Zaman: Pzr Ara 22, 2024 22:16

News News of Cihan DURA

Site map of Cihan DURA » Dizin : Cihan DURA

Gerçek Bir Sorunumuz: Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar / Prof. Dr. Cihan DURA

Gerçek Bir Sorunumuz: Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar

Halkımızın temel sorunları, gerçek sorunları vardır: Kalkınma, işsizlik, eğitim, yolsuzluk gibi… Bunların çözümü büyük fedakârlıklar gerektirdiğinden, vatanseverlik, bilgi ve uzmanlık gerektirdiğinden, çirkin politikacılar, entel “aydın”lar onlardan uzak dururlar; halkımızı Batı çıkarlarına göre ayarlanmış –kafadan atmaya da pek elverişli olan- demokrasi, özgürlük, azınlık hakları, etnisite gibi soyut sorunlarla meşgul ederler. Gerçek sorunlarımızdan bir diğeri de “genetiği değiştirilmiş organizmalar” (GDO) sorunudur. GDO’lu ürünlerin insan ve doğa için zararlı, hatta ölümcül olduğu ...

İslam ve Kemalizm Üzerine / Prof. Dr. Cihan DURA

İslam ve Kemalizm Üzerine

Kemalizm gerçek İslam’ı benimser, sevgiyle kucaklar, büyük saygı duyar ona. Üstün güzellikleriyle buluşur, kaynaşır. Bu buluşmaya dair pek çok örnek verilebilir, ben üçü ile yetineceğim bu yazımda.

I) Kur’an, birçok ayetinde insanlara şöyle hitap eder: “İman ediniz, güzel ve makbul işler yapınız”. Yani şu demek isteniyor: Ey Müslüman, iman sahibi ol, ancak bu yeterli değildir, aynı zamanda ahlak sahibi ol!

Bu iki koşulu, yani dindarlıkla iyi ahlakı Kemalizm’de de buluruz, Laiklik ...
Read more : İslam ve Kemalizm Üzerine / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 708 | Yanıtlar : 0

Bir Dincinin Portresi: Derviş Vahdeti / Prof. Dr. Cihan DURA

Bir Dincinin Portresi: Derviş Vahdeti

Büyük Önderimiz Atatürk, öğretisinin 10 İlkesinden Laiklik ilkesi hakkındaki açıklamalarında, iki tür din adamına dikkatimizi çeker: Biri gerçek din adamları, diğeri sahte din adamları… Kimi konuşma ve yazılarında bu iki tip üzerinde durur, onları tanıtır ve bizden ısrarla şu istekte bulunur: Sakın bunları birbirine karıştırmayın!

İşte onun bu konuyla ilgili bazı ifadeleri:

Milletimizin içinde gerçek din adamları vardır, onların içinde de milletimizin hakkıyla övünebileceği âlimlerimiz… Fakat buna karşılık din kisvesi ...
Read more : Bir Dincinin Portresi: Derviş Vahdeti / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 4109 | Yanıtlar : 0

Binmişiz Bir Alamete Gidiyoruz Kıyamete / Prof. Dr. Cihan DURA

Binmişiz Bir Alamete Gidiyoruz Kıyamete

Kütahya havalimanının açılışında konuşan Başbakan ustamız “Biz Domaniç’te Osmanlı’yı kuran ruhun anlayışı ile hareket ediyoruz. Muhalefete bakıyorsunuz, ‘Gazze’de Suriye’de Sudan’da ne işiniz var’ diyor. Biz ecdadımızın gittiği her yere gitmek zorundayız” demiş.

Ben de bu yılın başlarında kaleme aldığım bir yazımda “AKP hükümetinin, Amerika’nın ‘Osmanlı Milletleri Topluluğu’ (OMT) zokasını yutmuş olduğundan artık kesinlikle emin olabiliriz” demiştim. Ardından, “neden” diye sormuş, sebeplerini de sıralamıştım. Verdiğim yanıtları yeniden hatırlatmakta yarar görüyorum.

a) ...
Read more : Binmişiz Bir Alamete Gidiyoruz Kıyamete / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 5004 | Yanıtlar : 0

Yine Bir Öğretmenler Günü... / Prof. Dr. Cihan DURA

Yine Bir Öğretmenler Günü...

Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerimiz Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmî 24 Kasım Öğretmenler Günü programına katılmayarak tüm yurtta alanlara çıkıyorlar.

Neden acaba?

Bundan iki yıl önce yazdığım bir yazıda sorunun yanıtı…

O zamandan beri hükümet kös dinlemiş, bütün diğer sorumlular ve ilgililer de... Değişen, hiçbir şey yok. Hatta daha kötüye gitmiş işler.

Öyleyse bugün, o eski satırlara yeni ne ilave edebilirim ki?

