Zaman: Pzr Ara 22, 2024 12:39

News News of Cihan DURA

Site map of Cihan DURA » Dizin : Cihan DURA

Türkiye Yabancı Sermayeye Bağımlı Hale Nasıl Getirildi? / Prof. Dr. Cihan DURA

Türkiye Yabancı Sermayeye Bağımlı Hale Nasıl Getirildi?

Türkiye ekonomisi hızla yabancıların eline geçiyor. Sadece 2017 yılında 15.1 milyar lira değerindeki 47'den fazla Türk şirketi değişik ülkelerden gelen yabancı şirketlerin tapulu malı oldu. Bunlardan 36’sı başta Hollanda olmak üzere, Avrupa ülkeleri ile Japonya… Bu alımlarla yabancı şirketlerin ele geçirdiği 47 şirketteki yabancı hisse ağırlığı yüzde 68'e ulaştı. Verilere göre, yabancı şirketlerin satın aldığı Türk şirketleri arasında en değerlileri, “Eyyy Hollanda” merkezli şirketlere gitti.

Şu bir gerçektir ...

Suriye Batağına Nasıl Girdik? / Prof. Dr. Cihan DURA

Suriye Batağına Nasıl Girdik?

“Bir kararı iyice ve çok düşünerek vermelidir. Kesin bir kararı uygulamadan önce, her yönüyle incelemek, başka bir çare olmadığından emin olmak gerekir. Kendimden bir örnek vereyim: Mütareke sırasında neden dört beş ay İstanbul’da kaldım?

Bir kararım varken, onu niçin hemen uygulamadım? Çünkü ağır ve kesin bir kararın doğruluğuna inanmak için durumu her yönüyle incelemek lazımdır. Ağır ve kesin bir karar uygulanmaya başlandıktan sonra, “keşke bu tarafını da düşünseydim, belki bir çıkar ...
Read more : Suriye Batağına Nasıl Girdik? / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1207 | Yanıtlar : 1

Demiryollarımızın Babası: Behiç Erkin / Prof. Dr. Cihan DURA

Demiryollarımızın Babası: Behiç Erkin

Vatana ve millete hizmet etmek yüce bir iştir. O hizmetler ki, etkileriyle yalnız bugüne değil geleceğe, yıllar öteye uzanır, kuvvet taşır, hayat taşır. O yüce kişiler ki, hatıraları bizi bir araya getirir, millet yapar; tıpkı ortak kültürümüz, dilimiz, ortak tarihimiz gibi… Ulusal kahramanlarımız zihnimizde, ruhumuzda, kalbimizde yazılı olmalıdır. İşte bu yüce kişilerden biri de Behiç Erkin’dir.

Behiç Erkin Cumhuriyet tarihimizin, özellikle Millî Mücadele tarihimizin önde gelen kahramanlarındandır. Atatürk kuşağının az bilinen, ...
Read more : Demiryollarımızın Babası: Behiç Erkin / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1229 | Yanıtlar : 0

Ataname'nin Işığında Diyanet Fetvası / Prof. Dr. Cihan DURA

Ataname'nin Işığında Diyanet Fetvası

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Diyanet fetvasını savunarak "Diyanet’in fetva verirken uygulayacağı tek kanun, Allah’ın kanunlarıdır" demiş. Ayrıntılı açıklama şöyle:

“Diyanet İslam ile ilgili konuşuyor, İslam’a ait konularda fetva veriyor, yorum yapıyor. Değerlendirme yapıyor. Şimdi insanlar aynı konuda farklı düşünebilir. Diyelim ki faiz konusunda Diyanet neye bakacak; Kur’an a bakacak. Piyango konusunda neye bakacak. Kur’an a bakacak. Şimdi diyor ki; vay böyle bir fetva nasıl verilir. Kardeşim Diyanetten bugünkü ...
Read more : Ataname'nin Işığında Diyanet Fetvası / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 956 | Yanıtlar : 0

Atatürk Ankara'da… / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk Ankara'da…

Bugün 27 Aralık 2017… Mustafa Kemal Paşa’nın, bazı Heyeti Temsiliye üyeleriyle birlikte Ankara’ya gelişinin 98. yıldönümü…

Atatürk ve çalışma arkadaşları, Sivas’tan 18 Aralık 1919 günü yola çıkmıştı. “Kayseri-Hacı Bektaş-Mucur-Kırşehir-Karaman-Beynam Köyü” üzerinden, 27 Aralık Cumartesi öğleden sonra Ankara Dikmen sırtlarına gelindi. Dokuz günlük yolculuk boyunca inceleme ve görüşmeler için Kayseri ve Mucur’da birer gün kalınmış, yedi gün yolda geçmiştir.

