Zaman: Pzr Ara 22, 2024 17:34

News News of Cihan DURA

Site map of Cihan DURA » Dizin : Cihan DURA

Almanlar Anadolu'da Ne Arıyor? / Prof. Dr. Cihan DURA

Almanlar Anadolu'da Ne Arıyor?

Batı emperyalizmi -görebildiğim kadarıyla- dünyaya altı yoldan, yani altı silah kullanarak yayılıyor: Borçlandırma, serbest ticaret, özelleştirme, yabancı sermaye, toprak sattırma ve azınlık sorunu yaratma! Merkez ülkeler, daha doğrusu onu yöneten Derin-Merkez; nerede bir ulus-devlet varsa onu çökertmeye çalışıyor. Bu amaçla üç yol izliyor: Ulus-üstüleştirme, bölgeselleştirme ve yerelleştirme. Türk ulus-devleti de, diğerlerine ek olarak bu üç yoldan çökertilmekte.

Bunlardan “yerelleştirme”yi alalım. Yerelleştirme; merkezî hükümetin yetkilerinin yerel birimlere devredilmesi anlamına gelir. Neden böyle ...
Read more : Almanlar Anadolu'da Ne Arıyor? / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1263 | Yanıtlar : 0

Kemal'in Kadın Askerleri / Prof. Dr. Cihan DURA

Kemal'in Kadın Askerleri

Fevziye Abdullah Tansel “Kurtuluş Savaşı’nda Kadın Askerlerimiz” adlı kitabının (Cumhuriyet yayını, İst., Şubat 2001, 105 s.) 59. sayfasında şöyle der: “İstiklal Harbi’nde silah kullanan, canla başla çalışan mücahit kadınlarımızın önde gelenlerinden olan, hayatının son yılları dayanılmaz maddî sıkıntılar içerisinde geçen Kara Fatma; kendisine vatanî hizmet tertibinden 17 Şubat 1954’de aylık bağlanmasının ertesi yılında, Erzurum’da vefat etmiştir.”

İçimizden kaç kişi tanıyor, Kemal’in bu kadın askerini?

Başımız eğik, suskunuz değil mi?

Kara Fatma Erzurumludur. ...
Read more : Kemal'in Kadın Askerleri / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 4259 | Yanıtlar : 0

AKP'yi Seksen Yılın Birikimi Ayakta Tutuyor / Prof. Dr. Cihan DURA

AKP'yi Seksen Yılın Birikimi Ayakta Tutuyor

Batı’da kriz var. Bütçe 8 ayda 8.5 milyar lira açık vermiş. “AKP iktidarının paçaları tutuşmuştur” desem yanlış olmaz. Bütçe açıklarına kaynak bulmak zorunda. Önce zam paketini açtı; yetmedi, özelleştirmeleri hızlandırdı: Yılsonuna kadar en az 34 varlığı daha satacak.

I) Evet değerli okur bizler mışıl mışıl uyurken, AKP hükümeti boş durmuyor, bakın neler yapıyor, neler… Bir aile reisi düşünün, işsiz, parasız kalmış, evinde kap kacak, yorgan döşek ne varsa satışa ...
Read more : AKP'yi Seksen Yılın Birikimi Ayakta Tutuyor / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 7657 | Yanıtlar : 0

Türkiye Cumhuriyeti'ni Korumanın İlk Esasları / Prof. Dr. Cihan DURA

Türkiye Cumhuriyeti'ni Korumanın İlk Esasları

Ben Türkiye Cumhuriyeti’ni korumaya yönelik bir programın, Büyük Nutuk’tan çıkarılabileceğine inanıyorum. Büyük Nutuk’un bize çizdiği yol haritasını, Nutuk’un başlangıç bölümlerinin ışığında daha önceki bir makalemde sunmuştum. Bu yazımda ise, uygulanacak bir programın ilk esaslarını adı geçen makalemden yararlanarak ana çizgileriyle belirlemeye çalıştım.

Sunuş planım şöyle: Sorunlar, hedef, araçlar.

Sorunlar

a) Türkiye Cumhuriyeti, hızla sürüklenmekte olduğu bir tuzakta yok edilmek isteniyor.

Sanki bundan 90 yıl öncesinin koşullarına ...
Read more : Türkiye Cumhuriyeti'ni Korumanın İlk Esasları / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 720 | Yanıtlar : 0

"Büyük Nutuk"tur Yol Haritamız / Prof. Dr. Cihan DURA

"Büyük Nutuk"tur Yol Haritamız

Atatürk Büyük Nutuk’ta Türk Gençliği’ne şöyle seslenir:

“Ey Türk Gençliği!

Birinci görevin, Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyeti’ni, sonsuza kadar korumak ve savunmaktır.”

Evet, hedef açık: Türk bağımsızlığını ve Cumhuriyeti’ni kurtarmak!

Peki hedefe nasıl ulaşacağız? Eş deyimle, yol haritamız nerede?

Yol Haritası Büyük Nutuk’tadır.

Büyük Nutuk bize “vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı” tehlikeye düşünce izleyeceğimiz yol haritasını da verir.