Üç Yıl Önce… 24 Kasım 2007

Maaş ve ek ders ücretleriyle ...
Read more : Yine Bir Öğretmenler Günü... / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 544 | Yanıtlar : 0

Küresel Şirketler: Küresel Güç Kayması / Prof. Dr. Cihan DURA

Küresel Şirketler: Küresel Güç Kayması

Ulus ötesi şirketlerin (UÖŞ) hızla gelişmesi, bu şirketlerin zamanla ulusal ekonomilerin yerini alıp almayacağı sorusunu gündeme getirdi. Bazı yazarlar UÖŞ’lerin ulusal ekonomilerin gücünü azalttığını ileri sürdüler. Bu yazarlara göre UÖŞ’ler “hem ulus devletler ve ekonomileri üzerinde, hem de bir bütün olarak uluslararası sistem üzerinde önemli bir güce sahip otonom aktörler” konumuna yükseldiler. Küresel ekonomik sistemde esas birim ulus devletler iken, günümüzde UÖŞ’ler olmaya başladı 1 .

Demek ki dünyada yepyeni bir ...
Read more : Küresel Şirketler: Küresel Güç Kayması / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 3309 | Yanıtlar : 0

Derin Merkez Ulus Devletleri Nasıl Çökertiyor? / Prof. Dr. Cihan DURA

Derin Merkez Ulus Devletleri Nasıl Çökertiyor?

IMF programlarının başlatıldığı ülkelerde hükümetlerin istediğimiz adımları atmaları, yapacağımız yardım programından önce gelmeli. Önce reform, sonra para! (ABD Hazine Bakanı Paul O’Neill)

Küreselleşmeci Batı ulus-devlete karşıdır, onu yıkılacak ilk hedef olarak görür. Çünkü neoliberal politikalara karşı direnci, çevre ülkelerinde ancak ulus-devletler gösterebilir. Bu sebeple Derin-Merkez ulus-devleti etkisizleştirmek, bu devletleri ulusallık niteliklerinden soyutlayarak, küreselleşme süreciyle uyumlu bir kalıba sokmak ister. Peki, nasıl yapıyor bunu? Ulus-devletleri üç taraftan baskı altına alıp ...
Read more : Derin Merkez Ulus Devletleri Nasıl Çökertiyor? / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1529 | Yanıtlar : 0

Türkiye'yi Parçalama Planının Elebaşıları: İngiltere ve Amerika / Prof. Dr. Cihan DURA

Türkiye'yi Parçalama Planının Elebaşıları: İngiltere ve Amerika

Türkiye bölünme uçurumunun kıyısında artık...

Süreç, 1990’larda Süleyman Demirel’in “Kürt realitesini tanıyoruz” sözü ile gündeme sıçradı. Ardından, Turgut Özal’ın “federasyonu tartışalım” lafı geldi. Ve AKP’nin üç ahbap çavuşları… T. C. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mozaik ve Türkiyelilik propagandası… Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “güzel şeyler olacak çocuklar” deyip müjdesini “Norşin”le somutlaştırması… Bülent Arınç’ın TBMM’nde Kürtçe laflar etmesi… AKP iktidarı boyunca Avrupa Birliği’ne verilen tehlikeli, sonu gelmez ödünler… Böyle böyle kalenin ...

Para Gelecek, Oluru Verdik, Satış Tamam… / Prof. Dr. Cihan DURA

Para Gelecek, Oluru Verdik, Satış Tamam…

Bir millet herhangi bir şeye bağımsızlığından daha fazla değer veriyorsa, bağımsızlığını kaybedecektir. Kaderin cilvesine bakın ki değer verdiği şey, rahatlık ya da para ise, onları da kaybedecektir. (Somerset Maugham)

80 dönümlük bir arazi… 1994 yılında Tarım Bakanlığı tarafından Yalova Belediyesi’ne tahsis edilmiş, canlı Ağaç Müzesi (arboretum) yapılması şartıyla… 1999 Marmara depreminde çadır kent alanı yapıldığından, müze kullanılamaz duruma gelmiş. Derken, Yalova Belediyesi araziyi turizm alanı olarak imara açıyor. 12 ...
Read more : Para Gelecek, Oluru Verdik, Satış Tamam… / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 864 | Yanıtlar : 0

Yabancı Dilde Öğretim Sömürgeleştirir / Prof. Dr. Cihan DURA

Yabancı Dilde Öğretim Sömürgeleştirir -1

Türkiye’deki bilinçsiz Batı hayranlığı milli varlığımıza, milletimize, ülkemize, devletimize yönelmiş olan en büyük tehlikelerden biridir. Bu uğursuz hayranlık üzerinde daha önceki yazılarımda sıkça durdum.

Bundan 10 yıl kadar önceydi. Erciyes Üniversitesi İİBF’de öğretim üyesi olarak çalışıyorum. Bir iş dolayısıyla bir memur arkadaşla görüşmem gerekti. Odasına girdim. Baktım, her zamankinden farklı, gözleri ışıl ışıl, sevinçten uçuyor. Meğer oğlu ODTÜ İngilizce iktisat bölümünü kazanmış. Coşkusu bundanmış, oysa muhafazakâr, dindar biriydi. Böyleleri son ...
Read more : Yabancı Dilde Öğretim Sömürgeleştirir / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1059 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148224 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24903 üye

x