Ataname   kitabında Ankara’ya özel bir derge ayrılmıştır. Derge 14 yöneltiden oluşuyor. Birinci yönelti Ankara’yı ...
Read more : Atatürk Ankara'da… / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 901 | Yanıtlar : 0

Sivillere Güvenliği Sağlama Yetkisi Verilemez / Prof. Dr. Cihan DURA

Sivillere Güvenliği Sağlama Yetkisi Verilemez

Hükümet son bir KHK ile “terör olaylarını bastıran sivillere yargı muafiyeti” getirmiş bulunuyor. İlgili maddeler şöyle:

- 27 Temmuz 2016 tarihli kararname, Madde 37: 15.7.2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında karar alan, karar ve tedbirleri icra eden, her türlü adli ve idari önlemler kapsamında görev alan kişiler ile olağanüstü hal süresince yayımlanan kanun hükmünde kararnameler kapsamında karar alan ve görevleri yerine ...
Read more : Sivillere Güvenliği Sağlama Yetkisi Verilemez / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 857 | Yanıtlar : 0

Atatürkçü!.. Ormanlarımıza Sahip Çık, Rantçı Hainlere Haddini Bildir! / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürkçü!.. Ormanlarımıza Sahip Çık, Rantçı Hainlere Haddini Bildir!

Sevgili yurttaşlarım! Güzellik mi istiyorsunuz? Öyleyse doğayı sevin, ormanı sevin, ağacı sevin. Yurdumuzun neresi çoraksa, boz topraksa, orayı ağaçlık kılın, orman kılın. Ben öyle yaptım, örnek de oldum. Yeşil olsun vatanımız, bayındır olsun istedim.

Bilin ki, ağaçsız olan toprak vatan değildir, bir zindandır olsa olsa. Ben ağacı öyle sevdim ki, önünde eğildim, önünde selam durdum. Çünkü onu yediğim meyvenin, sığındığım gölgenin, soluduğum havanın bir neferi olarak gördüm. ...

Atatürkçünün Bir Hedefi de Kurumlaşmadır / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürkçünün Bir Hedefi de Kurumlaşmadır

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin çok zayıf bir noktası var: Kurumlaşma olmaması… Türkiye’de kurumlaşma Atatürk’ün sayesinde bir süre bir ölçüde sağlandıysa da, o da Çirkin Batı ile aramızdaki adamlarının sinsi ve sürekli darbeleriyle yok edildi.

Oysa sağlam, gelecek vaat eden bir millet; kolay değiştirilemeyen bir devlet yapısı, kurumlaşma ister. Hükümetler gelip gittikçe iktidara gelen siyasetçiler devlet teşkilatını kendi çıkarlarına ve ilişkilerine göre değiştirememelidir. Ne yazık ki, bizde bu oluyor. Bize hep ABD, ...
Read more : Atatürkçünün Bir Hedefi de Kurumlaşmadır / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1007 | Yanıtlar : 0

Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni Tam Olarak Nasıl Anlayabiliriz? / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni Tam Olarak Nasıl Anlayabiliriz?

Olguları, fikirleri, duygu ve eylemleri üstünkörü gözden geçirmekle anlayamayız. Vakit ayırmak, üzerinde durmak incelemek, analiz etmek gerekir. Yazılar da öyle, örneğin Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi… Onu hep yekpare bir bütün olarak görür, okur geçeriz. Böyle yapınca da ne demek istediğini, nelere dikkatimizi çektiğini, ne yapmamız gerektiğini tam olarak anlayamayız.

En anlamlı, en işe yarar taraflarını fark edemeyiz. Çünkü bu hitabe de bir takım kendini oluşturucu ögelerden meydana geliyor. O ...

Sanayileşmeyen Ülke Bilgi Toplumu Olamaz / Prof. Dr. Cihan DURA

Sanayileşmeyen Ülke Bilgi Toplumu Olamaz

Dünyada ortaya çıkan iki güçten sağlanan kazançlar, yani bir yandan ticaretin küreselleşmesinden, öbür yandan bilgi ve iletişim teknolojisi (BİLTE) devriminden sağlanan kazançlar; Batı’nın sanayileşmiş zengin ülkelerinde, verimlilik artışı ve ekonomik büyüme şeklinde kendini gösterdi.

Bu iki gücün etkisi özellikle ABD ekonomisinde gözlemleniyor. Pohjola (2002) gibi araştırmacıların analizleri; ABD’nin söz konusu güçlerden yararlanarak, verimliliğini ve ekonomik büyümesini önemli ölçülerde arttırdığını ortaya koyuyor.

Günümüzde birçok iktisatçı ülkeleri ekonomik büyümeye götürecek anahtar faktörün ...
Read more : Sanayileşmeyen Ülke Bilgi Toplumu Olamaz / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1060 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148224 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24903 üye

x