Vatanın bütünlüğü, milletin bağımsızlığı bugün de tehlikededir.

Türkiye bu kez politik ve ekonomik silahlarla ...
Read more : "Büyük Nutuk"tur Yol Haritamız / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 2895 | Yanıtlar : 1

Türkiye'den "Aydın" Manzaraları / Prof. Dr. Cihan DURA

Türkiye'den "Aydın" Manzaraları

"Bir devletin değeri, onu meydana getiren kişilerin değerine eşittir." (J. Stuart Mill)

5 Ocak 2006... Akşam... Özgür telefon etti. İleri’nin yeni sayısının teması “Türkiyeliler”miş. Dergi 10 güne kadar baskıya verilecekmiş.

Bence iyi bir yazı belgelere dayanmalı, salt dedüktif olmamalı. Dolayısiyle, aceleye getirilmemeli. “Bu kadar kısa bir sürede nasıl iyi bir yazı yetiştirebilirim” diye kara kara düşünürken, benzer konuda birkaç yıl önce topladığım, bilgisayarımda öylece bekleyip duran dokümanlar aklıma geldi. Tarihleri biraz eskiydi ...
Read more : Türkiye'den "Aydın" Manzaraları / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 2015 | Yanıtlar : 0

Yabancı Sermaye Efsanesi / Prof. Dr. Cihan DURA

Yabancı Sermaye Efsanesi

Türkiye 1980’lerden bu yana, özellikle de AKP iktidarı ile birlikte bütün umudunu dış kaynağa, bu kapsamda yabancı sermaye girişine bağlamış olan bir ülke durumuna geldi. Gelişmesini –daha doğrusu büyümesini- neo-liberal politikalardan, yabancı sermaye girişinden bekliyor. Oysa yabancı sermaye –dış borçlanma gibi- küresel şirketlerin Çevre ülkeleri sömürme araçlarından biri… Tabiî yabancı kapitalist Türkiye’ye girmek için elverişli kurumlar istiyor, ülke kaynaklarından en rahat şekilde faydalanacağı hukukî yapılar, birtakım örgütler istiyor (IMF’nin ünlü “yapısal reformlar”ını ...
Read more : Yabancı Sermaye Efsanesi / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1043 | Yanıtlar : 0

Atatürk'ün 89. Yıl Seslenişi / Prof. Dr. Cihan DURA

Atatürk'ün 89. Yıl Seslenişi

Ey benim izimde yürüyen! Burada dile getirilen öğütler benden, Atatürk’tendir, ben aktarıyorum sana. Tohumu eken benim, ürünü devşiren, önüne koyan da, zamanla olgunlaşmış, yeniden biçimlenmiş olarak. Onlarla besle kafanı, kalbini ve ruhunu. İyi dinle beni, iyi öğren ve uygula. Başkalarına da öğret.

Benim öğretim…, nedir benim öğretim? On ilkedir benim öğretim…, biri de Cumhuriyetçilik İlkesi’dir. Türkiye milliyetçidir, halkçıdır, devletçi, laik ve devrimci bir cumhuriyettir. Türk devleti cumhuriyetçidir. Devletimiz Millî Egemenlik idealini ...
Read more : Atatürk'ün 89. Yıl Seslenişi / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1070 | Yanıtlar : 0

Saygın Bilim Adamı Doktor Pusztai İşinden Neden Atıldı? / Prof. Dr. Cihan DURA

Saygın Bilim Adamı Doktor Pusztai İşinden Neden Atıldı?

1990’ların ikinci yarısı… İskoçya’da Rowett Araştırma Enstitüsü’nün hükümet destekli bir laboratuarındayız. Kalıtım ve bitkilerin genetik değişimi alanında dünyaca ünlü ve deneyimli bir bilim adamı, Dr. Arpad Pusztai (Pustay) GDO’lu besinlerin olası etkilerini konu alan bir çalışma sürdürüyor. Dr. Pusztai’ın eşi, Dr. Susan Bardocz da aynı enstitüde çalışıyor.

Dünyada, genetiği değiştirilmiş (GD) gıdalarla ilgili ilk bağımsız bilimsel çalışma, Dr. Pusztai’ın bu araştırma projesiydi. Genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO), hayvan ...

Türkiye... Açık Toprak!... / Prof. Dr. Cihan DURA

Türkiye... Açık Toprak!...

AKP iktidarı en çok neye benziyor biliyor musununuz? Zücaciye dükkânına giren bir file!... On yılda Türkiye Cumhuriyeti’nin altını üstüne getirdi desem yeri… ne millî egemenlik bıraktı ne bağımsızlık, ne ekonomi, ne yargı, ne üniversite… En büyük kötülüklerinden biri de yabancılara toprak satışını, neredeyse sınırsız ölçülerde başlatmış olmasıdır. Yurdun bir köşesinde çiçeği burnunda fidanlarımız bir karış vatan toprağı uğruna kara toprağa düşerken, diğer köşesinde aynı topraklar 3 dolar karşılığında dünün işgalci milletlerine, Arap ...
Read more : Türkiye... Açık Toprak!... / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 2880 | Yanıtlar : 2

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148224 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24903 üye

x