Zaman: Pzr Ara 22, 2024 22:42

News News of Cihan DURA

Site map of Cihan DURA » Dizin : Cihan DURA

Atatürk Uyarıyor: İç Düşmanlarımız / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk Uyarıyor: İç Düşmanlarımız

İki Mustafa Kemal vardır: Biri benim, et ve kemikten, geçici Mustafa Kemal...

Diğeri Ölümsüz Mustafa Kemal… Onu "ben" kelimesiyle anlatamam; o, ben değildir, o bizdir! O, ülkemizin her köşesinde yeni fikir ve yeni hayat için, büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasıyım sadece. Benim girişimlerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir.

O Mustafa Kemal sensin; o Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan Mustafa Kemal, yaşaması ve ...
Read more : Atatürk Uyarıyor: İç Düşmanlarımız / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 3737 | Yanıtlar : 0

Dış Açığın Asıl Sebebi Nedir? / Prof. Dr. Cihan DURA

Dış Açığın Asıl Sebebi Nedir?

Dış açık Türkiye’nin başta gelen sorunlarından biridir. AKP iktidarı ile birlikte, çok daha belirleyici ve kaygılandırıcı bir karakter kazanmıştır. Bu yazımda esas itibariyle dış açığı belirleyen faktörler üzerinde duracak, bu kapsamda bir sentez denemesinde bulunacağım.

I) Dış Açık Ve Anlamı

Bir ülke, diğer ülkelerle ekonomik ilişkileri dolayısıyla, bir yıl içinde elde ettiği döviz gelirleri toplamından daha fazla döviz harcaması yaparsa, fazla yaptığı harcama dış açık, diğer bir deyişle “cari açık”tır. ...
Read more : Dış Açığın Asıl Sebebi Nedir? / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 866 | Yanıtlar : 0

Hani Nerede Türkiye'nin "Atatürkçü Chavez"i?... / Prof. Dr. Cihan DURA

Hani Nerede Türkiye'nin "Atatürkçü Chavez"i?...

Bu yazıyı –ufak değişikliklerle- 2007 yılında yayımlanan “Büyük Komplo: Türkiye’nin Yeniden İşgali” adlı kitabımdan aldım. İnsanlık tarihinin ve çağımızın ölümsüz devrimcilerinden, büyük halk adamı Venezuela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez’i kaybetmemiz vesilesiyle yeniden güncellik kazanmış bulunuyor. Konusu Latin Amerika’da küreselleşmeye karşı oluşan dip dalgası çerçevesinde, Derin-Merkez’e, Küreselleşmeci Neoliberalizm’e karşı ödünsüz bir mücadele yürüten Chavez’in fikir ve eylemlerini Atatürk’ün düşünce ve eylemleri ile karşılaştırmaktır. Karşılaştırmayı Büyük Devrimci’nin siyasal ve ekonomik programının ana hatlarından ...
Read more : Hani Nerede Türkiye'nin "Atatürkçü Chavez"i?... / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 3368 | Yanıtlar : 1

Atatürk İç ve Dış Düşmanları Anlatıyor (1) / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk İç ve Dış Düşmanları Anlatıyor (1)

Milli Mücadele’de İç Ve Dış Bedhahlar Millet Aleyhine Çalıştılar

Acı bir hakikattir ki Millî Mücadele yıllarında ülkemizde külliyetli yabancı parası ve birçok propaganda dolaşıyordu. Bundaki gaye, pek açıktır ki, millî hareketi sonuçsuz bırakmak, millî emelleri felce uğratmak, Yunan, Ermeni emellerini ve vatanın bazı önemli kısımlarını işgal gayelerini kolaylaştırmaktı. Bununla beraber her devirde, her ülkede ve her zaman ortaya çıktığı gibi, bizde de yürek ve sinirleri zayıf, anlayışsız insanlarla ...
Read more : Atatürk İç ve Dış Düşmanları Anlatıyor (1) / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 2487 | Yanıtlar : 0

Atatürk Millî Mücadele Kararını Nasıl Verdiğini Anlatıyor / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk Millî Mücadele Kararını Nasıl Verdiğini Anlatıyor

Tarih 22 Nisan 1921... Bir gün sonra, TBMM’nin kuruluşunun 1. Yıldönümü… Mustafa Kemal Paşa Hâkimiyeti Milliye gazetesine verdiği bir mülakatta, Millî Mücadele ve Anadolu’ya geçiş kararını nasıl verdiğini anlatıyor.

Almanların Onur Kırıcı Hareketlerine Karşı Çıktım

Dünya Savaşı başladığı zaman, çeşitli sebeplerle, Almanların bulunduğu zümreye katıldık, onlarla dost olduk. Almanlar ülkemize, ordumuza ve hükümetimize kadar girdiler. Hepsini hoş gördük bunların. Fakat Almanlardan bazıları onur ve bağımsızlığımızı ihlal eden durum ...

