Zaman: Pzr Ara 22, 2024 17:00

News News of Cihan DURA

Site map of Cihan DURA » Dizin : Cihan DURA

Hayatını İlkeleriyle Ördü: Bilimcilik, Millî Egemenlik, Cumhuriyetçilik / Prof. Dr. Cihan DURA

Hayatını İlkeleriyle Ördü: Bilimcilik, Millî Egemenlik, Cumhuriyetçilik

Atatürk öğretisi bence on ilkeye dayanır: Bilimcilik, Ahlak, Devrimcilik, Laiklik, Millî Egemenlik, Tam bağımsızlık, Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik. Atatürk gerek özel hayatını, gerekse çalışma hayatını bu ilkelerle kurmuştur. Yalnız söylemleri değil, hayatı da ilkeleriyle örülüdür. Okuduğunuz yazıda Bilimcilik, Millî Egemenlik, Cumhuriyetçilik ilkeleri kapsamında söz konusu paralelliğe ilişkin örnekler veriyorum.

1) BİLİMCİLİK İLKESİ

a) Düşünce: Güzel Fikirlerdir İnsanı Unutturmayan.

Atatürk ne gösterişte, ne mevkide, ne rütbelerde ruhunu doyuran bir ...

AKP Çıldırdı: Yabancıya Toprak Satışında Sınır Tanımıyor / Prof. Dr. Cihan DURA

AKP Çıldırdı: Yabancıya Toprak Satışında Sınır Tanımıyor

"Sahipsiz olan bir vatanın batması haktır

Sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır"

Mehmet Âkif Ersoy

AKP iktidarı 2003-2012 arasında dokuz yıl boyunca yabancılara yaklaşık 90 milyon metrekare toprak sattı. 98 bin taşınmazı yabancıların mülkiyetine geçirdi. Yabancı ülkelerin şirketlerine, 29 ya da 49 yıllığına 150 bin kilometrekarelik (Türkiye’nin yüzölçümünün yüzde 17’si kadar) maden alanını işletme hakkı tanıdı. AKP döneminde yabancılara satılan arsa ve arazilerin, 1923’den bu yana satılan arsa ...

AKP Hükümeti Amerika'nın 'Osmanlı Milletler Topluluğu' Zokasını Çoktan Yutmuş / Prof. Dr. Cihan DURA

AKP Hükümeti Amerika'nın 'Osmanlı Milletler Topluluğu' Zokasını Çoktan Yutmuş

Altın kupadan sakının, zehiri hiçbir zaman teneke kupa içinde sunmazlar.

Cenap Şahabettin

AKP hükümetinin, Amerika’nın “Osmanlı Milletleri Topluluğu” (OMT) zokasını yutmuş olduğundan artık kesinlikle emin olabiliriz. Neden?

a) Birincisi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Kayseri'de 21 Ocak 2012’de yaptığı, Türkiye'nin Ortadoğu'ya yönelik politikalarını değerlendirdiği konuşması… Bu konuşmada ileri sürdüğüm görüşe destek olabilecek kuvvetli kanıtlar buluyoruz. Daha önce böylesine açık ve kesin konuşmamıştı. İşte o kanıtlar, daha doğrusu ...

Hasan Cemal'den On Yıl Ara İle "28 Şubat" Yazıları / Prof. Dr. Cihan DURA

Hasan Cemal'den On Yıl Ara İle "28 Şubat" Yazıları

"Yazar, yazdıklarıyla zamana karşı sorumludur. Zamanın hükmü şaşmaz."

(Soner Yalçın, Samizdat, s.106)

Aşağıda, özetleyerek sunduğum iki yazı Milliyet gazetesinde yayınlanmıştır, birincisi 27 Nisan 2002’de, diğeri 14 Nisan 2012’de... Yazarı Hasan Cemal’in olaya bakış açısı ve değerlendirme kriterlerindeki değişim son derecede keskin, çarpıcı ve şaşırtıcı... Artık bu değişim olumlu mudur, değil midir, kişisel gelişimin sonucu mudur, bunun takdirini değerli okur, sana bırakıyorum.

ON YIL ÖNCE: "KIŞLAYLA DEMOKRASİ, ...
Read more : Hasan Cemal'den On Yıl Ara İle "28 Şubat" Yazıları / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 757 | Yanıtlar : 0

CHP'nin Kendini İnkâr Tarihinin Gizli Olmayan Belgeleri / Prof. Dr. Cihan DURA

CHP'nin Kendini İnkâr Tarihinin Gizli Olmayan Belgeleri

“Sakın kapıyı aralık bırakmayın,

farkına varmadan, ardına kadar açılır.”

Mustafa Kemal Atatürk

- Mustafa Kemal Atatürk: Benim iki büyük eserim vardır, biri Türkiye Cumhuriyeti, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi'dir.

Benim Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Bu temel eksen üzerinde akıl ve bilimi rehber edinenler mânevî mirasçılarım olur.

