeler beni aynı zamanda serbestçe düşünmeye, özgürce akıl yürütmeye iter. Günümüze getirir, bugünün koşullarına göre düşünüp hissetmeye, iş yapmaya sevk eder.

Şimdi, bildiğiniz gibi gündemimizde Suriye var. Soru şu: Acaba ATANAME ...
Read more : Ataname'den: Suriye Kesinlikle Bağımsız Olmalıdır / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1042 | Yanıtlar : 0

Cumhuriyeti ve Atatürk'ü Sahiplenme Ekipleri (CASEK) / Prof. Dr. Cihan DURA

Cumhuriyeti ve Atatürk'ü Sahiplenme Ekipleri (CASEK)

-CUMHURİYET VE ATATÜRK İÇİN AİLE-İÇİ EĞİTİMİ YAYMA EKİBİ” (CATAY)

-CUMHURİYETE VE ATATÜRK’E YÖNELİK SALDIRILARI TAKİP EKİBİ (CASAT)

- ...

I) “CUMHURİYET VE ATATÜRK İÇİN AİLE-İÇİ EĞİTİMİ YAYMA EKİBİ” (CATAY) KURALIM

Milli Eğitim Bakanlığı; yürürlüğe koyduğu yönetmeliklerle sosyal etkinliklerin amaçları arasından “Öğrencilerin Atatürk ilke ve inkılaplarına, Atatürk milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak yetiştirilmesi” bölümünü çıkarıyor.

ANNELER, BABALAR!...

Devlet artık Atatürkçü kuşaklar yetiştirme hedefini terk etmiş bulunuyor.

Yıllardır, adım adım yaptıkları bu... ...
Read more : Cumhuriyeti ve Atatürk'ü Sahiplenme Ekipleri (CASEK) / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1160 | Yanıtlar : 1

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148224 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24903 üye

x