Kaynaklarımızı Akıllıca Kullanmıyoruz / Prof. Dr. Cihan DURA

Kaynaklarımızı Akıllıca Kullanmıyoruz

Halkımızın temel sorunları, gerçek sorunları vardır: Kalkınma, işsizlik, eğitim, yolsuzluk gibi… Kaynak kullanımı, açlık, yoksulluk, ekonomi, tarım, sanayi, konut sorunu, trafik kazaları, borçlanma, dış bağımlılık, kadın cinayetleri, çocuk kaçırmalar, din simsarlığı, toprak ağalığı gibi… Bunların çözümü büyük fedakârlıklar gerektirdiğinden, yurtseverlik, bilgi ve uzmanlık gerektirdiğinden, çirkin politikacılar, entel “aydın”lar onlardan uzak dururlar; halkımızı Batı çıkarlarına göre ayarlanmış sözde demokrasi, özgürlük, azınlık hakları, etnisite gibi soyut sorunlarla meşgul ederler. Oysa asıl “açılım” yapılması gerekenler ...
Read more : Kaynaklarımızı Akıllıca Kullanmıyoruz / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 841 | Yanıtlar : 0

Özelleştirme Değil, Pandora'nın Kutusu… / Prof. Dr. Cihan DURA

Özelleştirme Değil, Pandora'nın Kutusu…

Türkiye’de 1990’lardan bu yana özelleştirme yapılıyor. Özelleştirmeler önce yavaş başladı, sonra arttı, AKP zamanında zirveye ulaştı. Aydınımız, üniversitelerimiz, muhalefetimiz uyuyor ya, cesaretleri gittikçe arttı; fabrika, banka, liman, toprak, yol, köprü,… ne bulursa satıyor artık hükümet. Diyebilirim ki AKP hükümeti tam bir “özelleştirme-kolik”tir. İktidar geldiği günden beri kamu mallarını çılgınlar gibi satıyor. Özelleştirmeye düşkünlüğü neredeyse iptila derecesinde, hiçbir hukuki ve ahlakî sınır tanımıyor. Öyle sanıyorum ki bulundukları bakanlık binalarını da açık artırmaya ...
Read more : Özelleştirme Değil, Pandora'nın Kutusu… / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 3984 | Yanıtlar : 0

Bizim İçin Çalışacak Biri... / Prof. Dr. Cihan DURA

Bizim İçin Çalışacak Biri...

"İçimizdeki beyinsizlerin yaptıkları yüzünden bizi helâk eder misin Allah'ım?" (A'raf, 155)

ABD Türkiye Cumhuriyeti’ne başından beri karşı olan bir devlet… Türkiye’nin varlığını küresel çıkarlarına -daha doğrusu küresel şirketlerinin çıkarlarına- engel olarak görüyor. Aynı sebeple, Ortadoğu’nun siyasal yapısından da memnun değil. Hedefi bu yapıyı değiştirmek, oradaki devletleri küçük, kişiliksiz, zayıf devletçiklere bölmek... Bugün bütün çabası bu yönde… Türkiye’ye gelince, onu doğrudan, işgal yoluyla parçalaması zor, riskli ve pahalı... Önce, diplomatik yolları, örtülü ...
Read more : Bizim İçin Çalışacak Biri... / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 4207 | Yanıtlar : 0

Küreselleşme Karşısında Ulus-Devlet / Prof. Dr. Cihan DURA

Küreselleşme Karşısında Ulus-Devlet

Konumuz “küreselleşme ve ulus-devlet ilişkisi”, daha doğrusu “küreselleşme karşısında ulus-devletin konumu”dur. Önce sıkça kullanacağım bazı temel kavramları tanımlamalıyım.

Bu kavramlardan ilki ulus-devlet kavramıdır. Ulus-devleti şöyle tanımlayabilirim: Kendi halkının çıkarlarını her şeyin üstünde tutan, temel hedefleri ulusun çağdaşlaşması, ülkenin sanayileşmesi ve gelişmesi, sosyal adaleti gerçekleştirmek olan, ulusal varlığa ve benliğe sahip çıkan devlet.

Tanımlamam gereken diğer kavramlar, Merkez, Çevre ve Derin-Merkez’dir.

Merkez “ileri derecede sanayileşmiş ve gelişmiş, dünya ekonomisine ilişkin kararlarda etkili olan, ...
Read more : Küreselleşme Karşısında Ulus-Devlet / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1127 | Yanıtlar : 0

AKP Türkiye'yi Nasıl Pazarlıyor? / Prof. Dr. Cihan DURA

AKP Türkiye'yi Nasıl Pazarlıyor?

"Ben bu ülkeyi pazarlamakla mükellefim." RTE

AKP iktidarının en büyük başarısı özelleştirmeler…, yani Cumhuriyet’in 80 yıllık birikimini üç otuz paraya önüne gelene satmak, peşkeş çekmek… Bunu ben demiyorum, bizzat AKP iktidarının Maliye Bakanı Mehmet Şimşek söylüyor: “AK Parti hükümetleri olarak 10 yılda toplam 38 milyar dolar özelleştirme geliri elde ettik. 1986 yılından bu yana toplam 45,1 milyar dolar tutarında özelleştirme gerçekleştirildiği göz önünde tutulursa, bu alandaki başarımız daha net olarak ortaya ...
Read more : AKP Türkiye'yi Nasıl Pazarlıyor? / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1205 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148224 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24903 üye

x