-1945-47 yılları… CHP iktidarda… Cumhurbaşkanı İsmet İnönü… Sivil ve asker Amerikan heyetleri, savaş gemileri Türkiye’de. CHP Hükümeti ...
Read more : CHP'nin Kendini İnkâr Tarihinin Gizli Olmayan Belgeleri / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 4302 | Yanıtlar : 0

Daha Önce Ne Yaptıysa Bugün De Onu Yapacak / Prof. Dr. Cihan DURA

Daha Önce Ne Yaptıysa Bugün De Onu Yapacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 8 yıllık kesintisiz eğitimi 4+4+4 şeklinde kesintili hale getiren yasayı onayladı. Eğitim sistemini sil baştan değiştirecek olan yasayla okula başlama yaşı 5 yaşa indirildi. 9 yaşında İmam Hatip’in yolu açıldı. Ortaokul ve liselerde “Kuran-ı Kerim” ve “Peygamberimizin Hayatı” adlı dersler, yasa zoruyla seçmeli olarak okutulacak.

Şaşıranlar var bu onaya. Bense son derecede normal buldum. Bu zatın, hiç AKP’nin herhangi bir yasasına karşı çıktığını gördünüz ...
Read more : Daha Önce Ne Yaptıysa Bugün De Onu Yapacak / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 671 | Yanıtlar : 0

"Avrupa'da Şöyle, Bizde De Öyle Olmalı" Demek Neden Doğru Değildir? / Prof. Dr. Cihan DURA

"Avrupa'da Şöyle, Bizde De Öyle Olmalı" Demek Neden Doğru Değildir?

Türkiye’de, bütün önemine rağmen en az bilinen kavramlardan biri “yapı” (bünye, structure, pattern) kavramıdır. Çoğu aydınımız, iş adamımız, politikacımız, yöneticimiz, hatta bilim adamımız yapı gerçeğinden, onun ne anlama geldiğinden ve stratejik öneminden habersizdir. Bu bilgisizliğin kuvvetli bir göstergesi şudur: Okumuşlarımız hemen her sorunda, çözüm arayışında derhal Avrupa’yı örnek gösterirler: Efendim Avrupa’da şöyle, bizde de öyle olmalı. Böyle mutlak bir yargı, bunu söyleyenin yapı kavramından habersiz ...

Avrupa'ya Borç Yapan, Vatanını Tez Satar / Prof. Dr. Cihan DURA

Avrupa'ya Borç Yapan, Vatanını Tez Satar

Aziz Türk büyüğüne, Rauf Denktaş’a,

Sonsuz saygılarımla, rahmet dileklerimle…

Bundan yaklaşık 1,5 yıl kadar önce, Mart 2010’da şu satırları yazmıştım:

“Son ayların önemli gelişmelerinden biri Avrupa Birliği (AB) üyesi, komşumuz Yunanistan’ın başına gelen ağır ekonomik kriz oldu. Düştüğü bunalıma çare ararken, çalmadık kapı bırakmadı bu ülke. Bu kapılardan biri de Almanya idi.

Ancak AB’nin liderinden öyle bir yanıt aldı ki üzerinde durulmayacak gibi değil. Bakın Alman politikacılar nasıl yanıtladı ...
Read more : Avrupa'ya Borç Yapan, Vatanını Tez Satar / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1496 | Yanıtlar : 0

Halkımız Politik Tercihini Nasıl Yapıyor? / Prof. Dr. Cihan DURA

Halkımız Politik Tercihini Nasıl Yapıyor?

Kamuoyu anketleri AKP’yi sürekli önde gösteriyor. Bu durum bir yandan da anlamlı bir yapısal özellikle paralel gitmekte. Şöyle ki halk arasında AKP’ye olan destek eğitim düzeyi düştükçe artıyor, eğitim düzeyi yükseldikçe azalıyor. Bu, neden böyle? Çünkü düşük eğitimin de bir sonucu olarak sade yurttaşlarımızın büyük çoğunluğu ülke sorunlarından, “makro” olaylardan habersiz yaşıyor, onlara ilgi duymuyor.

Bu ciddî handikabımızı ve bunun politik tercihe etkisini yakından görelim:

“İnsan, esas itibariyle “mikro” boyutlu ...
Read more : Halkımız Politik Tercihini Nasıl Yapıyor? / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 811 | Yanıtlar : 0

Dış Borç Demek Ölüm Demek! / Prof. Dr. Cihan DURA

Dış Borç Demek Ölüm Demek!

Batı kapitalizmi Osmanlı ülkesine sızmayı nasıl başardı?

Üç aşamadan geçerek: Önce ticaret sermayesi ile, ardından finans sermayesi ile, en sonra da sanayi sermayesi ile...
1838 Ticaret Antlaşması; bir yandan Osmanlı Devleti’ni dünya ekonomisine açarken, bir yandan da Avrupa ticaret sermayesinin ekonomide egemen olmasının hukuksal temelini oluşturdu. Serbest ticaretin ardından, dış borçlanma süreci başladı. Bir yanda serbest ticaret, bir yanda borçlanma; ülke sömürüldü, zayıfladı, yabancı egemenliğine geçti ve çöktü.

Dış borçlanma, ...
Read more : Dış Borç Demek Ölüm Demek! / Prof. Dr. Cihan DURA | Görüntüleme : 1043 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148224 ileti • Toplam 45757 başlık • Toplam 24903 üye

x