Zaman: Pzt Ara 23, 2024 13:24

News News of Cihan DURA

Site map of Cihan DURA » Dizin : Cihan DURA

Devletin Valisi Generalleriyle El Ele İzmir'i Tek Mermi Atmadan Düşmana Nasıl Teslim Etti? / Prof. Dr. Cihan DURA

Devletin Valisi Generalleriyle El Ele İzmir'i Tek Mermi Atmadan Düşmana Nasıl Teslim Etti?

Atatürk “Gençliğe hitabe”sinde bizi iki düşmana karşı uyarır: İç bedhahlar, dış bedhahlar… “İç bedhahlar” kimlerdir? İşte bunlardan bazıları: Artin Cemal, Sait Molla, Ali Galip, Şeyh Sait, Ali Batı, Anzavur, Ethem, Vahidettin, Damat Ferit, R. Cevat Ulunay, Ali Kemal,… Vahidettin’in Adliye Nazırı Ali Rüştü Efendi, Dahiliye Nâzırı Adil ve daha başkaları…

Nasıl insanlardı bunlar, neler yapmışlardı? Bir Atatürkçü çok iyi öğrenmelidir bunu.

Onlar ...

Atatürk Anlatıyor: Millî Mücadele'de Bağımsızlık Hedefimiz / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk Anlatıyor: Millî Mücadele'de Bağımsızlık Hedefimiz

İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemikten…, diğeri sizler, ölümsüz olan.
Mustafa Kemal Atatürk

1- Millî Mücadele boyunca iki ilkeyi sürekli savundum, Cumhuriyetimizi de bu iki temel üzerine kurdum: Millî Egemenlik ve Tam Bağımsızlık... Millî Egemenlik gibi Tam Bağımsızlık hedefimizi de ısrarla vurguladım, sık sık gündeme getirdim, açıkladım, önemini belirttim. Ben de, arkadaşlarım da inanıyorduk ki, haklarımızı ve bağımsızlığımızı savunmak için giriştiğimiz mücadele kutsaldır, hiçbir kuvvet bir ...

Tam Bağımsızlık Kavramı ve Bilinci / Prof. Dr. Cihan DURA

Tam Bağımsızlık Kavramı ve Bilinci

Atatürk halkçı bir liderdi, halkını aydınlatmayı görev bilirdi. 19 yıl süren önderliği sırasında halkla beraber olmaya büyük özen göstermiş, birçok konuda onu bilgilendirmeye, bilinçlendirmeye çalışmıştır. İşte, bu konulardan biri de "tam bağımsızlık kavramı ve bilinci" olmuştur.

Dinliyoruz ebedî önderimizi:

TAM BAĞIMSIZLIK KAVRAMI

1.- Millî Ülkü… Nedir Millî Ülkü? Milletimizi yaşatmaktır Millî Ülkü. Ancak tam bağımsız olarak yaşatmaktır! Türk ulusunu yaşatmak, Türk ulusunun bağımsızlığını korumak, birinci görevidir bir Atatürkçü’nün!... Kayıtsız şartsız ...
Read more : Tam Bağımsızlık Kavramı ve Bilinci / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1258 | Yanıtlar : 0

Türkiye'de Tasarruflar Nasıl Engellendi? / Prof. Dr. Cihan DURA

Türkiye'de Tasarruflar Nasıl Engellendi?

Ekonomik gelişme tasarrufla sağlanır. Bizde ortalama tasarruf oranı, yani toplam tasarrufların Milli Gelir’e oranı ancak yüzde 12’dir. Bu oran 2002 yılına kadar yüzde 20’den az değildi. Sonra tasarruf oranı düştü, ancak Milli Gelir büyüdü. Nasıl başarıldı bu? İthalatla, dış kaynak girişiyle başarıldı. Ancak günümüzde bu imkân (yabancı sermaye girişi ve dış borçlanma) sınıra dayanmış görünüyor.

Ekonomik gelişmenin anahtarı yatırımlardır. Yatırımları ise ülkenin tasarruf düzeyi belirler. Ne kadar tasarruf, o kadar yatırım; ...
Read more : Türkiye'de Tasarruflar Nasıl Engellendi? / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 973 | Yanıtlar : 0

Türkiye'nin Bağımsızlığı Nasıl Yok Edildi? / Prof. Dr. Cihan DURA

Türkiye'nin Bağımsızlığı Nasıl Yok Edildi?

Türkiye’yi yönetenler; 1940’lı yıllardan beri -tıpkı Osmanlı sultanlarının vaktiyle yaptığı gibi- kapitalist ve emperyalist ülkelere çeşitli yollardan, Millî İrade’ye aykırı olarak ayrıcalıklar tanımıştır, tanıyorlar. Günümüz Türkiye’sinin yöneticileri ulusumuzun varlık koşulu olan “tam bağımsızlık”tan, hemen bütünüyle vazgeçmiş görünüyorlar.

Bugünkü Türkiye -Atatürk’ün aramızdan ayrılışından sonra izlenmeye başlayan gayrimillî ve teslimiyetçi politikalar sonucunda- artık, tam bağımsızlığını şeklen koruyan bir ülke durumuna gelmiştir. Eğer bu durum devam ederse, çok yakın bir gelecekte bağımsızlığımızın bütünüyle ...
Read more : Türkiye'nin Bağımsızlığı Nasıl Yok Edildi? / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1384 | Yanıtlar : 0

Dış Borçlanma ve Özelleştirme Üzerine / Prof. Dr. Cihan DURA

Dış Borçlanma ve Özelleştirme Üzerine

Türkiye Borçlandıkça Emperyalizm’in Emrine Daha Fazla Giriyor

Türkiye bu yıl içinde -Hazine Müsteşarlığı verilerine göre- 169 milyar dolar dış borç ödemek zorunda. Bunlar kısa vadeli borçlar ve acilen finansmanı gerektiriyor. Ne yapılacak, gerekli döviz var mı? Bulunamazsa, yabancıya toprak satışları daha mı artırılacak, yoksa sömürgen Batı’ya daha fazla mı borçlanılacak?

Türkiye 12 yılı bulan AKP iktidarında borçlanma rekoru kırdı. 2002’de 2000 dolar olan kişi başına dış borç, 2013’te 5000’e yükseldi. ...
Read more : Dış Borçlanma ve Özelleştirme Üzerine / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1407 | Yanıtlar : 0

Atatürk "Millî İrade" Kavramını Açıklıyor / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk "Millî İrade" Kavramını Açıklıyor

İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemikten…, diğeri sizler, ölümsüz olan.
Mustafa Kemal Atatürk

Millî İrade Nedir?

İrade diye bir şey vardır, mânevî olan, kalp ve vicdanın eğilimi, arzusu olan... Nasıl bir insanın iradesi varsa, insanlardan oluşan bir toplumun, bir milletin de iradesi vardır. Millî İrade işte budur. Millî İrade bütün millet bireylerinin arzularının, emellerinin bileşkesidir. Millî İrade Devletimizin ve Milletimizin yazgısında ve geleceğinde tek hâkim olandır, tek ...
Read more : Atatürk "Millî İrade" Kavramını Açıklıyor / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1094 | Yanıtlar : 0

Atatürk Milli Egemenlik Kavramını Açıklıyor / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk Milli Egemenlik Kavramını Açıklıyor

Mustafa Kemal Atatürk

Egemenlik Bireysel Kuvvetlerin Bileşkesidir

1) Egemenlik nedir, kaynağı nedir? Yanıtlıyorum: İnsanlar zorunlu olarak toplumsal yeteneğe sahip, birlikte yaşama ihtiyacında olan yaratıklardır. Dolayısıyla birlikte yaşayan insanlar bir toplum oluştururlar. O toplumu oluşturan bireylerin kuvvetleri bir araya gelebilir. İşte, egemenlik denilen kuvvet, bu son kuvvetten ibarettir. Bu kuvvet toplumun kuvvetidir ve toplumu oluşturan her bireyin ayrı ...
Read more : Atatürk Milli Egemenlik Kavramını Açıklıyor / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 821 | Yanıtlar : 0

Yurtseverlere Yol Haritası / Prof. Dr. Cihan DURA

Yurtseverlere Yol Haritası

YURTSEVERLERE!...

1) Türkiye Cumhuriyeti yeniden 1919 koşullarında… Vatanın bütünlüğü, milletin bağımsızlığı yeniden tehlikede.

Millî İrade felç durumda, Egemenlik milletin elinden alınmış.

Güneydoğumuz Vatanımızdan koparılıyor.

Millî kararları yabancı güçler aldırıyor.

Ekonomimiz, devletimiz, özel sektör ve halkımız borç batağında. Fabrikalarımız, bankalarımız, limanlarımız, topraklarımız yabancıların eline geçmiş ve geçmekte.

Millî birliğimiz bozulmak isteniyor.

Millî ahlak çöküşte, rejim demokrasiden hızla uzaklaşmakta.

2) Bu acı durum; milletin iradesini temsil edenlerin, hükümetlerin eseridir. Meclisteki muhalefet partileri olup bitene ...
Read more : Yurtseverlere Yol Haritası / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 829 | Yanıtlar : 0

Tam Bağımsızlık Nasıl Kazanılır, Nasıl Kaybedilir? / Prof. Dr. Cihan DURA

Tam Bağımsızlık Nasıl Kazanılır, Nasıl Kaybedilir?

Tam bağımsızlık bir olgudur, gözlemlenebilir. Her olgu gibi, onun da meydana gelmesine, oluşmasına yol açan başka olgular vardır. Bu sebepler ortaya çıkıp gerçekleşmedikçe, tam bağımsızlık da gerçekleşemez. Bağımsızlığın derecesi de bu unsurların gücüne bağlıdır. Onlardaki bir gerileme, zayıflama, bağımsızlıkta da gerileme ve zayıflamaya sebep olur. İşte bütün bu etmenlere “tam bağımsızlığın belirleyicileri” adını veriyoruz.

Tam Bağımsızlığın belirleyicileri iki açıdan ele alınabilir. “Tam Bağımsızlığı sağlayıcı” etmenler, “tam bağımsızlığı yok edici” ...
Read more : Tam Bağımsızlık Nasıl Kazanılır, Nasıl Kaybedilir? / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1354 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148225 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24903 üye

x